Cum să-ți faci portofoliul, ca freelancer

Există un lucru pe care toți freelancerii de succes îl au în comun: portofoliul care le pune în valoare munca și experiența.

În articol o să afli despre:

  • Importanța portofoliului pentru un freelancer
  • Cum abordezi portofoliul dacă ești freelancer la început de drum
  • 6 pași pentru a-ți face un portofoliu

Cu toții am auzit termenul de freelancer dar hai totuși să îl definim pe scurt: Freelancer este acea persoană care exercită o profesie/proiect pe cont propriu, după un program care și-l alege fără a depinde de o anumită companie. Practic își alege angajatorul și durata perioadei de colaborare cu acesta.

În timp ce un brand personal memorabil te pune la aceeași masă cu un potențial client, munca ta este cea care va încheia afacerea. De aceea ai nevoie de un portofoliul care să-ți  prezinte munca, să-ți pună în evidență creativitatea și personalitatea, ceea ce vă va ajuta să te deosebești de concurență. 

Majoritatea companiilor cu care ai putea colabora sunt interesate de portofoliul tău de lucrări, și nu de calificări. Dacă li se pare că ești ceea ce caută, vor lucra cu tine. De aceea, portofoliul este esențial și trebuie să cuprindă toată activitatea ta concentrată pe rezultate, cât și recomandări pozitive din partea celor cu care ai mai lucrat.

Ești începător?

Poți alege să îți mărești portofoliul prin proiecte demonstrative astfel încât un posibil client să vadă că ești bun în munca ta. Sau alege câțiva clienți importanți și cu reputație bună și fă câteva proiecte pro bono pentru ei. O astfel de lucrare, poate chiar și o recomandare de la astfel de clienți o să-ți certifice abilitățile și calificările. Nu uita, ca să ajungi la clienții care plătesc bine, trebuie să demonstrezi că meriți banii pentru munca pe care o faci.

Cu cât vei avea la activ mai multe proiecte serioase, cu atât portofoliul tău va valora mai mult în selecția ta la proiectele de freelancing. 
Îți prezentăm mai jos câteva idei de care e bine să ții cont atunci când îți faci portofoliul:

Alege cele mai bune materiale

Nu te grăbi și nu pune orice, doar ca să ai ceva acolo. Chiar dacă toate proiectele la care ai lucrat sunt semnificative pentru tine, less is more. Alege-le pe cele cu adevărat valoroase, pe primul loc este calitatea. Poți pune și propuneri care nu au trecut de votul clientului însă le consideri ca fiind relevante. Portofoliul trebuie să fie ușor de urmărit. (și fără probleme tehnice de ex. Link-urile care nu merg)

Alege un domeniu și specializează-te doar pe el

Chiar dacă știi să faci mai multe lucruri și te descurci în mai multe domenii, încearcă să rămâi concentrat pe ceea ce îți dorești să faci cu adevărat, astfel portofoliul tău va fi credibil și poți fi categorisit ca și specialist în domeniul respectiv. 

Atunci când încerci să faci mai multe lucruri, să oferi servicii de agenție clienților tăi, pierzi din valoare deoarece vei avea scăpări.

Context & creativitate

Dacă vii dintr-o zonă creativă mai ales, gândește-te cum ai putea ieși în evidență. Poate un blog, un site sau prin pagini de social media, orice unde îți poți arăta creativitatea. Adaugă și o descriere materialului atașat, de ce l-ai ales, cum te-a ajutat, ce ai învățat nou și ce tehnici ai folosit.

Asociază portofoliul cu experiența în muncă și educație

Poți adăuga CV-ul tău, scrisoarea de intenție, profilul de Linkedin și dacă e cazul, conturile tale social media.

Inspiră-te

Poți cere ajutorul celor din jur cu o părere, poți să te inspiri din alte portofolii făcute bine însa nu uita să îți creezi identitatea ta și să fii original.

După cum știi, detaliile fac diferența, așa că acordă-le atenție. Ideile de mai sus te vor ajuta să îți conturezi o imagine profesională care va convinge companiile să aleagă să lucreze cu tine. Cu cât lucrezi mai mult la portofoliu, cu atât ai mai multe șanse să ajungi un freelancer de succes. 

Alege unul din proiectele de freelancing de pe BestJobs.eu

Surse 1, 2, 3, 4