5 moduri în care mentoratul te ajută să crești în carieră

Mentoratul este un parteneriat care are ca scop dezvoltarea profesională și personală a mentee-ului sau persoanei care apelează la procesul de mentorat

În articol o să afli despre:

  • Când te ajută un mentor
  • 5 modalități în care te ajută un program de mentorat

Poate că ești la începutul carierei profesionale când totul pare copleșitor, poate că ai început un nou loc de muncă într-o industrie fără legătură cu studiile sau experiența ta, poate tocmai ai schimbat traseul carierei tale. Indiferent  în ce moment te afli, un mentor te poate susține și te poate ajuta să faci pașii către o carieră care să-ți aducă satisfacție profesională.

Dar dacă te ești în mijlocul carierei profesionale și totul pare plictisitor sau mediocru. Noutatea s-a epuizat, ești încrezător în abilitățile tale iar urcarea pe scară este adesea plictisitoare. Este ușor să intri într-o rutină și să simți că parcurgi totul mecanic. Și în cazul ăsta, un mentor te poate îndruma.

Procesul de mentorat este o parte vitală a oricărei cariere înfloritoare, în toate etapele. Descoperă mai jos 5 moduri prin care un mentor te poate ajuta:

1. Îți recunoaște punctele slabe

Dacă vrei să crești în carieră trebuie să știi exact care sunt punctele slabe, ce te trage înapoi și îți îngreunează procesul de creștere, ca să te poți concentra pe ele, să le elimini sau măcar să le îmbunătățești. Dar uneori cele mai mari defecte sunt cele pe care nu le putem vedea. Un mentor vine cu o perspectivă exterioară pentru a evidenția problemele pe care este posibil să nu le poți vedea.

Relația ta cu mentorul îți va permite să vorbiți despre neajunsurile tale în mod liber și mult mai ușor decât ai putea cu un manager sau supraveghetor. Iar experiența și înțelegerea industriei și domeniului tău de expertiză de către mentor o să facă posibil să lucrați împreună pe aceste puncte slabe pentru a le transforma în atuuri.

2. Te ajută să-ți dezvolți punctele forte

La fel ca și cunoașterea punctelor tale slabe, să-ți știi și dezvolți abilitățile și calităților este o parte cheie a carierei tale. Știi cel mai bine la ce ești bun și ce îți vine cu ușurință. Și, din nou, un mentor poate fi în măsură să sublinieze unele active pe care este posibil să nu le realizezi pe deplin. Dar punctele forte sunt doar puncte forte atâta timp cât continuă să crească și să se dezvolte. Și deseori dezvoltarea acestor puncte forte nu este ceva ce poți face singur.

Perspectiva exterioară pe care o oferă mentoratul poate recunoaște, de asemenea, unele domenii care în prezent nu sunt puncte forte – dar ar putea fi. Poate că ești mediocru la un lucru, dar bazat pe alte puncte tari și slabe, ai putea dezvolta acea abilitate obișnuită într-una puternică.

3. Îți oferă viziune și oportunitatea să înveți ceva nou

Indiferent cât de inteligent ești sau cât de multe lucruri știi, cu cât știi mai mult cu atât îți dai seama cât de multe trebuie să înveți. Găsirea unui mentor în afara companiei sau departamentului tău îți oferă acces la cunoștințe despre care probabil nu ai știut că îți lipsesc sau de o nouă viziune care să te inspire și motiveze. Poate fi benefic, de asemenea, să cauți în mod specific un mentor cu cunoștințe într-un domeniu despre care trebuie să afli mai multe. 

Învățarea continuă nu te va face doar o persoană mai bună, ci îi va arăta și angajatorului că ești disciplinat și că ai inițiativă – întotdeauna trăsături bune.

4. Ai cu cine să discuți despre deciziile dificile

În calitate de sursă externă, un mentor are o perspectivă unică, capabilă să îți ofere sfaturi fără a fi interesat de situație. Când apar probleme de muncă dificile (sau chiar personale), de multe ori nu vei putea discuta cu alți colegi sau oameni din companie. Mentorul își oferă înțelepciunea și cunoștințele sale, îți spune opiniile personale și te ajută să identifici opțiunile tale. Într-o sesiune de mentoring ești, în esență, într-o zonă sigură unde confidențialitatea este regulă și împreună cu o persoană capabilă, discutați și dezbateți situația fără a ofensa pe nimeni.

În plus față de sfaturile grozave, un mentor îți poate oferi și spațiul de sondare. Uneori nu ai nevoie de sfaturi cu privire la o situație, cât să le spui cu voce tare și de confirmare. Adesea știi care este cel mai bun mod de acțiune și a spune asta cu voce tare, unei părți neutre, poate fi exact ceea ce ai nevoie pentru a obține o perspectivă mai bună asupra situației.

5. Networking 

După ce ai fost în aceeași industrie de câțiva ani, începi să constatați că toată lumea cunoaște pe toată lumea. Și toți cunosc aceiași oameni din industrie. Mentorul tău, în calitate de extern, are acces la o rețea complet diferită de persoane pe care este posibil să nu le cunoști și pe care o poți accesa. Așa cum se spune – „Spune-mi cu cine stai ca să-ți spun cine ești”.

Conectarea cu un mentor îți poate schimba cariera în moduri pe care nu le-ai văzut niciodată posibile, indiferent de nivelul la care ești. Alege unul din mentorii BestJObs Grow.

Surse: 1, 2, 3, 4, 5