#HRTalks: Andreea Voicu, HR strategist și consultant în cariera

Discutăm cu Andreea Voicu, HR Strategist și Consultant în Cariera, despre:

  • ➡️Beneficii și provocări #WFH
  • ​➡️Top soft skills căutate în recrutare
  • ➡️Interesul crescut pentru proiecte de freelancing și joburi part-time

Andreea Voicu ajută business-urile și echipele să crească de mai bine de 12 ani, este antreprenor și recrutor BestJobs. #HRTalks​​​ este o serie de interviuri video cu specialiștii în HR de pe platforma BestJobs.

#HRTalks​​​ este o serie de interviuri video cu specialiștii în HR de pe platforma BestJobs.

HRTalks: Andreea Voicu, HR strategist și consultant în carieră

Profil de HR Strategist și Consultant în Carieră

Mulțumesc frumos pentru invitație în primul rând. Ce pot să spun despre mine, pot să spun că sunt pasionată de oameni, lucrez în domeniul Resurselor Umane de aproximativ 15 ani. Am avut focus pe zona de strategie, pe zona de management, recrutare și, în ultima perioadă, pe partea de consiliere în carieră.

Povestește-ne cum a fost în ultimul an pentru tine. Au existat schimbări în procesul de recrutare?

Pentru mine ultimul an a fost provocator și împlinitor, ca să zic așa. De ce? Eu rezonez cumva cu munca de acasă, rezonez foarte mult cu online-ul și pentru mine pandemia asta doar a grăbit lucrurile într-un sens pe care îl așteptam, pe care l-am tot așteptat, știi. Am tot așteptat deschiderea candidaților pentru interviuri online și am încercat și înainte de pandemie să organizez interviuri online. Lucrurile mergeau bine. Aveam însă și o mentalitate cu care trebuia să mă confrunt referitor la seriozitatea jobului sau a firmei vizavi de o recrutare online care nu era percepută ca fiind cea standard.

Principalele beneficii pe care le-ai resimțit lucrând de acasă.

Beneficii ar faptul că îmi gestionez timpul mult mai bine. Practic scutind doua ore de trafic. Faptul că pot fi la fel de conectată iarăși pentru mine este un beneficiu. Cumva, la început mă gândeam că aș putea pierde conectarea cu piața forței de muncă, cu candidații. Însă, interviul online îți oferă la fel de multe informații ca și un interviu clasic. Pentru că noi, ca și recrutori, ce facem. Noi urmărim nu numai ce zice candidatul ci și cum zice candidatul și cum se comportă candidatul când spune lucruri, adică limbajul paraverbal și nonverbal care la fel, uite, este foarte util pe zona de online.

Principalele provocări pe care le-ai resimțit lucrând de acasă.

Setarea unor rutine și organizarea. Autodisciplina, foarte multe lucruri țin de autodisciplină din punctul meu de vedere, iar eu sunt un om care funcționează disciplinat, organizat. Eu simt nevoia să am, să fiu organizată și să am o structură. Și atunci mi-am setat un program la fel ca atunci când mă duceam la birou. Eu stau foarte mult în Zoom-uri, adică chiar stau foarte mult în Zoom-uri. E drept că și înaine aveam multe interviuri sau ședințe de consiliere, însă, mă obosește efectul ăsta de oglindă, faptul că mă văd permanent. Se poate scoate, poți să renunți la asta. Ce am constat eu, de fiecare dată când vorbim avem o anumită imagine mentală despre noi când facem lucrul ăsta. La finalul zilei mă simt mult mai obosită decât dacă aș fi făcut lucrurile face to face și dacă atunci când veneam de la birou mă uitam la un serial sau un film, crede-mă, acum nu mai am nevoi de ecran.

Caracteristici de tip soft skills pe care le cauți la un candidat.

Adaptabilitatea ar fi prima, modul în care reușește să se plieze și să se adapteze la situații noi. Agilitatea, modul în care reușește să anticipeze ce urmează, cum urmează, cum ar trebui făcute lucrurile și creativitatea. Astea sunt cele trei soft skills pe care le caut. Le-am căutat și înainte dar cumva mult mai pregnant acum după pandemie, pentru că sunt cele care fac diferența din punctul meu de vedere, iar eu ca recrutor, dacă e să mă raportez la calitatea mea de recrutor, de multe ori promovez oameni pentru anumita atitudine mai degraba decât pentru ceea ce știu să facă. Mie îmi place și mi-a plăcut întotdeauna să caut, să găsesc acele diamante neșlefuite pe care să le iau și să le duc într-o cultură organizațională care li se potrivește. Verific cumva și compatibilitatea pe care o oferă cultura organizațională.

Sunt cazuri în care soft skill-urile contează mai mult la angajare decât hard skill-urile?

