Munca la domiciliu: tot ce trebuie să știi pentru a lucra de acasă

Oricum ai numi-o, muncă de acasă, remote, sau wfh (work from home), un lucru este cert: a câștigat din ce în ce mai mult teren în ultimii ani și, mai ales, în ultima perioadă. Este clar că numărul persoanelor care practică munca remote a crescut considerabil de la începutul anului 2020, având în vedere contextul global.

Așadar, multe companii au decis să își continue activitate în afara biroului, fie ca metodă de prevenire a infectării cu virusul COVID-19, fie ca metodă de încetinire a procesului de răspândire. În orice caz, este clar faptul că munca la domiciliu este o soluție foarte utilă în acest context, care aduce cu sine numeroase beneficii. Totuși, înainte de a vorbi despre avantaje și dezavantaje, haideți să lămurim ce este, de fapt, munca remote.

Ce înseamnă munca la domiciliu?

Este un concept care permite angajaților să își îndeplinească sarcinile de lucru de acasă. Munca remote este preferată de multe persoane, deoarecet reduce costurile atât pentru angajat, cât și pentru angajator. Așadar, angajatul nu va mai cheltui bani pe transport sau mâncare, iar angajatorul va economisi banii de chirie și utilități.

Domeniile care permit lucrul de acasă sunt numeroase. Unele dintre ele sunt IT, jurnalism, marketing, call center, economic și, mai nou, sistemul de învățământ universitar sau preuniversitar.
Bineînțeles, există și joburi care, indiferent de context, nu se pot practica la domiciliu. Astfel, persoanele care sunt nevoite să își continue lucrul la fel ca până acum sunt cele care activează în sistemul sanitar, o parte dintre funcționarii publici, lucrătorii comerciali din magazinele fizice și așa numiții blue collar workers (zidari, maiștri, mecanici etc.).

Avantajele lucrului de acasă

• Mai multă flexibilitate. Îți poți organiza sarcinile cum dorești și îți poți gestiona timpul cum îți este mai comod. Chiar dacă programul tău de lucru este fix, munca de acasă tot îți oferă mai multă flexibilitate în ceea ce privește îndeplinirea sarcinilor, și poate chiar mai multă libertate din partea șefilor.

• Mai puțin stres. Inevitabil stresul este redus atunci când ești în zona ta de confort. Mai mult, lipsa fizică a șefilor sau chiar a colegilor poate contribui la scăderea stresului. După cum bine știm, stresul este foarte contagios. Dacă lucrezi într-un mediu dinamic și persoanele din jurul tău sunt agitate, aceeași stare poate ajunge și la tine în scurt timp. Așadar, puțină izolare și distanțare socială în unele situații nu strică.

• Costuri reduse. Am acoperit deja acest subiect, fiind unul dintre principalele beneficii. Costurile sunt mai mici atât pentru angajatori, cât și pentru angajați.

• Mai puțin timp în trafic. Dacă locuiești într-un oraș foarte aglomerat sau la periferii, sigur te bucuri de acest avantaj. Multe persoane pierd ore întregi în trafic, fapt care crește nivelul de oboseală și poate avea o influență negativă asupra stării de spirit. Așa că bucură-te de această perioadă fără trafic. Lasă orașul să respire și respiră și tu odată cu el!

• Mai mult timp petrecut cu familia. Deși este ideal să nu interacționezi prea mult cu familia atunci când lucrezi, poți face asta în pauze, fix înainte de program și imediat după terminarea acestuia. Mai mult, timpul pierdut în trafic este acum timp câștigat cu familia.

• Mai multă productivitate. Unele persoane sunt mai productive acasă, altele mai puțin productive. Depinde foarte mult de metodele de automotivare, de mediul în care îți desfășori munca acasă și de preferințe.

Dezavantajele de a lucra de acasă

• Comunicarea este îngreunată. Există posibilitatea să apară dificultăți de comunicare, mai ales în cazul unei echipe care nu are experiență în ceea ce privește munca remote. Totuși, ai răbdare. E posibil ca situația să se îmbunătățească.

• Muncești mai mult decât la birou. Cum pauzele la birou sunt importante, la fel sunt și cele de acasă. Totuși, multe persoane uită acest aspect și se concentrează foarte mult asupra muncii. E important să nu te suprasoliciți și să știi că meriți, din când în când, și câte o pauză.

