HR Talks: Raluca Vlăsceanu, Strategic and Operational HR Partner

În interviul de mai jos, discutăm cu Raluca Vlăsceanu, Strategic and Operational HR Partner despre:

  • ➡️Cum s-a transformat recrutarea în ultimul an
  • ➡️Cum arată un CV bine structurat
  • ➡️Interviul online și cum ne pregătim pentru el

Raluca Vlăsceanu este antreprenor (All HR) și recrutor BestJobs. Are peste 15 ani experiență în Resurse Umane: Dezvoltare organizațională, Recrutare, Onboarding și Outboarding, Managementul performantei, Antrenament și dezvoltare, Compensatii si beneficii, Raportarea și analiza datelor, Administrativ și salarizare. 

#HRTalks​​​ este o serie de interviuri video cu specialiștii în HR de pe platforma BestJobs.

Profil de specialist în Resurse Umane: Raluca Vlăsceanu

Mi-a plăcut psihologia din liceu. Drept urmare, am urmat o facultate de profil pe partea de psihologie și sociologie, iar după terminarea studiilor am avut șansa să încep să lucrez în Resurse Umane.

Etapele în evoluția profesională: strategia de carieră

Pentru mine, recrutarea va fi în totdeauna o provocare, indiferent de situații, de context – pentru că nu există omul perfect. Există, da, există omul potrivit la locul potrivit. Dar aici e o mare diferență între a fi omul potrivit la locul potrivit și a fi omul perfect. Nimeni nu este perfect. Cu toții învățăm zi de zi, în fiecare clipă din viața noastră învățăm câte ceva.

Cum s-a schimbat recrutarea în ultimul an: ai recrutat doar online sau ai avut și proiecte offline?

Proiectele mele din ultimul an au fost doar online, fără contact fizic, discuțiile fiind pe telefon sau pe laptop. Însă eu aveam și înainte proiecte de recrutare în care primele etape de selecție erau fără contact fizic. Pentru că întotdeauna am considerat că timpul este extrem de important și esențial pentru ambele părți – atât pentru mine ca și recrutor, cât și pentru candidații mei.

Iar anumite aspecte importante pentru ei, dar și pentru mine ca recrutor, pot fi discutate la telefon. În speță cei mai mulți candidați discută despre o importanță a locației (față de casa lor, față de domiciliu) și, evident, importanța salariului. Eu am înțeles demult (acum mulți ani) aceste elemente astfel încât discutam la telefon, chiar dacă nu era neapărat o practică atunci, despre aceste elemente importante pentru ei. Și reușeam să-mi fac selecția încă de atunci, de la telefon,  de la prima discuție, ajungând în etapa finală candidații care chiar erau interesați și potriviți pe criterii eliminatorii cu profilul pe care îl aveam solicitat din business.

Avantaje și dezavantaje în recrutarea online pe care le-ai resimțit ca recrutor

Ca și avantaj, poate fi mai rapidă și mai eficientă mai ales dacă-ți organizezi foarte bine procesul în etape clare de selecție – însemnând screeningul de CV-uri pe criterii eliminatorii. Gen studii, cursuri, certificări – pentru că ai anumite posturi tehnice unde dacă nu ai o certificare nu ai ce să faci cu un candidat. Sau criterii eliminatorii pe roluri deținute, companii, domenii – de exemplu se cere ca respectivul candidat să aibă experiență într-un anumit domeniu de activitate: construcții, nu poți să recrutezi din FMCG dacă tu ai nevoie de oameni în construcții. De asemenea, următoarea etapă ar fi:

  • discuția telefonică pe acele cerințe obligatorii gen: responsabilitățile rolului recrutat, bugetul și locația de care vorbeam mai devreme;
  • un interviu online pe criteriile profilului, însemnând activități, proiecte realizări dar și partea de așteptări și beneficii: ce își dorește candidatul, ce așteptări are vizavi de postul pe care urmează să fie angajat, echipa unde urmează să intre și compania unde urmează să lucreze;
  • interviul final (dacă e posibil – direct, dacă nu – rămâne tot online) – să fie despre potrivirea cu mediul și echipa – pe conceptul acela de „omul potrivit la locul potrivit”.

