Topul celor mai bune cărți de dezvoltare personală

Ai auzit cu siguranță de cărți de dezvoltare personală. Unii cititori le consideră foarte folositoare și spun că le-au schimbat viața. Alții spun că a fost o simplă pierdere de vreme. Unde este adevărul? Cu siguranță trebuie căutat undeva la mijloc, ca întotdeauna. 

Cărțile de dezvoltare personală sunt cele care par a avea o soluție pentru toate problemele. Sunt cărți care te motivează să nu te dai bătut atunci când îți apare o problemă în cale. Te ajută să te autodepășești. Și de fiecare dată o faci pentru că găsești în ține forța de a merge mai departe, iar acest lucru este foarte important.  

În cele ce urmează, îți spunem cât de importante sau mai puțin importante sunt cărțile de dezvoltare personală, trecem în revistă beneficiile cărților de dezvoltare personală și facem și un top de cărți de dezvoltare personală, pe care ar trebui cel puțin să le răsfoiești. 

Utilitatea cărților de dezvoltare personală: Mit sau realitate 

Ceea ce este important să reții este faptul că dezvoltarea ta personală are loc atunci când descoperi o strategie care ți se potrivește ție, nu una care se potrivește celorlalți sau autorului cărții. Iată la ce trebuie să fii atent atunci când citești astfel de cărți: 

 • Se spune despre cărțile de dezvoltare personală că dau soluția la problemele cititorului, dar nu întotdeauna astfel de cărți oferă ceea ce are cititorul nevoie. Poate pentru că problemele diferă în funcție de context, mediu, societate, țară. Problema poate fi aceeași, dar soluțiile pot fi foarte diferite.
 • Se spune că astfel de cărți îl fac pe cititor puternic. Nu întotdeauna este adevărat, mai ales în cazul unui cititor vulnerabil, nesigur, care se află în căutarea unor răspunsuri.
 • Soluția, cel mai adesea, se găsește la tine. Tu trebuie de fapt să schimbi ceva la tine, nu ai nevoie doar de un răspuns rapid pe care îl afli răsfoind niște cărți. De fapt tu trebuie să faci schimbări în comportamentul tău, iar acest lucru necesită timp, mai mult decât citirea unei cărți. Dacă te mulțumești doar cu o carte este că și cum ai arde etape. Dezvoltarea personală cere timp, efort, perseverență.
 • Este posibil ca după lectura unei cărți de dezvoltare personală să ajungi la concluzia că eșți mai vulnerabil decât erai. Sau că din vina ta nu poți depăși obstacolele. Ori acest lucru poate conduce la alte frustrări și sentimente negative. 
 • Nu în ultimul rând, cele mai multe cărți de dezvoltare personală sunt construite pe experiențele unor oameni pe care tu nu ai cum să-i cunoșți, nu știi cu adevărat dacă ei există și nu știi dacă experiențele lor de viață au ceva în comun cu ale tale, astfel încât soluțiile din cărțile de dezvoltare personală în care este vorba de acești oameni să ți se potrivească și ție.

Beneficiile cărților de dezvoltare personală 

Faptul că miturile legate de cărțile de dezvoltare personală sunt ușor de demontat nu înseamnă că lectura unor asemenea cărți este inutilă. Îți prezentăm cele mai importante beneficii ale lecturii unor asemenea volume:

 • Înveți să rămâi pozitiv indiferent de situație. Asta presupune inclusiv căutarea de soluții. Orice problemă are o rezolvare, important este să fii perseverent, să știi să o cauți și să nu-ți fie teamă s-o pui în practică.
 • Înveți să faci alegeri de viață mai înțelepte. Asta înseamnă că înainte de a lua o decizie importantă analizezi întreaga situație și decizi ce trebuie să faci în cunoștință de cauză.
 • O asemenea carte te ajută să descoperi abilități pe care nu știai că le ai și pe care le poți folosi în diverse contexte.
 • Înveți să te autodepășești și să ai mai multă încredere în ține. De altfel, lectura te învață să fii mai creativ.
 • Crește nivelul de motivație fiindcă știi mai bine ce vrei.
 • Realizezi relații mai bune cu cei din jur.
 • Înveți să-ți dezvolți punctele slabe și să le păstrezi pe cele bune.

Cele mai bune cărți de dezvoltare personală

Există numeroase cărți care pot fi considerate cărți de dezvoltare personală. Iată câteva astfel de cărți:

Napoleon Hill: 17 pași spre succes pentru oameni ocupați

Uneori succesul este foarte ușor de dobândit. Unii oameni au bani, afaceri de succes, familii împlinite, case minunate, vacanțe de invidiat, timp la dispoziție pentru pasiuni, iar tu stai și te întrebi de ce ei au toate aceste lucruri, iar tu nu? Care este rețeta succesului lor? Tu de ce nu poți avea toate astea, deși poate ești mai inteligent decât ei, muncești mai mult, ai mai multă școală?

Oricât de paradoxal ar părea, nu trebuie să faci lucruri extraordinare pentru a avea succes. Trebuie doar să aplici câteva trucuri știute de toată lumea.

