#CasualTalks​: Mindset financiar în antreprenoriat, cu Dan Berciu (p1)

Discutăm cu Dan Berciu, mentor business și management financiar în comunitatea Avocado by BestJobs, despre:

  • 💰 Noțiuni financiare minim necesare pentru a avea un business de succes
  • 📚 Cum îți crești cunoștințele financiare
  • 🤵 Povestea sa personală și cum a învățat de la mentori

Dan Berciu este contabil, antreprenor, consultant financiar și de business. Are peste 15 ani de experiență profesională în domeniu, printre care și Manager Financiar pentru Rompetrol, Eurolines și alte companii.

#CasualTalks​​ este o serie de interviuri video cu specialiștii de pe platforma Avocado by BestJobs. Vezi partea a doua din interviul cu Dan, aici.

Mirela Boca (Community Manager Avocado by BestJobs): Bună, Dan, îți mulțumim că ai acceptat invitația noastră și îți mulțumim că faci parte din comunitatea de mentori din Avocado by BestJobs.

Dan Berciu: Bună și mulțumesc că m-ați primit în comunitatea de mentori BestJobs.

Hai să ne cunoaștem.  Spune-ne câteva lucruri despre tine.

Sunt la bază contabil, meseria aia care nu place nimănui și care mie mi-a plăcut. Am 15 ani de experiență de manager, vreo 20 cu totul în lucru. Am fost manager financiar pentru companii foarte variate, pornind de la Rompetrol unde mi-am început cariera și terminând cu Eurolines (acolo unde e Dragoș Anastasiu, pe care cred că-l cunoște multă lume). Mi-a plăcut să încerc tot în meseria mea fiindcă îmi iubesc meseria și așa că m-am expus la foarte multe experiențe, inclusiv consultant undeva pe drum, inclusiv antreprenor. În zona de leadership, îmi place să citesc foarte mult, imi place să lucrez cu oamenii și de aici să spunem și apetența mea către proiectul Avocado. În latura personală, ca să închidem 360, sunt un family guy, îmi place să petrec foarte mult timp cu familia. Îmi place să cred în oameni în general, și când ies pe stradă dacă-mi zice cineva să-mi țină sacoșa și fuge cu ea, eu sunt genul de om care i-am dat-o deja, să fie sănătos, a fugit. Îmi place să citesc, mai ales zona de science fiction și fantastic.

Spune-ne dacă tu ai avut un mentor în financiar, antreprenoriat sau poate într-un  alt domeniu.

Dacă stau să mă gândesc, asta a făcut diferența pentru mine. Am avut un mentor. Am intrat în Rompetrol într-un program de internship și mentorul meu (Adrian Volintiru, care acum este director general la Romgaz) a avut grijă să-mi și arate lucrurile, pe partea de a face bine, și să fie primul om care m-a dat afară când am creat probleme, dar m-a reprimit. Și da, am avut de la cine să învăț toată viața. Poate nu au fost procese formale de mentorat, dar oamenii acționau ca mentori. Chestiunea aceasta cu mentoratul, din punctul meu de vedere e ca și cea cu învățatul, trebuie s-o faci toată viața. Tot timpul găsești pe cineva de la care să mai înveți un lucru nou. Și cum spuneam chiar într-o postare pe Facebook, inclusiv Dragoș Anastasiu, ultimul om cu care am interacționat în zona aceasta. Am votat încăpățânarea aceea a antreprenorului, să spunem, dar încăpățânarea pozitivă. Cum spuneam eu acolo, imposibilitatea de a accepta inacceptabilul. Da, trebuie să fii acolo, trebuie să ai ochii deschiși, să ai urechile deschise și să înveți.

Mulți oameni care doresc să-și deschidă o afacere se gândesc că poate nu au suficiente cunoștințe financiare. Ce crezi tu? Ce noțiuni și ce elemente financiare sunt minim necesare pentru a avea un business de succes?

