Ce întrebări să pui angajatorului la interviu?!

Vrei acel loc de muncă și știi că ai abilitățile necesare. În cazul acesta, nu ar trebui să stea nimic între tine și jobul visat. Corect. Sau, cel puțin, aproape corect. Depinde la ce se referă aceste „abilități necesare”. De multe ori, angajatorii nu caută la un candidat doar aptitudini practice.

Abilitățile de comunicare, adaptabilitatea și puterea de a lucra în echipă sunt, de asemenea, calități pe care angajatorii și le doresc de la candidați. În plus, e foarte important ca viitorul angajat să se poată integra într-un timp scurt și, mai ales, să fie potrivit pentru cultura organizațională a firmei din care va face parte. Bineînțeles, aceste aspecte nu se pot înțelege din simpla analiză a unui CV, motiv pentru care există pasul următor: interviul.

Interviul este șansa ta de a dovedi că poți oferi mai mult decât o serie de abilități practice. E foarte important să pari doritor, interesat și comunicativ pe toată durata interviului. Inclusiv la finalul acestuia, atunci când angajatorul îți oferă posibilitatea de a pune întrebări.

De ce trebuie să pui întrebări la interviu

Cel mai important aspect este faptul că îți poți arăta interesul pentru locul de muncă respectiv. Tuturor ne place să vedem că interlocutorul nostru este interesat de noi. În special atunci când vine vorba de un interviu de angajare.

În plus, să nu uităm de scopul principal al întrebărilor: obținerea răspunsurilor. Adresând întrebările potrivite poți afla informații foarte relevante, fapt ce îți poate oferi o privire de ansamblu. Evident că nu îți face plăcere să pierzi timp și energie făcând ceva ce nu ți se potrivește. Nimănui nu-i place asta. Ar fi ideal să știi de la început exact ce presupune locul de muncă la care ai aplicat, care sunt politicile interne și cum își desfășoară activitatea membrii echipei din care vei face parte.

Ce întrebări poți să pui la interviu

În principiu, se poate întreba aproape orice nu a fost acoperit de către intervievator. Aproape orice curiozitate referitoare la companie, echipă, departamente, pregătire etc. Trebuie, totuși, evitate întrebările care au un caracter personal sau cele din care se poate deduce lipsa ta de interes sau implicare.

Pentru a face totul mai simplu, iată o listă de întrebări pe care le poți adresa la interviu:

1. Această poziție este una nou creată?

Dacă răspunsul este pozitiv, încearcă să afli mai multe despre măsura în care aceștia sunt dispuși să investească în această nouă poziție. Încearcă să afli cum au identificat nevoia de a crea acest post și ce efecte negative a avut lipsa acestuia. Poți întreba de ce l-au creat în acel moment și nu mai devreme.

Dacă răspunsul este negativ, întreabă care este motivul pentru care postul a fost eliberat (demisie sau concediere). În cazul unei demisii, încearcă să afli motivele pentru care fostul angajat a decis să plece. În cazul concedierii, află ce aptitudini îi lipseau fostului angajat și asigură-te că nu ești în aceeași situație. Aceasta este o întrebare foarte importantă, care te poate ajuta să îți formezi o imagine mai detaliată asupra locului de muncă pentru care ai aplicat.

2. Puteți contura profilul candidatului ideal? Ce aptitudini sunt necesare?

Adresând această întrebare, poți înțelege gradul tău de compatibilitate cu jobul respectiv. Mai mult, îi poți dovedi angajatorului că ești potrivit pentru poziția respectivă, confirmând faptul că deții abilitățile specificate de acesta și oferind exemple concrete (în cazul în care au rămas aspecte despre care nu ai vorbit în timpul interviului).

3. Îmi puteți povesti despre cultura organizației? Care este misiunea și ce valori sunt importante?

Această întrebare este foarte relevantă deoarece răspunsul îți poate oferi indicii despre felul în care compania se raportează la angajați. Poți afla dacă fericirea angajaților este importantă pentru aceștia și dacă sunt interesați să investească în angajați.

4. Cum s-ar defășura o zi obișnuită de lucru pentru mine? Care sunt sarcinile zilnice?

O întrebare pe care ar fi foarte bine să o adresezi. De regulă, atunci când ți se prezintă jobul, se pune mai mult accent pe sarcinile acestuia, fără a ți se descrie felul în care se desfășoară o zi obișnuită. Adresând această întrebare, îți poți forma o imagine de ansamblu în ceea ce privește jobul pentru care ai aplicat. Și, foarte important, îți poți da seama dacă va deveni o muncă de rutină sau dacă va fi o provocare pentru tine.

5. Care a fost cea mai mare provocare pe care a avut-o un fost angajat la acest loc de muncă? Dar cea mai dificilă sarcină?