Viktor E. Frankl: Omul în căutarea sensului vieții

Aceasta este o carte foarte specială, în sensul că a fost scrisă de un psihiatru evreu, Viktor Frankl, supraviețuitor al Holocaustului. Autorul se concentrează pe găsirea scopului în viață, după ce, în prima parte, prezintă experiența dramatică din lagărul de concentrare.

Iată că un supraviețuitor al dramaticelor evenimente de la mijlocul secolului trecut ne învață cum ne putem crește rezistența pentru a supraviețui unor condiții mult mai puțin dramatice. Cartea este un bestseller internațional și a fost tradusă în peste 20 de limbi.

Daniel Goleman: Inteligența emoțională

Inteligența emoțională presupune identificarea emoțiilor, folosirea, înțelegerea lor, ba chiar și reglarea emoțiilor în beneficiul nostru.

Cel mai adesea ne dăm seama că avem nevoie de un control emoțional, dar nu știm să ajungem acolo. Nu trebuie doar să ne înțelegem pe noi, este important să-i înțelegem și pe ceilalți, să fim empatici.

Eckhart Tolle: Puterea prezentului

Avem tendința să petrecem prea mult timp retrăind trecutul, pentru că este mai familiar minților noastre și nu știm ce s-ar putea întâmpla în prezent sau în viitor. Însă fiecare minut petrecut în griji pentru viitor sau regrete pentru trecut este un minut pierdut, deoarece tot ce poți trăi este prezentul.

Eckhart Tolle este considerat unul dintre cei mai originali şi mai inspiraţi călăuzitori spirituali ai timpului nostru, împărtășind prin lucrările sale o viziune complexă asupra psihologiei umane. Cartea sa te poate ajuta să fii cu adevărat împăcat cu tine însuți și cu ceilalți. 

Tony Robbins: Trezește uriașul din tine

De cele mai multe ori, avem mai multe resurse decât ne dăm seama.

Este nevoie de o situație de criză pentru a realiza că suntem în stare de mai multe decât știam despre noi.

Acest lucru se întâmplă în principal pentru că nu ne cunoaștem pe deplin personalitatea.

Citind cartea lui Tony Robbins vei afla mai multe lucruri decât știai despre tine.

Timothy Ferriss: Săptămâna de lucru de 4 ore

În vremea noastră nu să munceșți este cel mai important lucru, ci să muncești inteligent.

Exact asta te învață cartea scrisă de Timothy Ferriss. Te învață să muncești cu folos și te învață să-ți organizezi mai bine viața profesională (și nu numai).

Timothy Ferriss este de părere că teoria conform căreia e bine să muncim toată viața ca la final să ne bucurăm de rezultatele ei este învechită și depășită și că nu se mai potrivește timpului prezent. El propune astfel un alt model de a munci și a trăi, mai bine adaptat nevoilor omului modern.

Joe Dispenza:  Distruge-ți obiceiurile nocive

Gândurile noastre devin realitate. Corpul este influențat de mintea subconștientă, iar oamenii se pot schimba dacă își schimbă gândurile. Poate părea o idee mai greu de digerat, însă autorul explică într-un mod logic și științific cum poți obține tot ce îți dorești, dezvățându-te de tiparele mentale negative pe care le-ai acumulat de-a lungul vieții.

Joe Dispenza, cercetător și doctor în chiropractică, prin conexiunile pe care le face între fizică cuantică, neuroștiințe, biologie și genetică, arată cât de multe lucruri sunt posibile în viața noastră.

Spencer Johnson: Cine mi-a luat cașcavalul

De niște ani buni, această carte se află pe lista celor mai citite cărți din lume.

De fapt, cartea tratează tema schimbării, cât de dificil ne adaptăm schimbărilor, ce spune asta despre noi și cum putem face față mai ușor la evoluția vieții noastre profesionale, dar nu numai.

Cartea este o poveste, o parabolă despre schimbare și teama de schimbare, pe care o poți aplica în propria ta viață. Pentru a nu te mai teme de ceea ce urmează să se întâmple și totodată să prosperi într-un mediu nou și imprevizibil.

Indiferent ce părere ai despre cărțile de dezvoltare personală, este bine să reții un lucru important: fiecare carte te poate învăța ceva nou, mai ales dacă treci informațiile pe care le citești prin sita propriilor experiențe de viață. Nu te aștepta ca o carte de dezvoltare personală să facă minuni, să rezolve situații de viață sau diverse probleme. Încearcă întotdeauna când citești cele mai bune cărți de dezvoltare personală să te analizezi pe tine, să descoperi ce poți schimba la tine, sau ce poți învăța, astfel încât data viitoare când mai treci printr-o situație de viață asemănătoare să știi ce ai de făcut.

Iar dacă ai nevoie să discuți cu un specialist, pe BestJobs Grow găsești peste 150 de mentori, coachi și psihoterapeuți cu care poți discuta ușor, online, unu-la-unu.

Photo by Eliott Reyna on Unsplash