Cum să postezi un proiect de freelance eficient pentru compania ta

Atunci când ai nevoie de un profesionist care să livreze un proiect punctual cu o durată mai scurtă de timp sau când ai nevoie să externalizezi lunar servicii care nu necesită să angajezi pe cineva full-time sau part-time, poți apela un freelancer.

Pe BestJobs găsești freelanceri experimentați în diverse domenii, gata să preia din proiectele tale. Tot ce trebuie să faci este să postezi gratuit proiectele pentru care ai nevoie de freelanceri. În acest articol găsești pașii necesari și câteva recomandări care să te ajute să pui un anunț eficient.

Cum postezi un proiect de freelance pe BestJobs

Oricând ai nevoie să postezi un anunț de freelancing, intri pe website-ul BestJobs, mergi la pagina Servicii, secțiunea Proiecte de freelance 👉 Postează un proiect. Pentru a finaliza cu succes un anunț, ține cont de următorii pași:

1. Stabilește titlul anunțului

Alege un titlu cât mai clar pentru proiect. Poți folosi ca denumire:

 • Tipul de proiect. Câteva exemple: Editare videoclipuri, Redactare 10 articole, Design grafic raport, Creare website de prezentare (programare HTML+Wordpress), Traducere engleză-rusă, Contabilitate firmă etc. O astfel de denumire este sugestivă și recomandată, dacă ai grijă să fie clară și la obiect. Alege un titlu de tip descriere proiect mai ales pentru proiectele punctuale cu termen clar definit.
 • Job Title / Expertiza necesară. Exemple: Senior PHP Developer, Editor video, Copywriter, Traducător engleză-rusă, Contabil, Programator website (HTML+Javascript), Designer grafic etc. Și aceste denumiri pot fi sugestive, însă le recomandăm mai ales pentru proiecte pe termen mai lung sau cu o complexitate mai mare de taskuri (de exemplu, poți scrie ca titlu Specialist Digital Marketing pentru un proiect care implică crearea mai multor seturi de reclame pe Facebook, Google, Linkedin, Instagram, adăugând detaliile în descriere).

2. Completează valoarea proiectului

După ce alegi titlul și numărul de oameni necesari („Posturi disponibile”), completează cu suma pe care o aloci pentru plata proiectului de freelancing (în euro). Avantajul este că tu stabilești cât ești dispus să plătești pentru proiectul respectiv, provocarea s-ar putea să fie că în anumite cazuri nu știi sigur care este un preț rezonabil.

Dacă nu știi sigur cum să stabilești valoarea unui proiect de freelance, uite câteva idei:

 • Calculează numărul estimat de ore necesare pentru finalizarea proiectului și care ar fi salariul pe care un profesionist din domeniul respectiv îl ia pe oră;
 • Ține cont de obiectivul tău – ai nevoie de calitate în livrare, de expertiză? Atunci ar fi recomandat să adaugi un cost mai mare pentru a atrage profesioniștii potriviți. Există o zicală despre muncă „Rapid, bun și ieftin. Alege două.”
 • Caută online oferte similare. De exemplu, pentru proiectele de marketing și comunicare poți compara cu prețurile practicate de agențiile de marketing, pentru contabilitate poți compara cu firme de contabilitate (atenție, însă, acestea pot varia foarte mult în funcție de expertiza și portofoliul acestora). Te poți inspira și din site-uri internaționale unde găsești freelanceri care au postat prețul lor sau chiar și calculatoare de prețuri (atenție însă la țările la care se raportează).
 • Întreabă cunoscuții sau colegii. De multe ori, s-ar putea să fie mai simplu să afli prețuri practicate într-un anumit domeniu chiar de la colegi. Poate la jobul anterior au lucrat cu un editor video și atunci cunosc prețurile din domeniu etc.
 • Pornește de la colaborări anterioare. Dacă ai mai lucrat în trecut cu freelanceri pe anumite proiecte, poți avea un preț de pornire. Gândește-te ce nu a mers bine în trecut și poți crește suma alocată pentru a găsi pe cineva cu mai multă expertiză și responsabilitate în livrare.
 • Fii corect și echilibrat. Chiar dacă probabil ai un buget limitat alocat, gândește în perspectivă – acordă valoare muncii primite, pentru a primi materialele la timp, de calitate, pentru a obține ceea ce ai nevoie. O relație corectă de la început va face mai ușoară colaborarea, feedbackul, comunicarea.

