Avantaje și dezavantaje atunci când ești freelancer

În ziua de azi, tehnologia este atât de avansată încât îți permite să lucrezi ca freelancer de oriunde dorești, de la birou, de acasă, de la munte dintr-un hamac sau de pe o plajă însorită. Dacă ai ales sau îți dorești să faci freelancing, înseamnă că poți să muncești când, cum și cu cine vrei.

Cei care lucrează deja ca freelanceri consideră că cel mai mare avantaj este că nu ai un program fix pe sistemul 9:00-17:00. Ca în orice lucru, freelancing-ul vine și cu dezavantaje, dar cel mai important este să-ți dai seama ce contează cel mai mult pentru tine.

Mai jos enumerăm câteva avantaje și dezavantaje care să te ajute să îți dai seama dacă freelancing-ul este o opțiune pentru tine.

Avantaje când lucrezi în sistem freelance

Veniturile lunare – Poți câștiga mai mult decât în postura de salariat pentru că ai ocazia să-ți negociezi fiecare proiect. De obicei, contează și nivelul tău de expertiză în domeniu, însă poți învăța de la alții și te poți adapta pe parcurs.

Independență – Poți lucra în zilele când ești mai inspirat, iar apoi să te relaxezi câteva zile. Partea de organizare ține doar de tine, clientul va dori doar să primească ce ai promis în timpul promis. De asemenea, în marea majoritate a cazurilor (doar când nu trebuie neapărat să vizitezi un client), poți lucra de oriunde ai o conexiune la internet.

Un venit în plus, pe lângă salariu – Dacă nu dorești să renunți la jobul de acum, poți lua proiecte de freelancing în paralel și astfel îți mărești veniturile.

Nu ai șef – Deși clientul poate fi considerat șeful tău și vei comunica cu el, programul tău va fi mai flexibil pentru că știi clar care este proiectul de livrat, nu vor apărea taskuri și cerințe neprevăzute ca la job. E important însă să stabilești clar cu clientul: termenul de livrare a proiectului, cerințele (brieful), suma și modalitatea de plată.

Diversitate – Poți prelua proiecte de oriunde din lume, cât mai variate în funcție de cunoștințele, experiența și competențele tale. Astfel evoluția ta profesională și portofoliul vor crește pe măsură cu diversitatea proiectelor.

Dezavantaje în a lucra ca freelancer

Venituri diferite de la o luna la alta – Poți avea perioade când vei câștiga triplu decât dacă ai fi un salariat, dar și perioade când va trebui să te descurci cu sume mai mici. Încearcă să economisești pentru situațiile neprevăzute.

Proiectele variază și ele – În funcție de perioada anului, cererile clienților pot varia. De exemplu în perioada sărbătorilor de iarnă s-ar putea să găsești mai puține (sau mai multe, în funcție de domeniu).

Concediul medical – dacă te îmbolnăvești, nu ai cum să îți iei concediu medical ca un angajat clasic și să amâni proiectele preluate deja. Nerespectarea termenului de livrare îți poate aduce testimoniale negative care vor avea impact asupra activității tale de freelancer. În astfel de cazuri, va trebui să găsești soluții creative și să comunici cu clientul – poți preda proiectul unui prieten freelancer, de exemplu.

Organizarea și dezvoltarea profesională – Depind doar de tine, trebuie să găsești singur/singură metode de a te dezvolta și de a crește profesional, workshopuri sau cursuri. Însă va trebui să suporți costurile pentru a te asigura că ești la același nivel cu ceilalți profesioniști din domeniul tău de activitate. De asemenea, munca la mai multe proiecte în același timp este tentant,  dar necesită o organizare foarte bună pentru putea duce la bun sfârșit proiectele în timpul stabilit cu clienții.

Activitățile administrative – Ca freelancer, va trebui să ai o formă juridică pentru a factura (SRL sau PFA) și să plătești singur taxele necesare, precum și asigurările medicale. Va trebui să ai diverse forme de contracte pe care să le semnezi cu clienții și să emiți facturi, să ai un contabil și să depui declarațiile la timp. Poate părea o bătaie de cap la început, dar te poți obișnui rapid dacă te organizezi și informezi de la început.

Recent, pe lângă joburi full-time, part-time și remote, pe BestJobs poți găsi și proiecte de freelancing. Fă-ți un profil reprezentantiv pentru ca atunci când apar proiecte în domeniul tău, să-ți fie ușor să aplici și să ai șanse bune să fii selectat de clienți.

Surse: 1, 2. Photo by Vlada Karpovich from Pexels