Ce competențe de comunicare poți trece în CV?

Majoritatea locurilor de muncă le solicită angajaților să aibă abilități de comunicare bune, astfel încât să se poată exprima într-o manieră pozitivă și clară, atât verbal cât și în scris. Interacționarea cu ceilalți reprezintă o mare parte din activitate în multe industrii și deținerea de abilități și competențele necesare pentru a interacționa cu ceilalți este esențială, indiferent de afacerea în care te afli.

Comunicarea este unul dintre ingredientele principale pentru reușită, dar problema este că sintagma „abilități bune de comunicare” este un termen atât de larg încât este dificil de precizat ce acoperă de fapt.

Demonstrarea abilităților puternice de comunicare înseamnă a putea transmite informații altora într-un mod simplu și lipsit de ambiguitate.

Ea implică distribuirea mesajelor în mod clar și concis, într-un mod care se conectează cu audiența ta.

O bună comunicare vizează înțelegerea instrucțiunilor, dobândirea de noi abilități, formularea de solicitări, punerea de întrebări și transmiterea informațiilor cu ușurință.

Bunele abilități de comunicare sunt poate cele mai de bază abilități pe care le poți deține ca angajat, totuși rămân una dintre cele mai căutate de către angajatori.

Cum știi ce competențe de comunicare să treci în CV

La fel ca alte secțiuni, precum Obiectiv profesional sau Competențe digitale sfatul nostru este ca mereu să iei în calcul pozițiile pentru care aplici și să oferi detalii doar despre acele competențe care sunt utile pentru funcția urmărită, detalii pe care să le comunici apoi în CV în secțiunea obiectivul profesional și în descrierea experiențelor tale de până acum.

Competențele de comunicare reprezintă folosirea limbajului ca instrument pentru a împărtăși și a colecta informații, schimba idei și explora în mod deschis o varietate de perspective, adaptând stilul și conținutul fiecărui individ, public și circumstanță unică.

Competențele includ:

• Comunicarea clară

• Clarificarea mesajului pentru a fi înțeles

• Înțelegerea subtilităților

• Adaptarea mesajului la publicul căruia îi este livrat

• Comunicarea pentru obținerea unui anumit rezultat

• Comunicarea strategică

• Comunicarea mesajelor complexe

Competențe de comunicare exemple: Top 10 abilități de comunicare de dezvoltat pentru viață și de menționat în CV-ul tău

1. Inteligența emoțională

Inteligența emoțională este capacitatea de a-ți înțelege și de a-ți gestiona emoțiile, astfel încât să comunici eficient, să eviți stresul, să depășești provocările și să empatizezi cu ceilalți. Este o abilitate care se poate educa în timp.

Există patru direcții principale ale inteligenței emoționale: conștientizarea de sine, managementul de sine, conștientizarea socială și managementul relațiilor.

Fiecare dintre aceste direcții este importantă în felul său și îți permite să comunici încrezător cu o varietate de oameni și mai ales într-o varietate de situații.

2. Coeziune și claritate

O bună comunicare este mult mai mult decât a spune ceea ce trebuie; este vorba despre comunicarea mesajelor în mod clar și concis.

Înainte de a începe o conversație sau de a trimite un e-mail gândește-te care este scopul comunicării și ce informații speri să obții ca urmare a acesteia. Asta te va ajuta să formulezi și să transmiți corect informațiile.

Lipsa de claritate și coeziune poate duce la decizii slabe și confuzie.

3. Ton prietenos

În orice tip de comunicare, asigură-te că setezi tonul potrivit. Un ton prietenos îi va încuraja pe ceilalți să comunice cu tine.

Încearcă întotdeauna să personalizezi mesajele.

A îi ura destinatarului de exemplu să aibă un sfârșit de săptămână plăcut, este o modalitate excelentă de a-ți personaliza mesajul.

4. Încrederea

Încrederea (dar nu și excesul de încredere) este esențială în toate interacțiunile. Clienții vor avea astfel încredere în abilitățile dvs. de a le oferi ceea ce au nevoie și de a primi ce ați promis în timpul discuțiilor de negociere și prezentare ale serviciilor sau produselor.

Transmiterea încrederii se poate face prin gesturi atât de simple precum menținerea contactului vizual în timpul unei conversații sau folosirea unui ton ferm, dar prietenos atunci când vorbești cu oamenii la telefon.

5. Empatie

În cadrul unei echipe, fiecare va avea propriile idei despre cum trebuie făcute lucrurile. Chiar dacă aveți dezacorduri cu colegii sau partenerii, punctul de vedere al acestora ar trebui să fie luat în considerare și respectat.

Empatia este benefică mai ales atunci când vorbim cu clienții, în anumite tipuri de rol orientat către clienți: serviciu clienți, suport, vânzări.

Scopul este să înțelegem punctul de vedere al celeilalte persoane – și să-i respectăm părerile chiar dacă sunt foarte diferite de ale tale.

6. Respect

Empatia conduce în următoarea abilitate de comunicare, respectul.

Dacă respecți ideile și opiniile celorlalți, vei avea mai multe șanse să comunice cu tine și să ai beneficii de pe urma acestui dialog. Ascultarea activă sau simpla folosire a numelui persoanei cu care vorbiți pot fi eficiente.

7. Ascultarea

O bună comunicare pornește de la ascultarea eficientă. Fă-ți timp pentru a asculta ce spune cealaltă persoană și exersează ascultarea activă.

Acordă atenție la ce spune cealaltă persoană, pune întrebări și clarifică puncte și reformulează ceea ce au spus, astfel încât să te asiguri că ai înțeles corect.

