CV Europass – Cine mai folosește acest model astăzi?

Așa cum se întâmplă în foarte multe situații, lumea online a câștigat prim-planul și în domeniul recrutării. Dacă acum câțiva ani birourile angajatorilor reprezentau locul unde se odihneau sutele de CV-uri primite de la candidați, în zilele noastre un laptop, o conexiune la internet și o platforma de recrutare puternică, precum bestjobs, țin loc nu doar de birou, ci și de un întreg dulap.

Ce este CV-ul Europass?

CV-ul Europass, cunoscut și sub denumirea de CV european, este, probabil, cel mai ”titrat” model de CV. Istoric, acesta a fost creat în cadrul inițiativei Europass din 2004, de membrii Parlamentului European. Scopul era clar: să ajute cetățenii din cadrul UE care doresc să muncească în alte țări ale Uniunii să-și pună în valoarea aptitudinile și cunoștințele acumulate.

De ce ai nevoie de un CV Europass?

Chiar, de ce? Ok, exceptând tocmai situațiile de mai sus, în care poate nu aplici la job-uri online sau din România, ci mai degrabă printr-o cunoștință care deja lucrează la o companie dintr-o altă țară UE și i s-a cerut, în urma faptului că te-a recomandat, un CV Europass, nu prea mai ai niciun motiv.

Spuneam la început că recrutarea, în cele mai multe cazuri, s-a mutat în lumea online. Și e destul de logic de ce. Doar dacă arunci o privire pe bestjobs, de exemplu, vei vedea că reprezentanții celor mai importante companii și-au adăugat locurile de muncă disponibile pe platformă. După o filtrare în funcție de domeniul și orașul urmărite, din zecile de mii de job-uri active tot vei rămâne probabil cu câteva sute. Ok, acum imaginează-ți cum ar fi dacă ai lua-o la pas prin oraș pentru a-ți depune, fizic, CV-ul pe biroul fiecărui recrutor.

Avantajele și dezavantajele unui CV Europass

Așa cum spuneam anterior, probabil singurul avantaj ar fi faptul că, dacă îți dorești să lucrezi undeva dincolo de granițele țării, un CV Europass e un format de CV cu care companiile de afară sunt ceva mai obișnuite.

Totuși, dacă intenția ta e să te angajezi la o companie care activează în țară, atunci sfatul nostru e să completezi CV-ului online pe bestjobs, mai degrabă decât un CV Europass (sau orice alt format) pe care mai apoi să îl atașezi contului. De ce? În primul rând, cel mai ușor ar fi să faci un exercițiu de imaginație și să te pui în pielea recrutorului. Asta îți va răspunde la multe întrebări.

Întâi de toate, trebuie să știi că selectarea CV-urilor este doar o mică parte din munca unui recrutor. Mai mult, job-ul la care ai aplicat tu nu e singurul lui proiect de recrutare. Mai are, probabil, alte câteva zeci, deci asta poate însemna, în unele cazuri, mii de CV-uri de scanat. Adică, pe scurt, e o activitate care consumă două resurse extrem de valoroase pentru oricine, nu doar pentru angajatori: timp și nervi.

Timpul. Tocmai din cauza timpului limitat, studiile arată că, în medie, un recrutor ”scanează” un CV cam în 6 secunde. Timpul atât de limitat îți răspunde la întrebarea dacă ar fi mai bine să creezi un CV europass (sau orice altceva) pe care să-l atașezi la profilul tău bestjobs, sau mai degrabă să faci unul online, direct în platformă. Imaginează-ți cum ar fi ca recrutorii să intre pe fiecare atașament în parte, să le downloadeze și să selecteze ulterior candidatul potrivit.

Nervii. Sau, mai degrabă, acumularea oboselii. Atunci când trebuie să treci prin sute de documente, în principiu îți dorești un singur lucru: să ajungi cât mai ușor la informațiile pe care le cauți. Ori asta, din păcate pentru recrutori, nu se întâmplă în cazul CV-urilor Europass. Formatul mult prea complicat, informații irelevante care le ascund pe cele cu adevărat de interes pentru angajator, lungimea și o structură extrem de rigidă vizual, duc la oboseală și la o oarecare repulsie a recrutorilor în legătură cu un astfel de format de CV.

Cu toate acestea, probabil din cauza faptului că au impresia că angajatorii cer asta, majoritatea candidaților încă continuă să folosească CV-ul Europass.

Cum completezi un CV, Europass sau nu?!

Dar dincolo de format, contează foarte mult conținutul unui CV. Aminteam mai devreme de o mare dorință a angajatorilor în legătură cu CV-urile: să fie totul cât mai simplu. Simplu, nu simplist. Asta înseamnă că, într-o variantă ideală, totul trebuie să fie bine structurat. Totul, adică cele mai importante informații, despre care o să discutăm mai jos.

