#CasualTalks​ cu Liliana Păduraru despre cum creștem implicarea și motivația echipei

Discutăm cu Liliana Păduraru, coach în comunitatea BestJobs Grow, despre cum angajatorii pot crește motivația angajaților, în contextul pandemiei și a lucrului remote.

#CasualTalks​​​ este o serie de interviuri video cu specialiștii de pe platforma BestJobs Grow.

Bună, Liliana. Îți mulțumim pentru că ai acceptat invitația noastră de a discuta despre un subiect atât de dezbătut astăzi în toate conferințele de HR și anume cum poți să crești motivația și implicarea angajatului în contextul în care acum majoritatea lucrează de acasă. Ne poți spune pentru început câteva lucruri despre tine?

Numele meu este Liliana Păduraru, sunt coach, trainer și facilitator de proces. Sunt pasionată de dezvoltarea potențialului uman. Și acest lucru eu îl fac prin procesul de coaching. Coaching-ul pentru mine este o aventură de redescoperire, de împuternicire și de conștientizare a propriului potențial. În ședințele de coaching cu clienții mei, pe care eu îi numesc parteneri de dialog, consider că contribuția coaching-ului este aceea de a nu neapărat a ajuta partenerul de discuții să se simtă mai bine ci consider că prin procesul de coaching învățăm să vedem mai bine, să vedem realitatea și din altă perspectivă și astfel să găsim noi rezultate și noi soluții pentru ceea ce noi dorim să creăm în viața noastră.

Mulți angajați au ales acum să lucreze de acasă, iar studiile arată că oamenii petrec mai mult timp la muncă decât înainte. Cu toate astea, se discută foarte mult de o scădere a motivației angajaților. Care e părerea ta? De ce se vorbește atât de mult despre asta?

Sigur că da, interesul angajaților a scăzut cu siguranță pentru că și contextul acesta pandemic ne-a luat prin surprindere pe mulți dintre noi. Și eu în calitate de coach, consultant și career advisor mi-am mutat biroul acasă. Lucrez împreună cu familia mea. De exemplu, în mediul înconjurător se află și copiii mei care de multe ori au nevoie de atenție și cred că în această ipostază se regăsesc  foarte mulți profesioniști. Toate aceste circumstanțe și contextul pandemiei ne-a scos cumva din circuitul firesc și ne-am confruntat deseori cu stări neașteptate legate de anxietate, de nesiguranța locului de muncă.

Toată această stare de neobișnuit, da, a marcat cumva acest context al lipsei de motivație a angajaților care au început să se simtă neascultați, neînțeleși, poate însingurați, a apărut foarte mult acest sentiment al însingurării. mult aceste firme părinților. Și ca o concluzie cred că lipsa aceasta de motivație este foarte mult legată de lipsa conectării umane. Și asta văd și eu în ședințele de coaching precum și cu cei cu care lucrez. Foarte mulți susțin că nu se simt băgați în seamă, da, nu mai există această conectare și acest dialog autentic. Când erai la serviciu te puteai duce imediat la manager să-i spui dacă ai o problemă, dacă ai nevoie de susținere, dacă ai nevoie de o recomandare, de un sfat. Și această lipsă de comunicare autentică și interumană a facilitat controlul accentuat. Mai mult această demotivare

Înțeleg, cumva prin faptul că angajații acum lucrează de acasă. Această conectare umană spui că lipsește partea cât este de importantă motivarea și implicarea angajatului. Știu că pare așa o întrebare simplă dar cumva aș vrea să scoatem în evidență principalele sau cele mai mari probleme pe care această lipsă de implicare și motivare a unui angajat o poate cauza pentru businessul unui angajator.

Sigur că da. Consider că pentru orice organizație oameni cu funcții înalte sau o putere și principala valoare fiindcă dacă oamenii sunt mulțumiți și compania este mulțumită că mai de aceea cred foarte mult că un angajat implicat motivat are performanțe deosebite și are o stare de bine, acea stare de bine care este atât de esențială în orice organizație.

Consider că este foarte important ca angajatorul, mai ales în acest context economic nesigur, să se intereseze foarte mult – în special departamentul de HR. De fapt departamentul de training să fie aproape de oameni, să le știe nevoile cu adevărat, să vorbească cu ei, să aibă o conectare și o comunicare chiar și virtuală frecventă și cu acel impact fie și acel interes uman care este atât de esențial în oricare business.

Ai putea oare să ne dai un exemplu concret sau o situație în care un angajat era demotivat și poate a apelat la tine în calitate de client în zona de coaching sau poate era angajat și era. O situație care să respecte limita confidențialității. Și ce soluții ați identificat împreună.

Sigur că da, chiar am avut o discuție cu un client fidel al platformei BestJobs Grow dintr-o organizație foarte mare care a venit la sesiunea de coaching pentru că era motivați și nu știa cum să gestioneze această demotivare. În această discuție am explorat de unde vine, când a apărut prima dată și toată istoria, da, ca să înțelegem clar care sunt cauzele la rădăcină. Și, pentru că acestea erau efectele, cauzele erau această însingurare și această lipsă autentică de comunicare cu managementul, care s-a depărtat de angajat și acest lucru a determinat angajatul să se simtă ca un roboțel.