• Nu poți fi productiv. Așa cum am mai spus, situația diferă de la persoană la persoană. În timp ce unii angajați muncesc prea mult de acasă, alții nu reușesc să lucreze la potențial maxim și simt că nu sunt productivi. Mediul de lucru influențează foarte mult productivitatea. Este posibil să fii mai distras și mai puțin productiv dacă, de pildă, ai copii mici în casă. Sau pisici care mișună pe tastatură. Totuși, despre metode de creștere a productivității vom vorbi în rândurile de mai jos.

• Îți este greu să te motivezi. Ești în zona ta de confort și este posibil să nu ai chef de muncă. La birou, mediul este clar un factor motivant care acasă lipsește. Ca sosoluție, poți „imita” spațiul de lucru și atunci când lucrezi remote, fapt care îți poate crește motivația.

Acestea sunt principaele dezavantaje atunci când muncești de acasă, însă e posibil să nu te confrunți și tu cu ele. Fiecare persoană este unică și reacționează diferit la stimuli, iar pentru mulți dintre noi munca de acasă poate fi foarte plăcută și fără mari dezavantaje.

Cum să fii eficient când lucrezi la domiciliu?

De multe ori ne este dificil să fim productivi atunci când lucrăm de acasă. Mai ales în contextul actual, în care se recomandă să părăsim locuințele doar dacă este necesar. Așadar, iată câteva sfaturi care te pot ajuta să lucrezi mai eficient și să treci mai ușor peste această perioadă:

• Pregătește-ți spațiul de lucru. Este foarte important să poți fi concentrat atunci când lucrezi de acasă, cu toate că e posibil să ai multe surse de distragere a atenției în jurul tău. Chiar dacă poți îndeplini sarcinile de lucru din orice colțișor al locuinței tale, este indicat să ai un spațiu amenajat special pentru asta. Mai ții minte când erai în școală și îți făceai temele la biroul de lângă geam? Ei bine, situația este asemănătoare. Amenajează-ți mediul în care lucrezi astfel încât să fie pe placul tău. Trage-ți biroul lângă geam (lumina naturală ajută pentru menținerea unei bune stări de spirit) și decorează-l cum îți place. Poți pune o plantă pe el, o poză cu familia sau orice element decorativ care să nu îți distragă foarte mult atenția, ci să îți ridice moralul.

• Simulează o zi obișnuită la birou. Comportă-te ca în orice altă zi normală de lucru la birou. Mulți specialiști recomandă ca în perioada asta, fie că suntem izolați la domiciliu sau dorim să ne distanțăm social, să păstrăm rutina pe care o avem în mod normal. Așadar, trezește-te la aceeași oră, ia-ți micul dejun ca de obicei, menține virtual legăturile cu persoanele cu care interacționai zilnic, organizează-ți task-urile și planifică-ți ziua.

• Ia-ți pauze. Ori de câte ori ai nevoie. Este important să te mai ridici din scaun și să mai rupi din monotonie. Nu te lăsa acaparat de muncă. Știi foarte bine că pauzele la birou sunt importante și te ajută să fii mai eficient. Situația este la fel și atunci când lucrezi de acasă.

• Creează-ți un mediu propice. Mediul în care lucrezi este foarte important. Chiar dacă nu poți crea un mediu perfect, este vital să încerci să îl faci pe cât se poate de potrivit. Așadar, dacă ai copii mici și nu ai primit concediu în această perioadă, este indicat să le oferi cât mai multe activități pentru a-i menține ocupați. Alege-ți un playlist cu muzică ce te ajută să-ți crești productivitatea și să menții o stare de spirit bună.

• Ai grijă de tine. Hidratează-te și mănâncă sănătos. Mai ales în perioada asta, când mișcarea este limitată. Și mai ales dacă și munca este de acasă. Ia-ți pauza de masă în mod normal și detașează-te, pentru câteva minute, de la job. Totodată, încearcă să faci mișcare. Sedentarismul afectează starea generală și, implicit, productivitatea.

Știm că este o perioadă mai dificilă, iar organizarea este foarte importantă acum. Treuie să ne păstrăm calmul și să fim precauți. Încearcă să vezi și partea plină a paharului: mai mult timp petrecut cu cei pe care îi iubești (oameni și animale) și mai puțină poluare.
Ți-am lăsat și alte sfaturi utile în ghidul de mai jos.

Îmbrățișări.