Poza. Alege-ți o poză profesională. Nu cu ochelari pe nas, nu în tricou, nu de pe terasă de la bere. În schimb, asigură-te să aibă o calitate bună, deci imaginea să fie clară. O poți face tip portret, de pildă, dar în niciun caz selfie. O ținută business sau business-casual, în funcție de job-ul la care aplici, ar trebui să rezolve dilema hainelor. Pe scurt, încearcă să transmiți profesionalism și vizual.

Titlul job-urilor. Te sfătuim să renunți la tentația de a trece ”ninja” și ”panda” și tot felul de astfel de titulaturi interne. Într-o variantă ideală, recrutorul trebuie să știe din prima că ai experiență ca ”marketing specialist”, ”agent vânzări” sau ”programator SQL”, în funcție de caz.

Experiență. E, fără doar și poate, cel mai important câmp din CV. Având în vedere că, lucrând în domeniul recrutării online, am deschis mii de CV-uri de-a lungul timpului, avem un prim sfat important pentru tine: nu lăsa spațiul gol!
Cel mai probabil din lene, o grămadă de candidați consideră că titlul unui job suplinește informațiile care ar trebui să apară la câmpul experiență. Ceea ce e total greșit. Iarăși, o altă greșeală extrem de comună o reprezintă înșiruirea de responsabilități în locul unde, în mod normal, ar trebui să fie niște realizări. Adică, mai exact, candidații aleg să atașeze mai degrabă fișa postului decât să vorbească de aptitunilile pe care le-au dezvoltat, de cum a avut munca lor impact în cadrul organizației ș.a.m.d.

Lungimea. Știi vorba cu ”nici prea-prea, nici foarte-foarte”? Ei bine, se aplică și aici. Recomandat ar fi ca un CV să nu depășească 1 pagină pentru fiecare 10 ani de experiență. Totuși, asta nu înseamnă în niciun caz să-ți faci CV-ul pe fugă. Crede-ne, se vede cu ochiul liber diferența dintre un CV care a ajuns să fie scurt din lene, sau un CV care e scurt datorită faptului că cel din spatele acestuia a știut cum să structureze informațiile.

Chiar dacă am mai discutat și în alte rânduri despre diferențele dintre un CV completat și unul necompletat, o să insistăm și astăzi pe această paralelă, deoarece e una foarte importantă, de cele mai multe ori chiar vitală în găsirea sau în pierderea unui job. Dar înainte de a arăta diferențele foarte mari dintre un CV necompletat și unul completat, ne dorim să scoatem în evidență importanța de a completa unul.

În lumea online, candidații tind să aplice la job-uri fără ca măcar să-și completeze un CV. Unii din lene, alții neștiind ce să treacă într-unul, fiind poate la început de drum în cariera profesională. În oricare dintre cazuri, un CV gol reprezintă, cu siguranță, un impediment în încercarea de a obține interviul.

Dacă faci parte din prima categorie, te sfătuim să treci peste lene și să-ți aloci două-trei ore pentru redactarea unui CV convingător. Poate ți se va părea mult, însă noi credem că, adunat, vei pierde mai mult timp prin aplicările pe care le faci în gol. Și să nu mai amintit de pierderile de oportunități. Sau chiar de nervi.

Dacă, în schimb, faci parte din a doua categorie, cea a noilor intrați pe piața muncii, probabil vei considera că oricum nu ai ce să spui într-un CV, ceea ce e iarăși greșit. Orice informație de genul internshipuri, voluntariate, cursuri, workshop-uri, chiar și practică făcută în facultate, toate acestea, chiar dacă acum nu ți se par importante, sunt mult mai valoroase decât un CV gol.

Model CV necompletat

Ok, haideți să luăm un prim caz ipotetic. Să spunem că ești un student care nu are prea multă experiență în viața profesională. Mai concret, de-a lungul timpul ai participat doar la un internship de 4 luni în cadrul companiei bestjobs. Decizi că nu are rost să spui prea multe despre asta, că până la urmă au fost doar 4 luni, deci nu e mare lucru. Așadar, CV-ul tău ar arăta cam așa:

Adevărul e că faptul că CV-ul e gol nu e singura problemă cu acest document. Haideți să le luăm pe rând:

1) Numele. Numele trebuie să fie exact cum e în buletin. Ok, la o adică poți renunța la al doilea (sau al treilea) prenume, dar nu folosi niciodată prescurtări sau artificii fără sens, de genul y în loc de i. Dacă te cheamă Lavinia Negrea iar tu vrei să treci ”Lavy Nia”… ei bine… mai bine nu.
2) Poza. Poza trebuie să fie una profesională, Nu cu ochelari de soare pe nas, nu de pe terasă de la bere, nu selfie, nu duckface. Mă rog, ați înțeles ideea.
3) Adresa de e-mail. La fel precum în primul caz, adresa de e-mail trebuie să conțină strict numele și prenumele tău. Nu o poreclă de pe vremea mIRCului, hi5-ului sau a yahoo messengerului.
4) Gramatica impecabilă. Asigură-te că CV-ul tău conține o gramatică impecabilă. Conform studiilor, peste 60% dintre CV-uri conțin greșeli de ortografie. Chiar dacă, să spunem, nu ai probleme când vine vorba de limba română (ori engleză, sau oricare alta în care îți transcrii CV-ul), sunt situații în care, din neatenție, se strecoară unele greșeli. Aici te sfătuim ca verificarea finală să fie făcută de un prieten / cineva de familie / o cunoștință. După ore de stat pe un document, ochii tăi se obișnuiesc cu acesta, caz în care e nevoie de o pereche ”nouă” de ochi. Dacă acest lucru nu este posibil, încearcă să schimbi fontul și mărimea literelor. Făcând asta vei ”păcăli” un pic mecanismul propriu.
5) Zero experiență. Să aplici cu un CV gol și să aștepți să fii chemat la interviu e cea mai proastă idee care îți poate trece prin cap. După cum spuneam și mai devreme, chiar dacă tu personal ai impresia că voluntariatele, cursurile, internship-urile sau practica pe care ai făcut-o nu înseamnă mare lucru, tot spune mai multe despre tine decât un spațiu gol. Ba chiar și dacă pui acolo câteva gânduri și o faci într-un mod original.

Revenind la situația noastră ipotetică, în care ești un student care tot ce a făcut până acum se rezumă doar la un internship de 4 luni, ei bine, același CV ar putea să arate așa:

Parcă se simte o diferență față de primul exemplu, nu-i așa? Spre deosebire de primul caz, aici există un nume real, chiar și o adresă de linkedIn, mai multe date referitoare la disponibilitate și interese, limbile vorbite și, cel mai important, o experiență profesională. Totuși, există unele erori despre care povesteam în exemplele de tip ”așa nu”. Puteți să identificați care sunt acelea?

În orice caz, nu doar că experiența profesională este completată, dar și modul în care a fost completată contează. După cum observați, aceasta nu e trecută la întâmplare, ci pe baza unei reguli foarte cunoscute în lumea recrutării: regula xyz: Am realizat X, măsurat în funcție de Y, făcând Z.

Am mai vorbit și cu alte ocazii despre această regulă. Practic, ea presupune ca orice frază să fie începută cu un verb activ, cum e am realizat, urmat de cifre și procente pentru a avea o bază de comparație și apoi de detalii despre cum a fost realizat obiectivul respectiv. Chiar dacă pare complicat la prima vedere, vă asigurăm că, odată obișnuiți cu această tehnică, vă va fi ușor să vă creați CV-ul pe baza acesteia. Și vă sfătuim să o faceți, deoarece e o șansă extrem de bună de a ieși în evidență.

De ce? Pentru că mai toate CV-urile arată cam la fel. Deși există mulți candidați buni în spatele lor, aceștia nu se valorifică îndeajuns. Aleg, în loc să își creeze un CV din cifre și procente, adică un CV cu greutate, să treacă acolo simple responsabilități, care mai degrabă arată ca niște fișe de post decât a realizări. Dacă tot am deschis paralela dintre exemplele de tip așa da și așa nu, haideți să vedem cât de mare e diferența și între aceste două situații, una în care construiești CV-ul pe baza regulei XYZ și alta în care o faci trecând niște responsabilități una după alta și atât:

Cum ar trebui să arate un CV:
Ca membru al echipei de vânzări, am contribuit la mărirea cu 25% a bugetului de marketing, prin extinderea portofoliului de clienți cu 100% (60 de clienți noi pe lună), având impact în creșterea vânzărilor anuale cu 500.000 de euro față de perioada precedentă.

Cum arată, de fapt, majoritatea CV-urilor:
– mărirea portofoliului de clienți
– creșterea veniturilor companiei
– îndeplinirea targetului de vânzări.

Sesizezi diferențele? Practic, în ambele cazuri ai spus că ai mărit potfoliul de clienți, ți-ai îndeplinit targetul și ai crescut vânzările, însă doar într-o singură situație (în prima, mai exact, desigur) ai arătat exact cum ai făcut asta. Și, mai ales, ce înseamnă această mărire reflectată în cifre. Pentru că dacă tu ai mărit vânzările cu 5 RON, sigur că nu e mare lucru. Dar dacă e vorba de 500 de mii de euro, atunci deja se cunoaște faptul că ai adus o contribuție relevantă companiei la care ai activat sau activezi.

În concluzie: alege să-ți faci CV-ul pe BestJobs, nu un format greoi precum CV Europass, însă nu te duce nici în cealaltă extremă, în care alegi un design ”cool” dar care face ca informațiile tale să fie greu de observat. Apoi, trece-ți numele fără artificii precum y în loc de i și altele asemenea, alege o poză profesională, o adresă de e-mail care să conțină doar numele și prenumele tău și NU lăsa câmpul experiență gol! În schimb, creează CV-ul în acea secțiune pe baza regulei XYZ, despre care am discutat mai sus.

Făcând toate acestea, e imposibil să nu crești rata interviurilor în viitor. În orice caz, ne poți contacta oricând ceva te oprește din drumul spre job-ul dorit. Scrie-ne la contact@bestjobs.eu. Multă baftă!