Contează foarte mult organizația, dar da, s-a întâmplat, pentru că organizația, în momentul în care apelează la o agenție de recrutare sau la un recrutor, comunică exact cam ce doresc de la acel om și comunică nu numai partea de hard ci și partea de soft skills. Și atunci dacă organizația este  dinamică, este într-o permanentă transformare, cum se întâmplă de fapt lucrurile acum. E foarte important pentru ei să aibă angajați care să se poată adapta. Care să poată să fie flexibili să să se plieze pe nevoile permanente ale organizației, nevoi de schimbare. Si atunci, da, am refuzat candidați care deși corespundeau din toate punctele de vedere pe partea de studii, pe partea de experiență, pe partea de hard skills nu aveau soft skills-urile de care aveam nevoie pentru acel post.

O trăsătură definitorie a unui freelancer sau a unei persoane care lucrează full remote.

Din experiența mea ar trebui să fie autodisciplina și ar trebui să fie conectarea iarăși, să fie permanent conectat. Ca freelancer dacă nu ești înscris în niște organisme, niște federații, pierzi contactul cu piața. Trebuie să fii permanent în contact. Lucrul bun care s-a întâmplat o dată cu pandemia asta a fost un content foarte mult prin webinarii pe diverse teme. Adică acum numai cine nu vrea, nu este conectat. 

În ultimul an, ai observat o schimbare în atitudinea sau interesele angajatorilor? 

Dacă mă raportez la clienți, da , am obserat cumva tendința de a se duce destul de mult către zona de freelancing. Se pare că a crescut destul de mult piața de part-time-uri adică am clienți pentru prima dată care îmi spun că vor part time, că vor să le găsesc angajați pentru part-time sau că vor să le găsesc persoane cu care să poată colabora, adică freelanceri pe anumite domenii. 

Dar în atitudinea și interesele candidaților?

Am remarcat și aici un interes destul de mare pentru diversitate. Am remarcat interesul de a lucra pentru mai multe companii. De ce? Nimeni cred că s-a gândit că o să pice HoReCa așa cum s-a întâmplat, și atunci am candidați care zic – Andreea, dar e ok dacă lucrez aici, e acceptabil să îmi mai pot găsi și altceva, adică m-ar avantaja să lucrez pe două industrii, să fiu sigur cumva că în cazul în care se întâmplă ceva nu rămân fără un loc de muncă. Candidații simt din ce în ce mai mult practic nevoia de stabilitate și stabilitatea da, dacă stau să mă gândesc și eu aș privi-o tot așa, vine cu diversitatea. Faptul că dacă am două, trei contracte de muncă poate, cu siguranță nu pică toate în același timp.

Direcții în dezvoltarea personală și profesională.

Odată cu pandemia, oamenii și-au dat seama că au nevoie să dobândească noi competențe, ca să poată să fie tot timpul actualizați la piață. Și atunci da, am remarcat atât la candidați pe care îi am în cadrul proceselor de recrutare cât și la clienții pe care îi am la consiliere, nevoia de a ști mai multe, de a dobândi mai multe, nevoia de a se dezvolta și atunci nevoia de a accesa cursuri noi pentru dobândirea de noi competențe, nevoia de a citi, de a citi o dată, de a se dezvolta pe domeniul pe care sunt dar și de a se dezvolta la nivel personal. Apropo de adaptabilitate, tot vorbeam noi mai devreme, din punctul meu de vedere are o stransă legatură. Nu ai cum să te adaptezi la ce e nou dacă nu ști ce e nou. Și există un studiu și un raport făcut de iNAGO în 2018 în care se menționează, în 2018, că 85% din joburile care vor exista în 2030 nu au fost încă inventate. Păi hai să ne gândim practic ce galopant se va întâmpla totul. Pandemia doar a accelerat puțin lucrurile.

Cele mai frecvente întrebări pe care ți le pun candidații în zona de dezvoltare în carieră.

Cea mai frecventă întrebare este: cum îmi găsesc un job? Efectiv, cum îmi găsesc: unde aplic, cum știu să evaluez. O altă întrebare care este: cum să am un CV  în așa fel încât să ies în evidență sau un profil de LinkedIN, cum să ies în evidență prin el. Da. O altă întrebare ar fi, pe care am tot auzit-o:cum știu eu că angajatorul la care aplic este potrivit pentru mine. Cum evaluez, cum aflu lucruri despre angajator. Astea sunt întrebările lor. Pe partea de dezvoltare în carieră există un interes foarte mare, și prin prisma informației care ne-a tot venit din toate direcțiile, un interes foarte mare pentru a analiza companibilitatea între valorile personale și valorile organizației în care vreau să mă duc. Din ce în ce mai multă lume vorbește despre asta și din ce în ce mai mulți clienți de-ai mei la consiliere vor să facă un inventar din ăsta al valorilor, ca să vadă în ce măsură se regăsesc în valorile organizației în care sunt.

În funcție de expertiza ta și de modul în care îți dorești să te dezvolți, pe BestJobs găsești peste 25.000 de joburi din toată țara și din Europa, inclusiv locuri de muncă la distanță. Descoperă jobul potrivit pentru tine!