8. Lipsa de prejudecăți

Comunicările puternice necesită o minte deschisă și un angajament de a înțelege punctele de vedere ale altor persoane. Dacă nu sunteți de acord cu oamenii cu care vorbiți, încercați să ajungeți la un teren de mijloc din care să beneficieze toate părțile.

Abordarea unei discuții cu o minte deschisă are mai multe șanse să se transforme într-un succes.

9. Tonul vocii

Tonul vocii tale poate stabili întreaga dispoziție a conversației. Dacă începi discuția într-o manieră agresivă  destinatarul va fi mai înclinat să răspundă într-un mod similar.

Tonul vocii tale se referă la emoția pe care o transmiți, volumul pe care îl folosești și nivelul de comunicare pe care îl alegi.

Aceeași propoziție poate avea un sens foarte diferit, în funcție de cuvintele alese și de tonul vocii tale.

Într-o situație de primire a unei reclamații de la un client, de exemplu, tonul vocii tale ar trebui să fie cât se poate de calm, deoarece un ton de voce neprietenos doar va înrăutății situația.

10. Adresezi întrebări bune

Întrebările pot ajuta conversațiile să curgă și să le îmbunătățească rezultatul.

În timpul unei conversații, urmărește întotdeauna să pui întrebări deschise. Acestea sunt întrebări care încurajează destinatarul să vorbească despre anumite puncte și necesită răspunsuri mai detaliate.

Competențe și abilități sociale pentru secolul 21

O schimbare importantă în ultimii ani este creșterea importanței comunicării verbale prin intermediul înregistrărilor video. Aceasta se referă la utilizarea videourilor în comunicare ce necesită abilitatea de a transmite dincolo de dispozitiv- cameră, iPhone sau iPad, mai degrabă decât doar către acesta.

Vorbind „prin” aparatul video creezi impresia că îi vorbești direct, în mod personal ascultătorului. Vorbind „la” camera este atunci când te uiți către aparatul foto, dar nu faci contact vizual adevărat și nici nu reușești să proiectezi informația. De ce este important acest lucru? Oamenii nu citesc, iar comunicarea prin video câștigă teren. Crezi că nu vei folosi niciodată acest gen de comunicare? S-ar putea să te înșeli, noi întâlnim din ce în ce mai des acest tip de dialog, de la procesul de recrutare, în care angajatorii pot să ceară să te prezinți sau să răspunzi la un interviu video înainte de cel față în față, până la colaborarea cu colegi, clienți și parteneri care se află în alte orașe sau țări, prin intermediul platformelor online de ședințe sau chiar la dialogul cu familia sau prietenii prin intermediul unui apel video.

Competente de comunicare cv exemple 
Competente de comunicare cv exemple

Cum completezi competențele de comunicare în CV?

Acum, că am văzut o mutitudine de competențe, e important cum le comunicăm în CV, astfel încât să ne aducă beneficii.

Nu scrie: Am abilități de comunicare foarte bune, sunt empatic și excelent negociator. Asta poate să scrie orice candidat (și mulți o și fac). Nu ajunge să repetăm de destule ori acest aspect: pentru angajator este important cum ai folosit abilitățile, cu ce rată de succes și mai ales cum poate el să beneficieze de pe urma acestor abilități. Ușurează-i munca, asta te va ajuta să fii invitat la interviu.

Mai jos găsești sugestii de competențe de comunicare pentru cv și de împachetare și prezentare a abilităților tale de comunicator, adaptează-le la specializarea și experința ta.

Productivitatea echipei pe care am condus-o a crescut cu mai mult de 35%, iar aceasta ca urmare a colaborării bune și a comunicării clare a obiectivelor echipei către membrii acesteia.

Prin creșterea volumului de întâlniri unu la unu cu membrii echipei mele și prin împărtășirea valorilor departamentului într-un mod cât mai transparent, echipa noastră a crescut indicatorii de performanță și implicarea în proiectele cheie cu peste 50%.

Am implementat o regulă în cadrul echipei noastre, de a recunoaște public contribuția unui membru al echipei o dată pe săptămână, iar aceasta a dus la creșterea fericirii cu cel puțin 40%.

Sunt capabil să comunic eficient cu o gamă largă de clienți, arătând interes și ascultând cu atenție nevoile lor, aptitudine demonstrată prin faptul că am fost numit cel mai bun angajat al echipei de suport pentru 3 luni consecutive.

Am aptitudini de prezentare și negociere la telefon și în scris, activitatea mea de vânzare s-a derulat telefonic și online, am crescut baza de clienți cu 20%, reactivarea clienților pasivi cu 7% și vânzările pe întreg portofoliul cu 35% în interval de șase luni.

Abilități excelente de comunicare scrisă și verbală, care m-au ajutat în desfășurarea activității de trainer, trainingurile organizate au avut aprecieri pozitive de la 98% din participanți.

Ascultător empatic și vorbitor persuasiv, calități dovedite prin îmbunătățirea rezultatelor de satisfacție a clienților cu 5% și creștere a vânzărilor echipei cu 25%.

Excelente abilități de scriere creativă, textele scrise au stat la baza celei mai importante campanii de publictate lansate de către departamentul din care am făcut parte, campanie ce a dus la creșterea vânzărilor cu peste 15% în interval de o lună de la lansare.

Vorbit în public, prezentări de grup sau prin intermediul mijloacelor electronice, aptitudini care mă ajută să îmi desfășor activitatea de team leader și să realizez traininguri cu echipele, indiferent de mărimea sau localizarea lor.

Abilități excelente de prezentare și negociere, utilizate în cadrul activității mele de Agent Vânzări, abilități ce au la bază cursuri de specializare și peste 10 ani de experiență practică, iar ca rezultat creșterea vânzărilor constant pe fiecare portofoliu alocat, cu procente între 5-60% în funcție de tipul de portofoliu și produs.