Ce este psihoterapia, tipuri de psihologi și când să apelezi la unul

În cultura din România, mersul la psiholog este încă stigmatizat sau judecat. În același timp, există o creștere a interesului pentru wellbeing, iar stările de anxietate și nervozitate sunt mai dese în contextul pandemic actual. 

Poate te gândești să discuți cu un psiholog, însă nu știi sigur ce presupune sau cum să-l alegi. Află din acest articol:

 • 🧠 Ce este psihoterapia
 • 🆚 Care sunt diferențele între diverse tipuri de psihologi
 • ⌛  Când te poate ajuta un proces de consiliere psihologică

Estimările spun că, anual, 38,2% din cetățenii Uniunii Europene (150-200 de milioane de oameni) întâmpină forme de suferință emoțională sau tulburări mentale. Cifra a crescut rapid (de la 82 milioane în 2005), iar procentele nu diferă foarte mult de la o țară la alta. Pe lângă dezavantajele la nivel personal, aceste statistici vin cu un cost economic și social uriaș, anual și pe termen lung. Dezechilibrele psihologice pot duce la performanță scăzută, absenteism, stres, scăderi economice, pensionare prematură, relații deficitare cu prietenii și familiile.

Ce este psihoterapia?

Cuvântul psihoterapie provine din greaca veche – „psychē”, însemnând spirit, suflet sau răsuflare și „therapeia”, a vindeca sau a îngriji. Cuvântul psihoterapie a fost utilizat pentru prima oară în jurul anului 1890.Într-un mod simplu și plastic, se referă la îngrijirea sau vindecarea sufletului. O definiție mai oficială este:

„Psihoterapia este un domeniu interdisciplinar, situat la granița dintre medicină și psihologie. Este o modalitate de tratament cuprinzător, deliberat și planificat, prin mijloace și metodologii științifice, având un cadru clinic și teoretic, centrată pe reducerea sau eliminarea unor simptome, tulburări mintale sau stări de suferință psihosociale și/sau psihosomatice și comportamente disfuncționale.”

– definiție dată de Federația Română de Psihoterapie

Mai simplu spus, psihoterapia este un proces bazat pe conversații cu un psihoterapeut acreditat, prin care îți poți crește calitatea vieții. Îți înțelegi și gestionezi mai bine emoțiile, gândurile, tiparele mentale, relațiile personale, comportamentele. Devii mai relaxat și bucuros, capeți mai multă încredere și reduci eventualele stări de suferință psihică, emoțională sau mentală.

O relație între psihoterapeut și client bazată pe încredere, deschidere, empatie și confidențialitate este esențială pentru eficiența și valoarea procesului.

Psihoterapie

Psiholog, psihoterapeut sau consilier psihologic?

Există multă confuzie între diversele specializări și roluri din psihologie. Mai jos prezentăm cele mai întâlnite profesii din acest domeniu.

Psihologul este un absolvent al Facultății de Psihologie de 3 ani și se ocupă, generic, cu studiul minții umane, însă doar cu diploma de licență nu poate consilia clienți. Pentru a avea drept de practică, este necesar ca psihologul să urmeze un masterat și să fie acreditat de Colegiul Psihologilor din România, într-unul dintre domeniile recunoscute și validate de către acesta.

Psihologul clinician este specializat în evaluarea și psihodiagnosticul problemelor psihice, evaluarea stării de sănătate mentală, dar și intervenții scurte focalizate pe probleme specifice. Aceștia lucrează în clinici sau spitale unde fac evaluări psihologice, sau acordă diverse avize psihologice necesare în anumite cazuri. Psihologul clinician nu poate face psihoterapie, însă poate face consiliere psihologică de scurtă durată. Există multe situații în care psihologii clinicieni au urmat și o specializare în psihoterapie și pot profesa în ambele direcții.

