Cum să recunoști anxietatea în tine sau în ceilalți

Te confrunți cu stări dese de grijă, neliniște, teamă, lipsă de concentrare? Sau ai pe cineva drag la care observi astfel de comportamente și stări? Nu te îngrijora și informează-te. Află din articolul de mai jos ce este anxietatea și cum să o recunoști.

Statistic, la nivel mondial, una din 13 persoane adulte suferă de anxietate, ceea ce înseamnă peste 300 de milioane de cazuri. Circa opt la sută dintre adolescenți experimentează manifestări asociate cu anxietatea, iar numărul femeilor care suferă de anxietate este dublu față de cel al bărbaților. Anxietatea este cea mai frecventă afecțiune psihică (conform Our World in Data).

Ce este anxietatea?

Anxietatea este o emoție fundamentală, pe care o întâlnim la oamenii din toate culturile. Poate termenul ne sună puțin străin, dar emoția aceasta ne este cunoscută tuturor – am trăit-o în numeroase situații de viață, încă de la vârste fragede. Înțelegem prin anxietate o stare accentuată de neliniște, în care așteptăm să se întâmple ceva rău sau simțim că nu ne mai aflăm în siguranță.

Una din cele mai bune descrieri pentru anxietate o face seria de sinonime pentru acest termen: frământare, grijă, îngrijorare, neliniște, temere nejustificată, așteptare nejustificată și iminența pentru ceva rău, groaznic.

Aceste sentimente induse de starea de anxietate, care nu pot fi stăpânite, afectează ritmul normal al vieții, sunt greu de controlat, sunt disproporționate față de un pericol real și durează mult timp. Anxietatea ușoară poate fi o vagă neliniște pe care nu o poți controla, în timp ce anxietatea severă poate afecta echilibrul psihic al celui în cauză și poate avea efecte negative inclusiv pentru cei din jur.

Simptome ale anxietății:

Persoana afectată de anxietate este într-o continuă alertă, având, în același timp, sentimentul de neputință, de imposibilitate de prevenire sau apărare.

Iată câteva simptome care, mai ales combinate, te pot ajuta să recunoști anxietatea:

 • Gândești prea mult, ruminezi diverse gânduri, multe din ele repetitive
 • Îngrijorare constantă pentru viitor, pentru tine, pentru cei dragi
 • Lipsă de răbdare și de concentrare
 • Procrastinare – amâni ceea ce ai de făcut sau ai vrea să faci
 • Evitare: eviți contactul social, discuțiile, să te exprimi
 • Probleme de memorie
 • Poți avea din când în când atacuri de panică
 • La nivel fizic: transpirație excesivă, dureri de cap, probleme gastrice, palpitații
 • Ai insomnii și ți-e greu să te odihnești

Cum să gestionezi anxietatea?

Dacă simți că te regăsești, cel puțin parțial, în simptomele de mai sus, nu te îngrijora. Multe persoane se confruntă uneori în viață cu perioade mai anxioase. 

Există mai multe tipuri de anxietate și tulburări de anxietate, deci te sfătuim să te informezi mai bine despre ele dacă te regăsești mai mult în aceste situații.

Câteva lucruri facile pe care le poți face:

 • Tehnici de gestionare a stresului: dacă îți pui prioritățile în ordine și te organizezi în așa fel încât să eviți depășirea termenului-limită, eviți un factor puternic de stres
 • Tehnici de relaxare: meditație, respirație profundă, yoga, sporturi ușoare, plimbări în natură
 • Tehnici de modificare a gândirii: gândurile de tip anxios (“Nu pot face față!” “Sunt în pericol!” “O să cedez!” “Nu sunt în stare!” “Sigur voi da rateu!” “Sunt neajutorat!” etc.) menține simptomele de anxietate. Încearcă să le observi, să le lași să treacă și să le înlocuiești cu gânduri pozitive.
 • Apelează la un psihoterapeut: psihoterapia cognitiv-comportamentală urmărește corectarea factorilor care determină apariția simptomelor de anxietate sau care favorizează cronicizarea anxietății pe termen lung. Prin psihoterapie, înveți cum să-ți controlezi anxietatea prin strategii eficiente de relaxare, cum să-ți observi gândurile și comportamentele care nu fac decât să-ți alimenteze anxietatea pe termen lung și înveți cum să înlocuiești aceste gânduri și comportamente ineficiente cu noi tipare de gândire și acțiune.

Pe Avocado by BestJobs, găsești psihoterapeuți bine-pregătiți, accesibili online, de oriunde, cu un abonament lunar flexibil și accesibil. Poți să consulți un terapeut și numai pentru 2 sau 4 sesiuni, cât să-ți dai seama de ce ai nevoie și dacă ceea ce simți este legat de anxietate, sau poți continua cât timp ai nevoie. Află mai multe.