Dicționar profesional: white collar vs. blue collar

Ai întâlnit des termenii „white collar” și „blue collar”? Deși poate sunt depășiți în prezent de varietatea de job-uri existente și de flexibilitatea lor, încă sunt folosiți în piața muncii pentru a clasifica tipurile de angajați. Mai jos clarificăm definițiile acestor termeni, principalele diferențe și dăm câteva exemple.

Istoric: de unde vin denumirile?

Conceptele de lucrător și de antreprenor au apărut odată cu Revoluția Industrială a secolului al XIX-lea. În acea perioadă, în sistemul anglo-saxon exista obiceiul de a asocia culoarea gulerului de la cămașă al lucrătorilor, în funcție de tipul de ocupație și activitatea pe care fiecare o efectuează. (sursa: wikipedia).

„Blue-collars” („Gulerele albastre”) purtau echipamente de lucru de obicei albastre sau culori închise, și lucrau în secții de producție. „White-collars” („Gulerele albe”) purtau de obicei costume, având cămăși albe, și lucrau în birouri, desfășurând activități profesionale și de management.

Blue-Collar

„Blue-collars” („Gulerele albastre”) sunt ocupații care necesită în mod intensiv dexteritate manuală și abilități fizice. De obicei, în aceste meserii se lucrează în afara unui birou (linii de producție, șantier de construcții, în mașini, pe teren). 

Abilitățile necesare pentru activitățile lor variază în funcție de ocupație. Anumite ocupații „blue-collar” necesită înaltă calificare, deci un proces de instruire și certificare adecvată. În general însă, angajatorii au nevoie de muncitori necalificați sau slab calificați pentru a efectua sarcini simple, nespecializate.

Exemple: lucrător în construcții, operator industrial, șofer de tir, electrician, instalator, mecanic. Industrii cu multe joburi „blue-collar”: retail, producție, agricultură, HORECA, construcții. Când într-o țară există multe proiecte de dezvoltare a infrastructurii, cererea de angajați „blue-collar” este ridicată.

White-Collar

„White-collars” („gulerele albe”) au job-uri care implică mai degrabă muncă mentală și de obicei lucrează într-un birou. Ei sunt profesioniști calificați și instruiți iar munca lor implică multe cunoștințe, flexibilitate și creativitate, învățare constantă și inovație, mai puțină rutină.

Exemple: avocat, inginer, contabil, arhitect, manager, broker, medic. Exemple de industrii și departamente: advertising și marketing, vânzări, management și business, IT și tehnologie, contabilitate, consultanță.

Diferențe principale

  • Nivelul de studii: „white-collars” au de obicei studii superioare specializate (licență, masterat). „Blue-collars” din meseriile calificate au primit o educație profesională, specializată, deși unii lucrători din aceasta categorie își dobândesc abilitățile la locul de muncă. Cele mai multe ocupații „blue-collar” nu necesită o educație formală extinsă.
  • Locul de desfășurare a activității:  „white-collars” lucrează de obicei la birou, la computer, iar aceste ocupații se pot desfășura și remote/de acasă. „Blue-collars” lucrează în diverse locații (depozite, linii de producție, șantiere, ateliere, outdoor).
  • Roluri și responsabilități: Ambele implică abilități specializate. Job-urile „white-collar” implică activități mentale, de comunicare, dezvoltare și implementare de idei. Cele „blue-collar” implică muncă manuală, utilizarea de anumite echipamente, unelte sau software.
  • Plată: De obicei joburile „white-collar” sunt plătite bine, cu salarii lunare sau în model project-based / freelance. Cele „blue-collar” pot fi plătite mai puțin, cu salariu lunar sau, în anumite cazuri, pe oră / zi de lucru / proiect. Însă ambele categorii profesionale pot avea venituri mari, în funcție de experiență, abilități și poziția ocupată.

Alte tipuri de clasificări

În piața muncii din Vest se face uneori referire și la alte clasificări mai specifice ale ocupațiilor. Deși sunt folosite mai rar, s-ar putea să le întâlnești:

  • Gold Collar. Acești profesioniști au fost clasificați în mod tradițional ca „white-collars”. „Gold-collars” reprezintă persoanele înalt calificate, foarte căutate pe piața muncii, esențiale în operațiunile de business. Exemple: chirurgi, ingineri, anesteziști, piloți aerieni, top manageri.
  • Green Collar. Este un trend în creștere. Profesioniștii „green-collar” pot desfășura atât activități manuale cât și de birou, specificul fiind acela că lucrează în sectoarele economice care implică dezvoltare durabilă, sustenabilitate. Exemple de industrii: energie regenerabilă și alternativă, reciclare, conservarea mediului și a climei, ecologie, agricultură sustenabilă.

În funcție de expertiza ta și de modul în care îți dorești să te dezvolți, pe BestJobs găsești peste 25.000 de joburi din toată țara și din Europa, inclusiv locuri de muncă la distanță.

Sursă fotografii: Freepik.