Cum poți avea mai multă creativitate la job

Roxana Marin

Guest post de Roxana Marin, Mentor Marketing, Creativitate și Leadership pe Avocado by BestJobs: „Sunt mentor, trainer de creativitate și leadership și un comunicator cu o experiența internațională de peste 16 ani. Am colaborat cu multe branduri și am dezvoltat proiecte globale. Împreună putem să explorăm sau să descoperim abilitățile tale și chiar să construim un plan strategic de dezvoltare sau personal branding.” (Roxana Marin)

Ne împărțeam timpul între job și viața de după job. Unii dintre noi își păstrau un echilibru feroce între cele două. Alții dintre noi le amestecau până când linia de demarcație dispărea și ne găseam împlinirea sau fericirea personală doar prin cât de bine ne bifam task-urile. Din nevoia noastră antropologică de a aparține unei categorii sau unui grup anume, ne pierdem în timp dorința de a investi în propria noastră creativitate și evoluție la job. Fenomene singulare la început (burn-out, neimplicare în job, productivitate prea mare sau prea mică, ineficiență, identificarea prea puternică cu funcția de la job, pierderea concentrării sau lipsa unei viziuni coerente asupra ce ne împlinește cu adevărat) au devenit realitatea pentru mulți dintre noi.

Noua paradigmă, în care ne împărțim zilele diferit, aduce cu sine schimbări fundamentale și accelerate în comportamentele și alegerile noastre conștiente. Este chiar șansa noastră să ne reevaluăm legătura cu jobul și în general, felul în care aducem o contribuție comunităților din care facem parte. Sub o lupă optimistă, devenim mai confortabili cu tehnologia, ne eficientizăm activitatea, începem să ne punem întrebările bune despre de ce facem ceea ce facem și cum ne putem pregăti pentru schimbările pieței de muncă. 

Creativitatea și gândirea creativă transced de mult granițele a ceea ce numim „soft skills”. Cultivarea lor ca parte din rutina zilnică ne face mai eficienți, productivi, împliniți, și cu idei mai bune dacă dorim să ne schimbăm cariera acum. Chiar dacă orice proces de evaluare și schimbare presupune timp și tranziție, infuzia de mai multă creativitate în viața de zi cu zi este la îndemâna oricui.

Câteva din ideile pe care le-am descoperit și aplicat de-a lungul timpului în propria mea cale:

  • Cultivă o rutină a noului și curiozității în fiecare zi. Învață o tehnologie despre care încă nu știi prea multe, citește câteva paragrafe despre un artist sau filosof, ascultă un podcast cu un om de afaceri care îți poate da scurtături spre mai multă eficiență sau productivitate. Este important să nu ne pierdem în agendele cu taskuri și să deschidem ochii mereu către lumea din jurul nostru. Așa ne și menținem de altfel mai inspirați și chiar mult mai valoroși pentru angajatori sau colaboratori.  
  • Gândește-te cum poți aborda agenda ta într-un mod diferit față de propriile automatisme sau rețete. Schimbă ordinea lucrurilor pe care voiai să le faci, propune un proiect nou dacă vrei să renunți la altul care nu îți face prea multă plăcere.
  • Comunică mai mult cu colegii și chiar creează grupuri informale de lucru pe anumite proiecte. O soluție venită dintr-un brainstorming de grup va fi mereu mai smart decât dacă o gândești singur/singură. Ne-am obișnuit și cu tehnologia de telemunca între timp, iar tool-uri de brainstorming online sunt disponibile ușor. Creativitatea nu este doar despre ce idei originale avem, ci și despre cum ajungem la ele mai ușor și mai repede.
  • Adu-ți o contribuție în comunitatea de la birou sau de acasă. Învață pe cineva mai tânăr sau neexperimentat ceva din experiența ta, mentorează, invită la o conversație-training, chiar și de câteva minute.
  • Programează-ți momente de repaos. Studiile de la finele anului trecut ne arată că lucrăm mai mult de când stăm în fața calculatoarelor acasă și am dezvoltat zoom/google meet/etc fatigue. Pauzele programate conștient ne ajută să ne menținem mintea și corpul mai sănătoase de-a lungul săptămânii de lucru.
  • Cuantifică și controlează mai conștient timpul pe care îl petreci lucrând și analizează cât dedici activităților de învățare și evoluție profesională. Acestea ar trebui să fie incluse în activitatea săptămânală, așa că este important să vezi când le poți introduce și la ce anume trebuie să renunți sau să delegi. Chiar și un jurnal zilnic ținut timp de o săptămână îți poate da o perspectivă mai clară asupra micilor retușuri.

Este important să fim clari în legătură cu ce decidem să facem cu timpul și cariera noastră. Și noi suntem singurii în control, chiar dacă pare de multe ori că alții decid pentru noi. Cultivarea creativității ne ajută să fim cu un pas înaintea schimbărilor de la muncă și mult mai inspirați în a ne construi propria carieră.

Inspiră-te și dezvoltă-te profesional și personal, apelând la un mentor, coach sau psihoterapeut din comunitatea Avocado by BestJobs.