Practic, această persoană  își făcea treaba foarte bine, era un team lider foarte bun însă își pierduse entuziasmul și acel drive interior la care îl determina să transmită vibe-ul acesta și în echipa din care făcea parte. Și în urma sesiunii de coaching a conștientizat faptul că avea nevoie să aducă ceva nou în echipa lui și să își unească din nou echipa la nivel de interacțiune umană. Și ce am făcut cu team leaderul acesta – am explorat împreună care sunt soluțiile care i-ar aduce împreună pe oameni ca și echipă. Și am pornit de la interesele comune și de la nevoile echipei. Și prin aceste discuții de explorare a ajuns cumva să conștientizeze faptul că un mod concret era o pasiune pentru motociclism în echipă, ceea ce a creat anumite evenimente în echipă, chiar și virtuale, discuții prin care a trezit din nou interesul colegilor de echipă și i-a implicat în această poveste, a creat niște joculețe, a creat niște contexte în care a reînviat acea conectare și acea dorință a omului de a fi alături de colegul lui.

Asta sună foarte frumos și-mi imaginez că impactul a fost în primul rând această coeziune a echipei, nu? Și conectarea între membrii echipei, iar din acel moment odată ce relația e clădită cred că a fost mult mai ușor să-și îndeplinească orice task-uri au primit. Sunt și alte metode pe care ai putea să le și trăiești cum au stabilit cum anume poți să crești gradul de implicare și motivare al angajaților.

Eu întotdeauna încurajez liderii și managerii să aibă sesiuni unu-la-unu, cât mai des cu membrii echipei, pentru că aici oamenii se apropie aici oamenii se cunosc altfel și aceste aceste discuții deschise îi apropie și îi ajută să se simtă valorizat. și să se simtă aproape de echipă DNA. Angajații au nevoie să simtă că fac parte dintr un dintr un tot unitar. Și eu când făceam parte din organizație. Primul criteriu important pentru mine era cultura organizațională ca credințele și valorile mele să corespundă cu valorile organizației și această cultură organizațională apropie oamenii și crează echipe unitare și echipe performante.

Deci cumva angajatorul să se asigure că se aliniază cu angajatul la nivel de valori și cultură organizațională.

Da, asta înseamnă implicare, asta înseamnă motivare asta dă acea dorință zilnică de a merge la serviciu și de a te simți în acele opt ore la serviciu, nu neapărat ca un dar de a veni cu plăcere și de a simți bucuria, da, a taskului și a comunității.

Și noi în calitate de angajați putem face multe lucruri. Uite, exemplul pe care mi l-ai dat mai devreme este un angajat care a lucrat într-o sesiune de coaching și a obținut niște rezultate foarte bune fără ca angajatorul să vină către el poate și să discute despre cultura organizațională sau alte aspecte pe care noi le discutam mai devreme. Deși angajatorul i-a oferit acest beneficiu, da, deci e important să reținem că angajatorii nu ar trebui să renunțe la aceste beneficii mai ales în zona aceasta de wellbeing. Dar eu, în calitate de angajat ce aș putea să fac pentru a păstra un grad ridicat de motivație și implicare în contextul în care să spunem angajatorul nu se uită la mine, da, deci nu e evident că eu sunt demotivată și neimplicată. Cum pot să fac eu?

În primul rând, eu recomand totdeauna ca angajatul să aibă inițiativa și să se ducă către angajator, către team lider, către managerul direct pentru că există situații, datorită contextului economic, în care angajatorul poate să fie mult mai concentrat, focusat pe rezultate, dar și pe cifre, și se creează gap-uri de comunicare și în această situație, recomandarea mea este ca întotdeauna angajatul se duc către angajator să solicite o discuție cu HR-ul, o discuție cu managerul și să-și spună să zic așa, care este starea care este nevoie de bază și să fie un dialog între cele două părți pentru că asta este scopul. Nu există un monolog numai organizația să ceară de la angajat, ci și angajatul să se ducă către organizație să spună uite angajatorul am o problemă acasă. Copilul meu trece printr-o perioadă dificilă. Am nevoie de un program flexibil. Există această posibilitate, mă pot susține pentru că de fapt asta implică și mai mult, de îndată ce angajatul se simte înțeles și angajatorul îi oferă o soluție, poate un program flexibil sau poate o zi liberă pentru a și rezolva situația personală. Acest acest lucru cumva mărește și mai mult devotamentul și loialitatea angajatului fără a angajatorului angajatului față de angajator. Întotdeauna recomand dialogul deschis și dialogul direct cu compania angajatoare și cred că aceste discuții atât de simple pot să aibă niște rezultate spectaculoase și numai în experiența mea de HR, am întâlnit foarte des astfel de situații și oamenii au fost foarte mulțumiți pentru că au aflat că dincolo de un rol anume există și omul care este aproape de om.