Dezavantaje în recrutarea online: nu mai ai acel contact direct cu candidatul – să îl simți ca limbaj nonverbal, să fie o discuție ochi în ochi. Însă, dacă știi cum să creezi un mediu, poți să simți candidatul și printr-un ecran de telefon sau de laptop.

Care sunt informațiile esențiale într-un CV?

Un CV ar trebui să fie concret și eficient ca și conținut. Astfel încât poate fi util și eficient să ceri suportul specialiștilor în momentul în care își editezi un CV, dacă nu știi deja cum să-l faci astfel încât să obții rezultatele pe care le dorești.

Ce recomandări ai pentru candidați în structurarea unui CV?

Cum ar trebui să arate din punctul meu de vedere, un CV bine structurat, ar fi:

  • În prima parte: datele personale, educația, cursuri relevante și competențe acumulate în cadrul experienței profesionale.
  • Apoi în a doua parte: joburile avute, însemnând perioada, companiile în care ai lucrat și menționat domeniul de activitate, proiecte, realizări dar și partea de așteptări și beneficii. De asemenea, funcția deținută cu o scurtă descriere a rolului.
  • În a treia parte, aici în detaliu activități, proiecte și realizări.

Cum ne pregătim pentru interviul online?

Interviul trebuie să fie pregătit la fel de serios și responsabil ca atunci când mergeam la un interviu direct față în față.

Ca și recomandare pentru candidați: să acorde atenție discuției indiferent în ce mediu se face (că e telefonic, că este online, sau că este față în față). Tu dacă nu ești responsabil și nu te pregătești e posibil să pierzi șansa unei a doua discuții online pentru că ai ratat cele 10 minute telefonice. În momentul în care eu îmi dau tot interesul și acord atenție discuției noastre, indiferent că este telefonic, online sau direct (asta înseamnă că nu butonez telefonul, nu se aude zgomot pe fundal, sunt eu implicată în discuție) și observ pe partea cealaltă lipsă de implicare și dezinteres, asta da, mă face să mă răzgândesc.

Cum construiești o atmosferă faină la interviul online?

Pentru mine este mai simplu să asigur o atmosferă caldă în cadrul unui interviu (telefonic, online sau direct), pentru că mă ajută experiența și personalitatea. Am făcut psihologie, am lucrat în facultate în vânzări unde am învățat cât de important este zâmbetul la telefon. Drept urmare, eu și la telefon zâmbesc, nu numai față în față, online sau direct.

Întotdeauna am ținut cont și de cum te simți pe partea cealaltă a baricadei, adică mie nu mi-ar plăcea să fiu la un interviu în care persoana cealaltă butonează telefonul sau răspunde la telefon (ok, se scuză, dar totuși răspunde la telefon) sau se uită în altă parte sau are alte gesturi care lasă impresia că nu-mi acordă atenția necesară. Asiguri o atmosferă faină prin faptul că-i acorzi toată atenția și respectul celui cu care vorbești.

Cum evaluezi într-un interviu competențele de tip soft skills?

Din punctul meu de vedere, trebuie să existe o relație, un echilibru între știință și creativitate. Ca și exemplu, comunicarea, atenția la detalii, spiritul de observație, partea de confidențialitate, seriozitatea și responsabilitatea, din punctul meu de vedere sunt competențe pe care le poți valida din modul în care se prezintă candidatul, din CV-ul pe care îl are (cum este el structurat, prezentat), din ceea ce comunică el verbal sau non-verbal, din întrebările pe care mi le adresează (el, în calitate de candidat, mie, în calitate de recrutor) sau din detaliile pe care le oferă la întrebările mele. Contează foarte mult pentru mine adaptabilitatea și să am un mix între creativitate și acele interviuri structurate pe care le-am învățat noi în HR.

În ultimul an în ce domenii au fost proiectele tale de recrutare? Care sunt skill-urile digitale cele mai căutate?

Eu am avut proiecte pe componenta de IT – un mix între dezvoltare de soft și analiză de baze mari de date. Dar pentru că IT-ul este un domeniu mereu cu un pas înainte, nu s a pus problema lipsei de skill-uri digitale.

În funcție de expertiza ta și de modul în care îți dorești să te dezvolți, pe BestJobs găsești peste 25.000 de joburi din toată țara și din Europa, inclusiv locuri de muncă la distanță. Descoperă jobul potrivit pentru tine!