Interviul de angajare video: sfaturi pentru a-l trece cu brio

Există diferite motive pentru care angajatorii recurg la un interviu video. Deși metoda clasică folosită de către aceștia este interviul față în față, sunt cazuri în care contextul nu permite această practică. Cel mai bun exemplu se regăsește chiar în vremurile de acum, în care angajatorii apelează la această metodă ca măsură a reducerii riscului de răspândire a virusului Covid 19. Astfel, aceștia se asigură și că sănătatea lor și a candidaților nu e în pericul și, totodată, reușesc să continue recrutările în mod eficient.

Un interviu de angajare video este similar cu cel clasic, însă nu vei fi față în față cu angajatorul, ci vă veți vedea cu ajutorul unei camere web. Aplicațiile cele mai utilizate pentru această metodă de recrutare sunt Zoom, Google Teams, Skype și Google Meet.

Așa cum spuneam anterior, contextul global actual impune recurgerea la interviuri video, astfel încât se încurajează evitarea, pe cât posibil, a contactelor sociale. Mediul online este extrem de folositor în situația asta. Firmele își pot continua activitatea și pot încuraja distanțarea socială.

Avantajele unui interviu video

• Locația nu este o problemă. Interviul de angajare video nu presupune deplasarea ta la sediul companiei. Îl poți susține de oriunde te-ai afla. Totuși, sperăm că ești la tine acasă, într-un fotoliu comod.
Susține mediul de lucru multinațional. Munca în medii multinaționale are numeroase beneficii, iar interviul video face posibilă o astfel de recrutare.
• Poți vedea reacțiile interlocutorului. O foarte mare parte a mesajului se transmite pe cale nonverbală, iar interviul video permite acest lucru. Spre deosebire de interviul telefonic, cel video îți oferă posibilitatea de a vedea recrutorul și reacțiile acestuia.
• Mai puțin timp pierdut. Nu vei pierde timp în trafic și încercând să găsești locația clădirii. Poți fructifica acest timp câștigat chiar pregătindu-te pentru respectivul interviu.

Dezavantajele interviului video

• Pot apărea probleme tehnice. Problemele tehnice îngreunează sau chiar fac imposibilă comunicarea. Trebuie să te asiguri că ai conexiune bună la internet și că ai baterie suficientă baterie la laptop sau telefon.
• Zgomotul de fundal. Un copil care plânge, o pisică care se simte brusc nebăgată în seamă sau un câine care latră către sonerie poate să facă lucrurile să pară un pic ciudate. Pe cât posibil, încearcă să te asiguri că ai în jumătatea aceea de oră suficientă liniște.

Cum să te pregătești pentru interviul video

La fel ca orice interviu, și acesta necesită o pregătire atentă înainte. Iată ce trebuie să ai în vedere atunci când urmează să susții un interviu de angajare video:

• Alege decorul potrivit. Poți alege un cadru neutru sau o zonă frumos decorată a casei tale. Lumina nu trebuie să fie difuză, dar nici prea puternică.
• Alege ținuta potrivită. Alege-ți îmbrăcămintea ca și cum ai merge la un interviu clasic. Angajatorii sunt atenți la detalii și este foarte important să ai un aspect îngrijit. Părul trebuie să fie aranjat și pieptănat, iar dacă folosești produse cosmetice, ai grijă ca machiajul să nu fie strident.
• Nu lăsa nimic care să te distragă. Du-te într-o cameră în care să fii singur. Dacă sunt alte persoane cu tine în casă, roagă-i să nu te deranjeze în timpul interviului. Dacă decizi să îți iei telefonul cu tine, asigură-te că este setat pe modul silențios. Închide televizorul, radioul și geamul dacă este gălăgie afară.
• Fă o simulare în prealabil. Verifică microfonul și camera web. Imaginează-ți cum va decurge interviul și repetă de câteva ori discursul și răspunsurile la eventualele întrebări.
• Pregătește câteva întrebări pentru angajator. De cele mai multe ori, angajatorul îți va oferi ocazia de a adresa întrebări. Pentru a nu părea dezinteresat, e bine să ai o listă de întrebări pregătită, pe care să o adaptezi în funcție de modul în care decurge interviul.

Imaginea este foarte importantă. Aspectul general trebuie să fie îngrijit și plăcut. Este indicat să menții o atitudine pozitivă pe toată durata interviului.

Mult spor!