5 obiceiuri sănătoase pentru cei care lucrează de acasă

Restricțiile impuse de pandemie ne-au determinat să facem mutări individuale rapide, pentru a ne putea adapta din mers noilor condiții de muncă remote. Azi un call pe Zoom, mâine un raport trimis de pe aceeași canapea pe care ne uităm la Netflix după program și iată cum ne-am convins cu toții de faptul că munca de acasă este realizabilă, atât timp cât avem obiceiuri sănătoase și reușim să păstrăm în minte o distanțare clară între cele două dimensiuni ale casei noastre: „casă-birou” vs „casă-cămin primitor”.

Nu toți reușesc la fel de bine să delimiteze foarte bine aceste două concepte, de aceea, procrastinarea sau întârzierea cu anumite livrabile se întâmplă cu o recurență zilnică, în această perioadă. Mai mult decât atât, sănătatea poate primi lovituri sub centură, din cauza sedentarismului specific. Așadar, iată mai jos o listă cu 5 obiceiuri sănătoase, dedicate celor care lucrează de acasă.

5 obiceiuri sănătoase pentru ce care lucrează de acasă

#1. Respectă fiecare pauză de masă

Un program haotic al meselor din timpul unei zile de lucru îți poate afecta starea de sănătate, iar nivelul de energie pe care vrei să îl atingi, atunci când lucrezi remote, este afectat. Lucrezi de acasă, așadar, ai la îndemână cadrul necesar pentru a-ți pregăti fiecare masă așa cum îți dorești! Fără drumuri la magazin, fără ieșiri în oraș cu cei mai apropiați colegi ai tăi – munca de acasă îți permite să mănânci la timp și cât mai sănătos, în fiecare zi de program.

Dacă ești în sistem „work from home” îți poți găti pentru 2-3 zile preparate proaspete, realizate în casă. Consumă cât mai multe alimente sănătoase și nu sări niciodată peste masa ta de prânz. Încearcă să mănânci la masă, nu în pat, nu în fața televizorului, deoarece riști să aluneci rapid din zona de „cămin-birou” către cealaltă extremă.

#2 . Cumpără un scaun de calitate pentru activitatea ta

Ai putea crede că nu contează un astfel de “mic detaliu”, însă nici nu știi cât de multe beneficii poate oferi un scaun de calitate celor care lucrează remote. Funcțiile acestei piese de mobilier par să iasă și mai bine în evidență, atunci când ești nevoit să lucrezi până la 8 ore în aceeași poziție. Acasă, scaunele din bucătărie sunt dure, din lemn sau metal și parcă sunt făcute să mănânci cât mai repede, apoi să te ridici de pe ele pentru a te întinde puțîn. De aceea, nu reprezintă o soluție de bun augur pentru activitatea remote pe care trebuie să o duci la bun sfârșit. Așadar îți recomandăm un scaun de birou ergonomic, pe care să îl ajustezi astfel încât: 

 • Spătarul să fie fixat la un unghi de 100-110°; 
 • Spatele tău să fie cât mai aproape de spătarul scaunului; 
 • Picioarele tale să atingă podeaua, fără a atârna în aer; 
 • Brațele scaunului să nu te incomodeze, iar umerii să fie relaxați.

#3. Consumă apă corespunzător pe întreaga durată a programului

Chiar și un nivel redus al deshidratarii îți poate cauza o mulțime de neplăceri: dureri de cap, scăderea puterii de concentrare, stări de amețeală și chiar greață sau vărsături. Conform recomandărilor nutriționiștilor, femeile trebuie să consume o cantitate zilnică de 2.7 litri de apă, în timp ce bărbații, 3.7 litri de apă, în fiecare zi. Evident, apa poate fi asimilată din organism și prin consumul de alimente: fructe, legume și alte preparate culinare, realizate de tine cât stai acasă. 

Pentru a te învăța să consumi zinic cantitatea de apă optimă, iată câteva mici “life hacks”: 

 • Obișnuiește să consumi apă din recipiente mici, pe care să le reumpli periodic; Cele mari te pot descuraja, văzând cât de mult apă trebuie să mai consumi în acea zi, pentru a putea ajunge le nivelul optim; 
 • Instalează-ți pe smartphone o aplicație ce îți poate oferi cu ușurință remindere, atunci când nu ai mai consumat apă de o bună perioadă de timp. 

#4. Integrează antrenamentele în programul orelor de muncă remote

Indiferent de vârstă, sex sau urgențele pe care le ai de rezolvat la muncă, îți recomandăm să faci în fiecare zi mișcare, prin antrenamente pliate pe abilitățile tale fizice! Nici nu este nevoie să mergi la sală pentru a face mișcare, ci poți căuta rapid pe Youtube cele mai potrivite serii de exerciții pentru nivelul tău.

Alternează mișcarea în casă cu reprize de cardio în aer liber: plimbări în ritm alert, jogging și trepte. Pentru a-ți monitoriza progresele, dar și pentru a te motiva, atunci când vezi că tot acest efort este cuantificabil, descarcă din Google Play sau App Store o aplicație de antrenamente fizice. Cât despre beneficiile mișcării pentru sănătatea ta, iată doar 5 argumente în favoarea acesteia:  

 • Favorizează un control mai bun al greutății;
 • Contribuie la prevenirea unor probleme de sănătate serioase, ce au la bază (printre alte cauze) sedentarismul: AVC, hipertensiunea arterială, diabetul de tip 2;
 • Generează un tonus mental pozitiv și inhibă apariția episoadelor de anxietate sau stres;
 • Consolidează capacitatea ta de a face un efort fizic susținut;
 • Susține mobilitatea articulațiilor pentru o perioadă mare de timp.

#5. Evită să intri pe rețelele de Social Media

Chiar dacă pare un lucru greu de realizat, să stai departe de Facebook sau Instagram reprezintă cea mai bună metodă pentru găsirea puterii de concentrare, atunci când lucrezi remote. Ai nevoie de telefon în timpul programului, așadar, nu îl poți ține la o distanță seminificativa față de biroul la care lucrezi? În acest caz, anulează notificările de pe aplicațiile mai sus amintite, lăsând pe “ON” doar canalele de comunicare legate de activitatea ta profesională (ex: un canal de WhatsApp sau Slack).

Cu toate acestea, studii recente au demonstrat faptul că navigarea pe net și munca productivă pot genera compatibilitate și creativitate, atunci când cele două sunt îmbinate într-un mod responsabil. Cu alte cuvinte, pauzele dintre task-uri reprezintă momentele ideale pentru a intra pe Instagram, iar un astfel de mod de lucru poate determina creierul să se aștepte la astfel de “recompense”, asociate însă finalizării unor obiective din acea zi.

Tu ce alte obiceiuri sănătoase ai introdus în programul tău zilnic, de când lucrezi remote?

Photo by Karolina Grabowska from Pexels