Mențiune: Pe BestJobs, plata proiectului se face prin intermediul platformei, după finalizarea proiectului (confirmarea ta că proiectul a fost finalizat).

3. Scrie descrierea proiectului de freelance

Poți adăuga și o descriere succintă, însă una cu mai multe detalii te va ajuta să primești aplicanții potriviți și să-i selectezi mai ușor. Include în descriere:

 • Pe scurt, ce presupune proiectul de freelance (livrabilul final). Exemple: un website de prezentare, 5 videoclipuri pentru campanii de marketing, un pitch și o prezentare de vânzări etc.
 • Fii specific. Dacă deja ai aceste informații, adaugă și volumul / detalii despre ce implică proiectul. Ex: Redactarea 10 articole de 1000 de cuvinte, pe subiectul bucătărie italiană, ținând cont de SEO și de folosirea anumitor cuvinte-cheie.
 • Scrie câteva detalii despre expertiza necesară din partea freelancerului, mai ales dacă e ceva mai tehnic.
 • Dacă ai un termen limită clar stabilit, include-l în anunț.
 • Dacă vrei, poți adăuga și o scurtă înregistrare video în care dai mai multe detalii despre proiect.

Desigur, poți include oricât de multe detalii ți se par relevante. După alegerea freelancerului cu care vrei să lucrezi, vei putea discuta direct și îi vei transmite și mai multe detalii.

4. Selectează domeniul, cuvintele-cheie și nivelul de expertiză

Pentru a filtra proiectele mai bine și a primi aplicații relevante, alege corect domeniul de expertiză și cuvintele-cheie specifice skill-urilor tehnice și abilităților necesare. Pe BestJobs, poți alege dintr-o mulțime de cuvinte-cheie salvate și poți selecta categoria în care proiectul se încadrează (vezi video-ul de mai sus).

5. Opțional, adaugă întrebări pentru mini-interviu

Dacă simți că ai nevoie de o filtrare mai bună a aplicanților, poți adăuga, opțional și 1-2-3 întrebări pentru un mini-interviu online la care să-ți răspundă cei interesați de proiectul tău. 

Câteva exemple de întrebări care pot fi aplicate în mai multe domenii:

 • Care este cel mai mare proiect de acest tip la care ai lucrat și care a fost rezultatul?
 • Câte proiecte din industria X ai livrat?
 • Cum te asiguri că livrezi un proiect de calitate, lucrând la distanță?
 • Dă exemplu de un proiect în care te-ai implicat și a eșuat și de ce
 • Ce instrumente folosești?
 • În ce interval orar ești de obicei disponibil pentru call-uri sau e-mailuri?
 • Ai unul sau câteva exemple de proiecte similare realizate? Sau un portofoliu?

Nu adăuga prea multe întrebări, ci pe cele relevante proiectului tău.

Opțional, pe BestJobs, pe lângă cele de mai sus poți adăuga limbile vorbite necesare cu nivelul lor și dacă ai nevoie ca freelancerul să fie dintr-o anumită localitate (de obicei sunt proiecte remote, însă poate fi cazul să ai nevoie de cineva din orașul tău sau din apropiere dacă, de exemplu, ai nevoie de un contabil și vrei să transmiți mai ușor contracte și facturi).

După finalizarea anunțului, apasă Activează și acesta va fi postat în lista de proiecte Freelance, vizibil tuturor candidaților care folosesc acest filtru la căutarea de joburi și proiecte.

Photo by Vlada Karpovich from Pexels