#CasualTalks​: Mindset financiar în antreprenoriat, cu Dan Berciu (p2)

Discutăm cu Dan Berciu, mentor business și management financiar în comunitatea Avocado by BestJobs, despre:

  • 🧭 De ce să ții cont dacă vrei să-ți deschizi un business în 2021
  • 💡 Cum îți alegi ideea de business ca să ai succes
  • 💹 Ce mindset să ai despre bani, ca antreprenor

Dan Berciu este contabil, antreprenor, consultant financiar și de business. Are peste 15 ani de experiență profesională în domeniu, printre care și Manager Financiar pentru Rompetrol, Eurolines și alte companii.

Aceasta este a doua parte a interviului. Vezi prima parte aici.​

Mirela Boca (Community Manager Avocado by BestJobs): Mi-am pornit un start-up în 2021. La ce ar trebui să fiu atentă?

Dan Berciu: 2021 e un an extraordinar fiindcă nici noi nu știm încă cum o să decurgă. Am experiența lui 2008-2010, deși lucrurile sunt total diferite. Dacă atunci era o criză structurală și de încredere, acum este un alt tip de criză pe care nu știu omenirea modernă să-l fi întâlnit. La ce aș fi foarte atent în această perioadă – la așa numitele market shifts. Faptul că se propagă lucrul de acasă, care înseamnă de fapt obișnuințe în comportamentul consumatorilor care se schimbă. Aș fi foarte atent la asta și cum îmi impactează businessul în general, și nu neapărat partea financiară. Aș fi foarte atent cum toate aceste schimbări în atitudinea consumatorului îmi pot afecta afacerea.

Unde aș mai fi foarte atent (și asta fiindcă e un lucru care nu se întâmplă de ieri, de azi, a început să se accentueze și am observat într-un articol recent citit că începe să se accentueze și în România) este zona demografică. Mare atenție la produsele care se nișează pe anumite paliere demografice fiindcă populația României va îmbătrâni agresiv. Am observat că sporul negativ al lunilor noiembrie și decembrie a fost în jur de -20.000 în contextul pandemiei. Ceea ce înseamnă că vin foarte puțini tineri din spate și nu știm încă cum impactează asta.

Plus că cele două unite ne mai dau un culoar la care ar trebui să fim atenți – și anume schimbarea consumatorului. Vine o altă generație, cea născută după anul 2000, care începe să intre ca și consumator și pe care o înțelegem sau nu o înțelegem. Eu am o mare problemă să înțeleg despre uniformizare – adică nu mai există diferența de sexe, bărbat sau femeie. Se uniformizează cuvma într-o zonă androgină a lucrurilor. Ceea ce vedem în America, ceea ce vedem în statele mari că începe să se întâmple la nivel de frământare socială, are o foarte mare bază aici – se schimbă concepțiile.

Deci cumva înțeleg că trebuie să fim foarte atenți la profilul consumatorului și să ne facem poate un avatar, nu? Astfel încât să știm cui ne adresăm în primul și în primul rând.

Da, dar și să avem grijă ca acel avatar să fie testat, să nu fie bazat pe ceea ce știm noi, percepem noi – nu. Din ce în ce mai tare, mai ales în mediul acesta în care nu mai știm de unde să-l luăm și unde să-l ducem, trebuie testat și trebuie testat în piață. Și trebuie ideat și trebuie retestat până ajungem acolo unde formula matematică spune că băgăm 100 de lei și scoatem 101.

Cum îmi aleg cea mai bună idee de business? Pentru că, de regulă știm cu toții că avem foarte multe idei.

Cred că cel mai bun sfat pe care pot să-l dau este ceea ce am văzut la alții. Mare atenție, nu am aplicat asta, dar am văzut alții care au avut succes pentru că au făcut cel puțin aceste lucruri pe care o să le spun acum. Prima, au făcut o afacere care le-a fost foarte apropiată de suflet. Ceva la care nu neapărat că se pricepeau, care ar fi un al doilea criteriu, ci le aducea bucurie să facă activitatea respectivă.

