Pierderea locului de muncă: dezastru sau oportunitate?

Pierderea locului de muncă te poate copleși peste măsură, mai ales atunci când te afli într-o perioadă în care ai multe cheltuieli de făcut. Inevitabil, un bagaj nedorit de griji și scenarii îți afectează capacitatea de judecată, pentru că ești om, iar gândirea pesimistă este un lucru cât se poate de uman. După aflarea acestei vești, poate urma o perioadă în care gândirea repetitivă (construită, din păcate, în jurul gândurilor negative) te poate face să crezi că te îndrepți spre un dezastru inevitabil. 

Dar obiectiv vorbind, o eventuală concediere nu reprezintă decât o etapă din viața ta, de pe urma căreia poți învăța o mulțime de lucruri noi, ce te pot determina să urci la un nivel superior în carieră. Reprezintă pierderea jobului o problemă chiar atât de mare pe termen lung? Poate determina acest impas găsirea altor oportunități, pe care ți-a fost mereu prea teamă să ți le asumi? Află toate aceste informații interesante din rândurile de mai jos: 

De ce pierderea locului de muncă este atât de stresantă?

Să rămâi fără job nu este chiar cel mai plăcut lucru din lume. Pe măsură ce avansezi în carieră, stilul tău de viață cunoaște noi și noi etape ale calității: de la locuința împărțită cu părinții la propria ta chirie, de la mâncarea servită la cantina facultății la mese în oraș cu cei mai apropiați colegi ai tăi, de la excursii la cort la city break-uri în destinații de vis etc. Odată cu pierderea locului de muncă, toate aceste capricii se află deodată sub semnul incertitudinii, lucru ce îți provoacă un stres considerabil. 

Mai mult decât atât, pentru mulți dintre noi, pe lângă beneficiile de ordin financiar, jobul mai poate veni la pachet și cu o componentă socială extrem de importantă. Pierderea locului de muncă slăbește de multe ori aceste relații interumane, determinând schimbări bruște ale unor obiceiuri comune: servirea mesei de prânz, discuțiile din pauză de cafea, mersul împreună pe jos acasă etc. 

Însă poate cel mai supărător aspect privind pierderea jobului are la bază incertitudinea privind viitorul. Unde și când vei mai lucra? Vor fi la fel de potriviți pentru ține viitorii colegi că cei pe care tocmai i-ai pierdut? Ce condiții vor fi la noul loc de muncă? Dacă vor fi rele, urmează să îți dai demisia și să cauți în continuare, sau vei suporta un mediu de lucru pe care nu îl găsești compatibil cu felul tău de a fi?  

Cum pot gestiona șocul creat de pierderea locului de muncă? 

BestJobs îți oferă astăzi o serie de sfaturi construite în jurul unei perspective pozitive, privind gestionarea unui astfel de moment: 

Sfat 1: Concentrează-te pe livrarea ultimelor task-uri de la fostul job

Chiar dacă ai primit recent vestea concedierii, asta nu înseamnă că legătură ta cu (încă) actualul tău loc de muncă se termină brusc. Perioada de preaviz determină o serie de responsabilități, pentru fiecare parte implicată în contractul respectiv: angajatul și angajatorul. Așadar, trebuie să te concentrezi în toată această etapă de final pe livrarea task-urilor încă nerezolvate, chiar dacă simți că nu mai ai aceeași determinare. Este important să demonstrezi că rămâi același profesionist, până în ultima zi legală de muncă la fostul tău job. 

Mai mult decât atât, faptul că ești ocupat cu proiecte la care lucrai și până acum drenează din energia negativă de care te simți copleșit în aceste zile, astfel încât să ai suficiente resurse pozitive la îndemână pentru a te putea mobiliza. Viitorul tău job este mult mai aproape decât ai putea crede, însă pentru a te putea axa mai târziu pe identificarea sa, finalizează așa cum trebuie acest capitol aproape încheiat din carieră.

Sfat 2: Alocă-ți suficient timp liber pentru a te liniști

Pierderea locului de munca - timp liber

Concedierea se întâmplă spontan și, de multe ori, te găsește total expus. Cu toate că te încearcă acum un sentiment de neliniște privind incertitudinile din viitor, găsește în programul tău zilnic timp suficient pentru ține. Relaxarea este mai mult decât utilă în toată această perioadă de tranziție, așadar, este important să integrezi acum în programul tău activități ce îți pot oferi calmul de care ai nevoie. 

Alocă-ți în fiecare zi timp pentru sport, meditație, ieșiri în oraș sau în natură, alături de persoane ce îți pot garanta un mediu pozitiv. Bucură-te de fiecare moment petrecut astfel, încercând să pui „on hold” gândurile referitoare la jobul de care te vei despărți în scurt timp. Astfel, construiești o baza emoțională puternică pentru perioada căutărilor unui job nou, evitând pe cât de mult posibil contactul cu o gândire ciclică, orientată către negativism.

Sfat 3: Gândește-te la următoarea etapă profesională din viața ta

Privește concedierea ca pe un motiv prielnic de a începe un traseu nou al carierei tale. Poate că acum a sosit “acel moment” la care te-ai gândit mereu după job, în care o altă etapă a vieții ar putea începe, cu multe surprize și oportunități de explorat. Vrei să continui același drum ca până acum, sau ești tentat să testezi și alte domeniii de interes? 

Marketing, Resurse Umane, IT, Vânzări – toate aceste domenii noi și pe care le poți privi acum cu o emoție determinată de incertitudine, îți pot aduce satisfacția profesională pe care ai căutat-o mereu la un job. Niciodată nu este prea târziu pentru a te apropia de un domeniu nou, iar netul este de partea ta, în toată această provocare. Cu doar câteva click-uri, ești deja în față primul curs online de programare Java sau alături de alți entuziaști ai unui curs de marketing predat pe Zoom.

Sfat 4: Ia în calcul alternativa unui job remote

Pierderea locului de munca - Job Remote

Photo by Andrea Piacquadio from Pexels

Dacă vrei să stai departe pentru o perioadă de spațiul claustrant al unei clădiri de birou, poți testa și varianta unei altfel de activități. Îți oferim o lista variată de joburi remote , potrivite pentru cei care vor să lucreze din spații în care se simt confortabil. Găsește cea mai potrivită soluție pentru work from home și testează în timp real avantajele pe care ți le poate oferi o astfel de poziție. 

Bestjobs îți garantează libertatea de a găsi mereu locuri de muncă pe măsura nevoilor tale, așa că nu ezita să utilizezi platforma noastră ori de câte ori dorești, pentru a avea cel mai simplu acces la oportunități pe care nu le poți trece cu vederea. Exact așa cum sunt joburile remote, categorie din ce în ce mai populară atât pentru candidați, cât și pentru angajatori. 

Pierderea jobului: Dezastru sau oportunitate pentru tine? 

Concluzionând, pierderea locului de muncă nu trebuie să te afecteze pe termen lung. Fiecare nouă etapă a carierei tale profesionale îți poate oferi noi oportunități, pe care nici nu le-ai fi intuit dacă ai fi rămas în continuare la fostul tău loc de muncă. Așadar, dă dovadă de profesionalism și răbdare, rămânând pozitiv în toată această perioadă, pentru că cele mai bune joburi te așteaptă oricând pe site-ul nostru!

Fotografie principală: photo by Anete Lusina from Pexels