7 obiceiuri care te vor ajuta să-ți dezvolți autodisciplina

Guest post de Gabriela Ilie, coach acreditat internațional (ICF) cu un background de peste 15 ani în management și antreprenoriat, trainer, psiholog în formare, podcaster și o susținătoare a rutinelor de dimineață și a beneficiilor acestora. Este coach și în comunitatea BestJobs Grow și poți vedea interviul cu ea despre rutine de dimineață.

Autodisciplina este abilitatea de a face lucrurile pe care ți le-ai propus, fără să găsești scuze sau motive să nu le mai faci.

Dacă ți s-a întâmplat să îți propui ca de mâine să faci sport, sau să mănânci sănătos, sau să te trezești mai devreme și nu ai reușit, înseamnă că una dintre principalele probleme cu care te confrunți este autodisciplina.

Autodisciplina este capacitatea de a amâna o recompensă imediată, pentru a obține un beneficiu viitor mai important. Adică amâni somnul de dimineață pentru a avea mai mult timp pentru tine sau amâni uitatul la TV pentru o oră de sport sau citit care îți aduce mult mai multe beneficii pe termen lung.

Degeaba îți setezi obiective sau planifici ceva, dacă nu vei respecta ce ți-ai propus.

7 obiceiuri care te vor ajuta să-ți dezvolți autodisciplina

1. Fii răspunzător

Ideea principală a autodisciplinei e că atunci când iei o decizie conștientă, este garantat ca o vei duce la bun sfarsit.

2. Îmbunătățește ceva la tine în fiecare zi

Descoperă obiceiurile nesănătoase. Învață o limbă străină nouă. Posibilitățile sunt nelimitate. Nu mai acorda prioritate lucrurilor care te țin ocupat din viața ta și fă-ți timp pentru lucrurile importante, precum dezvoltarea constantă a bunăstării tale mentale, fizice și emoționale.

3. Dă un exemplu potrivit

Cum te-ai simți dacă ai ști că acțiunile tale sunt urmate și copiate de alții din jurul tău? Ca să poți da un exemplu, trebuie să fii TU un exemplu mai întâi.

4. Creează un plan și obiective măsurabile

Un plan bine structurat te va ajuta să te organizezi în viață. Autodisciplina înseamnă organizare, așa că stabilește-ți un plan, obiective delimitate de timp și parametri cu care să poți măsura rezultatele.

5. Fii sincer în ceea ce comunici

Uneori ne este mai simplu să negăm ceea ce ne dorim, să ascundem sub măști și roluri ceea ce suntem cu adevărat și o facem atât de mult până când uităm de noi, de “adevărații” noi. Fii sincer cu tine însuți și cu cei din jur, fii autentic, respectă-ți intențiile și spune exact ce simți.

6. Gândește-te pe hârtie

Scrie pe hârtie sau într-un jurnal tot ce își propui să faci, și cât mai detaliat. După un timp revino asupra acestor gânduri și vei vedea cum asta te ajută să te înțelegi pe tine și totodată acțiunile tale.

7. Trăiește acum

Trăiești cu adevărat doar atunci când mintea ta este acolo unde ești și tu! Când simți, când te bucuri, atingi, iubești, prețuiești, respiri, privești, când plângi, când speri, când ești dezamăgit… Exact asta ne lipsește nouă! Viața trăită AZI, AICI, ACUM!

Folosește aceste sfaturi despre autodisciplină pentru a progresa pe plan personal sau în carieră. Dacă vrei un job nou, explorează anunțurile active de pe BestJobs!

Photo by Vlada Karpovich from Pexels