Cum să faci față unui job remote atunci când ai copii

O mulțime de mămici au joburi remote, ce le permit să le ofere celor mici atenția de care au nevoie, însă fără a ignora activitatea profesională de care se ocupă în paralel. Celor care consideră că acele seturi de responsabilități sunt incompatibile, deoarece mămicilor le-ar fi greu să facă față stresului, le oferim astăzi secretele unei organizări perfecte, în astfel de condiții: 5 sfaturi pentru mămici care lucrează remote.

Sfaturi pentru mămici care lucrează remote: 

Există viață profesională și după începerea concediului de creștere a copilului, iar activitățile de tip “work from home” se pot integra în rutina zilnică, atât timp cât se ține cont de anumite reguli. Dacă și tu ești acum cu cel mic, însă te gândești serios să lucrezi de acasă, noi te așteptăm pe site cu pagina plină cu joburi remote, pentru a găsi rapid un răspuns la nevoia ta. Cât despre organizarea de acasă, atunci când trebuie să ai grijă de cel mic, iată ce trebuie să faci:

#1: Setează-ți obiective realiste și pe care le poți adapta în timp real. 

Atunci când lucrezi remote alături de cei mici, este important ca grijă pentru aceștia să primeze. Așadar, modul în care îți desfășori activitatea trebuie să fie raportat la nevoile copiilor. Nu îți seta obiective pe care le-ai realiza în mod normal la birou, pentru că discutăm despre un context special, construit pe situații în care te poți vedea nevoită să iei mai multe pauze decât ți-ai lua în mod normal. Neîndeplinirea acestor obiective mari te-ar putea frusta, așadar începe fiecare zi de activitate remote cu un mindset pregătit să asimileze schimbări de plan și adaptări în timp real ale task-urilor, determinate de prezența celor mici în spațiul tău de lucru. 

#2: Explică-le pe înțelesul lor că mami trebuie să lucreze pentru a se putea apoi juca. 

Cei mici pot asocia prezența ta acasă cu distracția, joaca, poveștile și alte activități pe care obișnuiți să le realizați împreună, atunci când timpul liber îți permite. Dacă au o vârstă la care pot înțelege prezența ta acasă, încearcă să discuți cu ei pe marginea acestui subiect. Fără formulări prea alambicate și cu o notă de optimism în voce, prezintă-le situația pe înțelesul lor: mami poate lucra de acasă, fapt ce îi oferă tot timpul din lume pentru a fi alături de ei, însă pentru a se juca împreună, trebuie că mai întâi să termine treaba pe care o are de făcut. Nu ceda niciodată presiunilor venite din partea lor, doar atunci când sunt urgențe ce țin de siguranța sau confortul lor. În caz contrar, îi vei învăța că este firesc să te deranjeze în timpul activității tale, obținând atfel mereu ce își doresc. 

#3: Gândește-te la un set de reguli pentru cei mici, astfel încât să poți lucra în prezența lor.

Oricât de mult ți-ai dori ca discursul despre “mami lucrând remote” să funcționeze, copiii sunt copii și trebuie să te aștepți ca ei să nu înțeleagă importanța activității tale profesionale. Nu este nevoie îți verși supărarea pe ei, ci vino cu un plan B, descris de câteva reguli clare pe care cei mici trebuie să le respecte. În cazul în care nu le respectă, mami este nevoită să amâne joacă de mai târziu. Oferă-le această perspectivă, ce funcționează pe un principiu esențial în educația copiilor: principiul recompensei. Așadar, iată un exemplu de set cu reguli simple: 

  • Nu este un moment pentru joacă, atunci când te văd lucrând la laptop; 
  • Cei mici trebuie să facă liniște, atunci când se joacă în preajma ta; 
  • Laptopul nu este o jucărie, fiind utilizat doar de mami pentru a lucra; 
  • Desenele animate și muzica pentru vârsta lor sunt permise la un volum scăzut;
  • Vă puteți distra doar în pauzele pe care mami le ia, după ce termină ceva la laptop.

#4: Încearcă să termini activitatea până în orele prânzului.

Chiar dacă acest lucru presupune să te trezeșți mai devreme, este indicat să lucrezi astfel, pentru a avea timp în a doua parte a zilei de distracția celor mici. Un astfel de program îți oferă și mai multă liniște, cât cei mici încă dorm, așadar, poți dinamiza astfel întregul proces de lucru. Dacă ți se pare o idee bună să lucrezi în acest ritm, îți recomandăm o prioritizare a task-urilor zilnice: cele mai grele, la primele ore ale dimineții, iar pe final de program, mailuri și call-uri pe ZOOM etc 

#5: Discută cu partenerul tău despre programul celor mici din timpul zilei

Este important să organizați împreună setul de activități pe care le pot face copiii voștri în timpul zilei, astfel încât programul lor să îți permită mai multă concentrare în activitatea ta. Ideile bune vin de fiecare dată atunci când va consultați îndelung asupra unei chestiuni familiale, așadar, nu ezita să îi ceri și lui sfatul în această privință. Mai mult decât atât, amândoi trebuie să vă ocupați de supravegherea celor mici, atunci când timpul liber va permite acest lucru. Să lucrezi în aceleași spațiu cu niște copii energici îți poate consuma energia mentală mai repede că la birou, așadar, în a doua parte a zilei, partenerul tău poate prelua reponsabilitatea pentru grija lor sau pentru joacă pe care cei mici o așteaptă. 

Nu este complicat să lucrezi remote, atunci când cei mici se află în preajma ta. Ține cont de recomandările noastre și vei vedea că cele două chestiuni de care trebuie să te ocupi simultan devin mult mai simplu de gestionat, dacă ai la îndemână planul potrivit.

Cauți un job remote? Vezi joburile la distanță disponibile pe BestJobs.

Photo by Gustavo Fring from Pexels