Eu zic că e elementul-cheie, să-ți placă extrem de tare ceea ce faci. Mai ales pentru un antreprenor la început – cred că începutul e cel mai greu într-o afacere fiindcă în general n-ai resurse să-ți atragi pe cineva să te ajute, și antreprenorul e cel care face cam toate lucrurile și vine cu un consum de energie foarte mare, pentru că după ce execuți trebuie să stai să și gândești pentru mâine. Dacă nu gândești, te duci pe calea greșită și tot așa. Eventual mai ai și o familie acasă sau ai o relație, ai ceva care nu vrei să se destrame, inclusiv relația cu prietenii. Toate astea vin cu un consum de energie și mental foarte mare. Dacă nu-ți place al naibii de mult ceea ce faci, apare prima jumătate să spunem a afacerilor eșuate.

Al doilea criteriu, exact cum am spus, să fie ceva la care te pricepi. Că dacă începi să faci o afacere la care nu te pricepi, va trebui să te bazezi pe alții ca să-ți meargă afacerea.

Și al treilea element, partenerii. Da, funcționează și sistemul sole-player, dar cred că 95% din afacerile pe care le-am văzut și de succes au fost fondate de cel puțin doi oameni, dacă nu trei. Care au venit fiecare cu experiența lui, fiecare cu expertiză lui și fiecare cu felul lui de a fi. Și până la urmă prima etapă – și care, cred eu, le-a adus cumva succesul – a fost ca ei să se înțeleagă între ei. Dacă ei s-au înțeles între ei, după aceea întelegerea pieței (piața e complexă, consumatorul este complex, gusturile se schimbă) a fost ”piece of cake”. În general totul se întâmplă acolo. Așa că eu cred într-un model de parteneriat, de oameni care știu ce fac și în general fac ce le place.

Și aș vrea puțin despre mindsetul pe care i-ai sfătui să-l aibă pe cei care vor să înceapă un business, în legătură cu banii.

Da, acesta este un subiect foarte interesant deoarece eu cred că trăim într-o lume greșită sau care măcar se manifestă greșit. Și de ce spun asta? În toate companiile prin care am trecut am avut obiective de profit. Lumea se uită la profit și face din el un obiectiv, un raison d’etre al companiei. Din punctul meu de vedere, asta este greșit și cumva cred că este și demonstrat de-a lungul timpului. Companiile care se focusează exclusiv pe profit ajung la un moment dat să dispară, sau mă rog downsizing, cum vreți voi să-i spuneți, dar eșec, în general.

Profitul este un rezultat al unei acțiuni foarte bine gândite și foarte bine executate. Și al unei acțiuni în care ai găsit cel puțin un client pe care l-ai satisfăcut și care se va întoarce să-ți plătească acei bani ca să-ți menții afacerea în funcțiune. Clientul este de fapt elementul central al unui business. Dacă nu ai clienți, nu exiști, nu te numești afacere. Un client mulțumit este de fapt doi clienți luna viitoare.

Îți mulțumim foarte mult, Dan, pentru timpul acordat și în special pentru informații. O zi cât mai faină!

#CasualTalks​​ este o serie de interviuri video cu specialiștii de pe platforma Avocado by BestJobs.

Cărți recomandate de Dan Berciu:

  • Gary Hamel – „Ce contează acum”
  • Simon Sinek – „Jocul infinit”
  • Albert Laszlo Barabasi – „Formula. Legile universale ale succesului”
  • Nassim Nicholas Taleb – „Lebăda Neagră”
  • Stephen Spinelli, Rob Adams – „New Venture Creation: Entrepreneurship for the 21st Century”

Materiale recomandate:

Pe Avocado by BestJobs găsești peste 130 de specialiști, printre care și mentori cu expertiză vastă în Business & Management, Vânzări, Marketing, Resurse Umane.