Psihoterapeutul este un psiholog specializat în psihoterapie, în diverse formări (cognitiv-comportamentală, pozitivă, existențială etc.) Psihoterapia te ajută să rezolvi probleme emoționale sau aspecte care te fac vulnerabil, inclusiv provocări somatice de sănătate (depresie, anxietate, tulburări alimentare, de somn, dureri repetate de cap/stomac). Însă procesul nu este limitat la acestea, te poate susține în autocunoaștere și în dezvoltarea ta personală.

Prin psihoterapie, poți afla cauzele unei traume sau ale unui blocaj emoțional care te împiedică să te simți bine. Este indicat să apelezi la un psihoterapeut atunci când simți că nu poți face față singur propriilor trăiri, când emoțiile îți scapă de sub control, când ai nevoie de ghidare pentru a le înțelege mai bine.

Consilierul psihologic este specializat în scopul optimizării, autocunoaşterii şi dezvoltării personale și în prevenirea problemelor emoționale și psihice. Consilierea psihologică se centrează mai curând pe prezent, deblocând drumul spre viitor, dar fără a intra în acţiuni de analiză, conştientizare, reprogramare şi restructurare mentală de profunzime, pe termen lung.

Psihanalistul este un psiholog specializat în analiza și investigarea minții și în terapia inspirată de această tehnică (teorie dezvoltată de Sigmund Freud). Scopul psihanalizei este de a aduce ceea ce există la nivelul inconștientului sau subconștientului (gânduri inconștiente, sentimente, dorințe și amintiri) la nivel conștient. 3

Psihoterapia psihanalitică se adresează celor care se simt prinşi în probleme psihice recurente ce le blochează potenţialul de a trăi fericirea alături de familiile şi prietenii lor sau le împiedică succesul şi împlinirea în cadrul profesional.

Psihiatrul este medic licențiat și poate prescrie medicamente sau psihoterapie pentru tratarea afecțiunilor psihice. Psihiatrul și psihologul clinician pot diagnostica, trata și urmări evoluția pacienților cu afecțiuni psihice (anxietate, tulburările obsesiv-compulsive, demență, adicții, insomnii, tulburări afective), iar psihoterapeutul poate trata și urmări evoluția unui diagnostic deja pus. La medicul psihiatru ajungi în cazul în care ai nevoie și de tratament specializat, când psihoterapia (verbalizarea stărilor afective) nu mai este suficientă.

Psihoterapie

Când este utilă psihoterapia sau consilierea psihologică?

Cum te ajută consilierea psihologică:

 • Îți înțelegi tiparele și îți gestionezi mai bine gândurile și emoțiile
 • Devii mai echilibrat, pozitiv și motivat
 • Îți dezvolți obiceiuri pozitive
 • Decizi mai conștient, în acord cu tine însuți
 • Gestionezi mai bine relațiile și conflictele
 • Te cunoști mai bine
 • Depășești dificultăți și provocări personale

Un consilier psihologic sau psihoterapeut te poate ajuta când…

 • Ai des sentimente de tristețe, furie, pesimism
 • Ești stresat sau burned-out
 • Ai avut o experiență traumatizantă sau ai pierdut pe cineva drag
 • Simți nevoia să evadezi prin consum (alcool, mâncare etc.)
 • Ai conflicte în relațiile personale sau profesionale
 • Simți că îți lipsesc constant motivația și productivitatea 
 • Ai adesea probleme de sănătate (imunitate scăzută, dureri de cap, oboseală etc.)

Dacă vrei să vorbești cu un psiholog din confortul casei tale sau pur și simplu să testezi un astfel de proces pentru tine sau pentru echipa ta, pe Avocado by BestJobs găsești susținere în zona de wellbeing. Poți alege între psihologi clinicieni, psihoterapeuți și consilieri psihologici, precum și diverse zone de specialitate. Pe baza selecțiilor tale, îți vom recomanda cei mai potriviți specialiști. 

Surse: 1 – „Psihoterapia în Europa” – Asociația Europeană de Psihoterapie ; 2 – Wikipedia – Psihoterapie ; 3 – „Ce este psihanaliza” – Societatea Română de Psihanaliză ; Fotografii: Freepik