Adresând această întrebare, vei putea înțelege mai bine ce presupune respectivul loc de muncă. E foarte posibil să fii pus în situații pe care nu știi să le gestionezi, de aceea e bine să anticipezi anumite provocări care ar putea apărea. Mai mult, dacă angajatorul poate răspunde acestei întrebări, înseamnă că este implicat și interesat de sarcinile persoanelor din echipă.

6. Îmi puteți spune mai multe despre echipă? Cu cine voi colabora cel mai mult?

Acest gen de întrebări dovedesc faptul că ești, într-adevăr, interesat de jobul respectiv. Mai mult, pot fi foarte utile și pentru tine, mai ales dacă ai preferințe în acest sens (îți place să lucrezi singur sau într-o echipă mare).

7. Cui voi raporta direct?

E foarte important să încerci să obții informații despre liderul echipei. Așadar, vei ști dacă poți colabora armonios cu acesta și dacă sunteți compatibili.

8. Care este politica de atribuire a task-urilor?

Există task-uri zilnice, săptămânale sau lunare? Îmi puteți oferi un exemplu de task zilnic/săptămânal/lunar? Cine atribuie sarcinile de lucru? Acestea sunt câteva întrebări care să te ajute la clarificarea situației. Mai multe detalii înseamnă, până la urmă, o decizie finală mai înțeleaptă.

9. Câtă libertate voi avea în ceea ce privește îndeplinirea sarcinilor de lucru?

Se folosește un sistem de micromanagement? De obicei, oamenii fug de acest stil de management. Acest fapt se întâmplă deoarece o oarecare doză de flexibilitate este mereu bine-venită, iar angajații apreciază acest aspect la un loc de muncă.

10. Cum voi fi instruit? Există programe de training și dezvoltare pentru angajați?

E foarte important să știi dacă există o perioadă de training și dacă acesta este plătit sau nu. De obicei, acest aspect este menționat de către angajator. Totuși, există și posibilitatea ca acesta să uite, așa că poți adresa întrebarea. Mai mult, poți afla și detalii despre persoana care te va instrui.

11. Cum va fi analizată performanța mea?

Este esențial să știi ce criterii sunt luate în considerare atunci când se realizează o analiză a performanței. Poți întreba și cât de des se realizează o astfel de analiză și dacă există așteptări de performanță în următoarele 6 luni, de exemplu. Aceste întrebări te ajută să înțelegi mai bine dacă ești potrivit pentru jobul respectiv.

12. Care sunt pașii următori în procesul de angajare?

Prin intermediul acestei întrebări îți declari și interesul cu privire la locul de muncă pentru care ai aplicat, fapt ce constituie un plus.
Asigură-te că ai primit toate informațiile de care ai nevoie înainte de a lua orice decizie. Mai multe informații înseamnă o decizie mai înțeleaptă, așa că nu ezita să pui toate întrebările de care ai nevoie!

Ce întrebări trebuie să eviți la interviul de angajare

Totuși, există și o serie de întrebări pe care ar fi mai bine să le eviți la un interviu de angajare. Știm că nu vrei să dai impresia greșită, așa că iată despre ce este vorba:

1. Voi fi nevoit să stau peste program?

Deși pare a fi o întrebare inofensivă, mulți angajatori pot fi deranjați de aceasta. Nimeni nu își dorește să stea peste program, dar uneori există posibilitatea ca situațiile să se schimbe și să apară această nevoie. Angajatorul nu poate prevedea dacă vei fi pus în această situație, așadar nu îți poate oferi un răspuns 100% veridic. Mai mult, acesta poate considera că dai dovadă de lipsă de seriozitate și profesionalism adresând această întrebare.

2. Când voi putea fi promovat?

În primul rând, promovarea se realizează în urma analizei performanței unui angajat și pe baza aptitudinilor pe care acesta le are. Așadar, e clar că angajatorul nu îți poate răspunde la această întrebare înainte să te vadă lucrând. În al doilea rând, vei da impresia că nu te interesează poziția pentru care ai aplicat, ci una superioară la care speri că vei ajunge în scurt timp. Angajatorii nu vor fi încântați de acest aspect și nu vor dori să angajeze un candidat neinteresat. După cum bine știm, un angajat satisfăcut este un angajat productiv. Managerii își doresc asta și vor încerca să atingă acest nivel.

3. Pot fi modificate cerințele locului de muncă?

Nu este o idee bună să propui, de la început, modificări în ceea ce privește cerințele jobului. Numărul de ore, sarcinile și aptitudinile necesare apar în descrierea jobului cu un anumit motiv. Este posibil ca acestea să poată suferi mici modificări la propunerea ta, dar doar după o perioadă de lucru în firmă și doar dacă poți dovedi faptul că rezultatele vor fi pozitive.

Noi sugerăm pregătirea unor întrebări și adaptarea lor în funcție de cum evoluează interviul. Ideal este să ai toate informațiile de care ai nevoie, astfel încât să poți lua decizia corectă. Încearcă să nu adresezi întrebări care te-ar putea pune într-o postură negativă.