#CasualTalks: Rutine de dimineață, cu Gabriela Ilie

Discutăm cu Gabriela Ilie, coach în comunitatea Avocado, despre:

  • Cum îți poate schimba viața rutina trezitului de dimineață
  • 🎯 Stabilirea de obiective și importanța acestora
  • 🧑 Obicei = identitate
  • 🏋️ Ce provocări poți întâmpina și cum le depășești

Gabriela Ilie este coach acreditat internațional (ICF) cu un background de peste 15 ani în management și antreprenoriat, trainer, psiholog în formare, podcaster și o susținătoare a rutinelor de dimineață și a beneficiilor acestora. 

#CasualTalks este o serie de interviuri video cu specialiștii de pe platforma BestJobs.

Laurențiu Florean (Product Manager BestJobs Grow): Gabriela este coach în comunitatea Avocado. A venit alături de noi să ne povestească un pic despre rutinele de dimineață, despre cum ne pot ajuta.

Gabriela Ilie: Tot ce o să vă povestesc este din proprie experiență, nu e teorie sau din cărți. Eu mi-am dat seama că am început să evoluez odată ce am adoptat un obicei și anume să mă trezesc în fiecare zi la 5 dimineața. De atunci lucrurile au început să se schimbe, ușor-ușor și într-o perioadă cam de trei ani. Dacă aș fi avut atunci toate cunoștințele pe care le am acum, probabil că aș fi aș fi evoluat mult mai repede. 

Pe scurt, despre mine: anul acesta îmi dau licența în psihologie, sunt coach cu acreditare internațională de la ICF (International Coaching Federation), de curând mi-am lansat un podcast și toate acestea le-am făcut datorită faptului că m-am trezit dimineața devreme. Și, bineînțeles, pentru că am adoptat diverse rutine care nu sunt obligatorii. Fiecare poate să facă ce vrea. Ideea e să-ți asumi un obicei și mai departe, faci ce vrei în timpul respectiv, dar să nu te abați de la el. 

Toată lumea are potențial și mulți știu: ”eu pot mai mult, sigur pot mai mult”. Sau se simt frustrați (din ce zic clienții mei cu care lucrez), și nu știu de unde să înceapă. ”Ok, ce să fac? Îmi cumpăr un program de câteva sute de euro.” Nu e necesar. Poți să faci cel mai simplu lucru: te trezești mai devreme și te gândești care e obiectivul tău. Unde vrei să ajungi. Dacă nu ai un obiectiv, dacă nu știi încotro te îndrepți, nu o să-ți iasă nimic niciodată. Acesta e primul pas: hotărăște-te unde te duci. Al doilea pas e să te trezești puțin mai devreme și în perioada aceea să lucrezi la obiectivul tău. E simplu, nu e nimic complicat.

Întrebarea care vine este: dacă mă trezesc la 8 (nu suport să mă trezesc mai devreme)? Ce facem cu oamenii care nu sunt atât de matinali?

Asta nu e o problemă, pentru că uite, de exemplu înainte să faci sport sau înainte să mănânci sănătos, nu mâncai sănătos sau nu făceai sport. Ai dobândit acel obicei pe parcurs și la fel și cu trezitul. Nu trebuie să te trezești mâine la cinci, că dacă auzi asta te sperii și zici că nu poți să faci asta. Mâine te trezești la 7:30, poimâine la 7, îți propui ca în următoarea lună să ajungi la 6:30 și apoi ușor-ușor, în fiecare zi cu cinci minute mai devreme. Știi regula aceea cu 1%. Știi care e greșeala noastră principală? Noi ne vedem tot timpul obiectivele pe termen scurt: ”vreau să slăbesc în trei luni, vreau să fac asta într-un an de zile, dacă până la finalul anului nu mi-am luat casă, mașină – e un am pierdut”. Dar nu-i așa: obiectivele nu ni le setăm pe trei luni sau pe un an. Le setăm pe 3 ani, 5 ani, 20 de ani chiar.

Deci e ceva ce se construiește în timp. Bănuiesc că așa sunt toate obiceiurile cu adevărat.

Știi cum trebuie să vezi un obicei? Un obicei = identitate. Dacă identitatea ta diferă de obiceiul pe care vrei să-l adopți, n-o să-ți iasă niciodată. Adică dacă tu faci sport, trebuie să te vezi ca o persoană sportivă. Dacă tu te vezi ca o persoană sedentară care face sport, de asta nu-ți iese. Dacă te întrebai de ce nu reușești să te ții – trebuie să-ți transformi identitatea ta. Indiferent ce obicei vrei să adopți, trebuie să pleci de la ideea că va deveni identitatea ta. Și trebuie să-ți placă lucrul respectiv, că dacă nu-ți place n-o să te avantajeze și n-o să te ții de obiceiul respectiv.

Bănuiesc că te și culci mai devreme și că îți decalezi cumva programul?

Întrebarea ta este foarte bună pentru că multă lume pleacă de la ideea asta că ”eu de obicei mai stau seara”. Într-adevăr, eu seara în jur de 10-10:30 cel târziu dorm. Înainte să mă trezesc dimineața așa devreme am avut o perioadă în care sufeream de insomnii din cauza unei anxietăți. După ce am început obiceiul acesta, mi-am reglat și somnul, dorm și foarte bine. 