Sunt două reguli atât de simple încât cred că toată lumea le poate învăța. Și anume:

1. Cred că era CEO-ul de la Ford care a spus: ”Eu îmi conduc afacerea după trei reguli. Prima e never run out of cash. A doua e never run out of cash. Și a treia e nu le uita pe primele două.” Deci prima și cea mai importantă regulă în zona financiară: niciodată să nu rămâi fără bani, fară cash. Cash-ul e sângele care ține organismul unei firme în viață.

2. A doua, pe care am învățat la școală și era clară dar mi s-a întâmplat ca în 90% din cazurile pe care le-am întâlnit ca parteneri de afaceri să nu o cunoască, este că business e acea organizație care consumă 100 de lei și obține 101 lei – și anume profit.

Aceste două reguli sunt de bază: tot timpul să ai cash și tot timpul să încerci să faci profit. Dacă nu faci profit, vei rămâne și fără cash.

Are sens. Și să spunem că eu sunt un antreprenor la început – de aș putea să învăț și cum aș putea să-mi cresc cunoștințele financiare?

Aici ajungem la un alt principiu pe care eu îl am, și anume ”Lasă specialiștii să-și facă treaba.” Ce aș recomanda eu celor la început sau tinerilor antreprenori este să-și găsească în cercul lor de prieteni pe cineva care se pricepe. Zona aceasta de finanțe este o zonă pe care oamenii în general o personalizează foarte mult: ”Sunt banii mei.” Și punem foarte multe emoții pe zona de bani. Și atunci a primi sfaturi despre banii mei este destul de greu în general. Și atunci este foarte important să găsim pe cineva în care 1. să avem încredere și 2. să ne fie apropiat. Dacă ne este apropiat, avem tendința să-l ascultăm. Dar, mare atenție, nu destul de apropiat decât sfaturile persoanei respective să fie bias-ate înspre zona de grijă. Fiindcă dacă-i spunem mamei sau tatălui va avea grijă să ne facem niște extra rezerve ca să ne țină în viață pe acele perioade nasoale care vor apărea. Ceea ce n-ar fi neapărat rău, dar nici bine. De aceea recomand tuturor să-și caute un prieten apropiat sau prietenul prietenului pe care mi-l poate recomanda ca pentru el.

Dacă nu avem astfel de prieteni, există o modalitate la îndemâna tuturor, și anume educarea. Educarea în zona aceasta trebuie să înceapă nu pe chestiuni extrem de specifice, ci eu aș începe cu lucruri generale. Gen cursurile de Finance for non-finance. Sunt cărți de Finanțe antreprenoriale (sincer nu le-am văzut în România, dar sigur se găsesc în afara României) și sunt foarte scrise,  mi-au picat și mie în mână și le-am citit. Sunt multe surse de informare care sunt și gratuite, dar le-aș folosi în etapa a doua, din surse precum firmele de Big Four, McKinsey, Boston Consulting. Sunt surse care-și studiază foarte bine mesajul și datele pe care le pun acolo.

Trei la mână: Avocado. Pentru asta suntem acolo. Suntem specialiști în toate domeniile și cu un cost foarte mic ai acces la un consultant care, în condiții de viață reală te-ar costa mult mai mult (nu spun prețuri că nu are rost, dar cu siguranță mult mai mult). Și atunci orice întrebare punctuală, orice plan de a învăța poate fi construit împreună cu un specialist în contextul Avocado by BestJobs.

Interviul continuă aici, cu informații despre: de ce să ții cont în business în 2021, cum îți alegi ideea de afacere, ce mindset financiar să ai ca antreprenor.

Cărți recomandate de Dan Berciu:

  • Gary Hamel – „Ce contează acum”
  • Simon Sinek – „Jocul infinit”
  • Albert Laszlo Barabasi – „Formula. Legile universale ale succesului”
  • Nassim Nicholas Taleb – „Lebăda Neagră”
  • Stephen Spinelli, Rob Adams – „New Venture Creation: Entrepreneurship for the 21st Century”

Materiale recomandate de Dan Berciu:

Pe Avocado by BestJobs găsești peste 130 de specialiști, printre care și mentori cu expertiză vastă în Business & Management, Vânzări, Marketing, Resurse Umane.