Dacă te gândești ”Ce e mai întâi? Să ai o rutină de seară sau o rutină de dimineață?” Eu zic că de dimineață. Începi cu dimineața și apoi o să vezi că toate se reglează. Dar da, e necesar ca seara să schimbi un pic rutinele. Dacă stai până la 12 la Netflix nu o să te poți trezi la 5, garantat, sau te trezești și te pui la loc sau n-o să poți să faci nimic. Câteva obiceiuri trebuie să le schimbi. Nu zic să renunțăm la filme. Să-ți organizezi seara astfel încât să ai și jumătate de oră pentru ce te relaxează. Dar o să-ți dai seama că amenda nu mai ai nevoie pentru că ai toată relaxarea care e necesară dimineața, sau faci ceva pe timpul zilei astfel încât să nu mai simți stresul.

Dimineața când începi la ora 8 deja cad toate peste tine: mailuri, telefoane, probleme. Nu mai ai timpul tău. Și atunci e alegerea: când vrei să ai timpul tău? Seara sau dimineața? Dacă tu vrei să-l ai seara, da, nici o problemă, dar atunci nu te aștepta ca ziua ta să devină mai bună sau viața ta să devină mai bună.

Deci începi ziua prin a-ți da timp pentru tine și pentru prioritățile tale personale și apoi îți lași timp pentru altceva.

Și pentru altcineva. Pentru că altfel tu din start începi cu prioritățile altora, indiferent că sunt copiii tăi, că e partenerul tău / partenera ta, că sunt colegii, șeful – tu începi cu prioritățile lor. Pe ale tale le-ai dat deja la o parte.

Odată ce ai dobândit o autodisciplină, ți-ai îndeplinit obiectivul de a fi o persoană matinală, poți să-ți îndeplinești mai departe orice obiectiv vrei pentru că ai învățat pașii și procedura, doar trebuie să o aplici într-un alt domeniu.

Mă întreb (poate din experiența ta sau a oamenilor cu care lucrezi): Care sunt cele mai grele lucruri? Care sunt provocările, obstacolele cu care te întâlnești în a construi un astfel de obicei?

Amână începutul. Toată lumea amână. Toți își doresc să se schimbe, să le fie mai ușor, să nu mai fie stresați, dar cumva să li se întâmple o minune. Și nu sunt conștienți că fără să-ți propui și să faci ceva nu se schimbă nimic. Și nu să-ți propui de mâine, ci de azi. Știi cum e – ”de săptămâna viitoare mă duc la sală sau țin dietă”. Nu, dacă nu le faci astăzi, n-ai nicio șansă să dobândești un obicei nou.

Principala problemă a oamenilor cu care lucrez e că nu au obiective. Și a fost și a mea. Nu aveam niciun obiectiv de genul ”vreau să mai muncesc zece ani și apoi să am un business care să producă bani și eu să mă relaxez, să fac grădinărit, să pictez, să fac acte de caritate, să mă implic în chestii pentru mediu, să fac altceva.” În general, noi nu avem obiective, pentru că dacă am avea obiectivul respectiv, de acolo toate se leagă. De exemplu, îți dorești să devii coach, sau psiholog sau îți dorești să devii youtuber.

Ok, care e primul pas? Chiar dacă nu te trezești dimineața, e vorba de cum atingi un obiectiv în general. Mai întâi stabilește-l. Puneți întrebarea: Care este obiectivul tău pe termen lung? Care obiectivul tău pe 5 ani? Dar nu neapărat obiectivul tău profesional. Obiectivul tău personal, al tău – nu al familiei, al colegilor, al șefului sau organizației. Al tău. Trebuie să ai un obiectiv personal. Trebuie să-ți dorești ceva foarte mult – și de acolo încep să se lege toate.

Înțeleg că trezitul de dimineață e ca o pereche de pantofi care te ajută să mergi mai bine, dar asta doar dacă tu vrei să mergi undeva. Investind câteva ore în fiecare zi…

Uite am făcut eu un calcul: într-un an de zile ai putea să obții 1000 de ore în plus. În mod normal, tu te-ai trezi la 8, da? Să zic că te trezești la 5 jumătate, ar fi două ore și puțin x 365 de zile = aproape o mie de ore în plus. Eu zic că în 1000 de ore în plus poți să obții orice obiectiv îți propui.

Câteva cărți recomandate de Gabriela:

  • Atomic Habits. O cale ușoară și eficientă de a-ti forma obiceiuri bune și a scapa de cele proaste – James Clear
  • Deep Work. Concentrarea ca superputere într-o lume a perturbărilor – Cal Newport
  • Instrumentele titanilor. Tacticile, rutinele și obiceiurile miliardarilor, figurilor publice și artiștilor de talie mondială -Tim Ferris

Pe BestJobs Grow găsești peste 130 de specialiști, printre care și coachi certificați în Life Coaching, Business Coaching, Career Coaching, Performance Coaching, Relationship Coaching.