Competențe digitale CV: cum le completezi?

În societatea de astăzi, majoritatea populației trebuie să aibă un set larg de competențe, cunoștințe și aptitudini, inclusiv un nivel suficient de competență digitală, pentru a accesa și a avansa pe piața muncii.

Ce sunt competențele digitale?

Competențele digitale este termenul general utilizat pentru a explica sau a descrie capacitatea unei persoane de a folosi tehnologia informației (IT) într-un context specific. De obicei, atunci când vine vorba de a defini, descrie sau explica această abilitate se întâlnesc diverse denumiri, cum ar fi competențe digitale, abilități digitale, competențe electronice sau abilități electronice, abilități sau competențe ale secolului XXI.

Competența digitală este una dintre cele opt competențe cheie definite de Parlamentul European și se referă la utilizarea sigură a întregii game de tehnologii digitale pentru a afla informații, pentru comunicare și soluționarea problemelor de bază în toate aspectele vieții. Acest lucru poate părea simplu pentru mulți dintre noi, dar 40% din populația UE are un nivel insuficient de competență digitală, iar 22% care nu utilizează internetul.

Dacă în trecut nu era necesar pentru orice job să ai cunoștințe digitale, acum tehnologiille informaționale și de comunicare au impact asupra locurilor de muncă și a competențelor necesare pentru angajarea în anumite poziții. Studiile arată că tehnologiile digitale sunt utilizate în toate tipurile de locuri de muncă, de asemenea în sectoare economice care nu sunt în mod tradițional legate de digitalizare, de ex. agricultură, îngrijire medicală, pregătire profesională și construcții.

Model competente digitale

Cum dobândești competențe digitale?

Tehnologiile digitale sunt utilizate pe scară largă în locurile de muncă din Uniunea Europeană. 93% din locurile de muncă europene folosesc computere desktop, 94% folosesc tehnologie pentru a accesa internetul, 75% folosesc computere portabile și 63% alte dispozitive portabile. 8% folosesc mașini sau instrumente automatizate sau 5% roboți programabili. Cu siguranță că pe parcursul studiilor sau experiențelor tale de muncă, dar și în viața de zi cu zi, ai acumulat și folosești competențe digitale, fie doar pentru a îți saluta prietenii pe o platformă Social Media, a transmite un email sau a face un apel video cu un membru al familiei sau a căuta o informație despre un serviciu local pe un motor de căutare. Astfel, majoritatea locurilor de muncă necesită și îți vor utiliza abilitățile digitale de bază. Aptitudinile digitale de bază includ posibilitatea de a comunica prin e-mail sau pe social media, de a crea și edita documente digitale și de a căuta informații sau de a proteja informațiile personale online.

Poți dobândi aceste competențe:

 • în perioda studiilor. Acest lucru se întâmplă de la nivelul studiilor primare acum, iar în trecut la nivelul studiilor unversitare
 • la locul de muncă, prin programe de învățare organizate de angajator sau prin training de către angajații existenți, atunci când ai preluat o anumită funcție ce necesită utilizarea aumitor competențe digitale
 • în timpul tău liber, fie prin utilizarea platformelor și soluțiilor digitale fie prin înscrierea la cursuri de specializare, multe dintre ele gratuite și online. Înscrie-te la cursuri online de la EdX, Udemy sau Coursera, în special cele relevante pentru jobul pe care dorești să îl obții: design, comunicare, online marketing, vânzări etc.

Ce competențe digitale incluzi in CV?

Abilitățile necesare vor varia în funcție de postul pentru care candidezi, așa că menționează în cadrul descrierii experiențelor tale sau în secțiunea Obiectiv profesional doar acele competențe relevante pentru posturile pe care le-ai deținut și mai ales pentru cele urmărite.

De ajutor este verificarea descrierii joburilor pentru care candidezi, angajatorii vor preciza folosind cuvinte cheie exact acele competențe care sunt de interes pentru ei, tehnologii, programe, instrumente. Menționează programele folosite precum și platformele utilizate, folosirea denumirii acestora te ajută la scanarea CV-ului de către un om de Resurse Umane, dar mai ales de către un program de scanare de CV.

Competențe digitale exemple: SEO, Social Media, PPC, Excel, Word, Analytics, Adwords, Facebook Ads, Microsoft Office, JavaScript, XML, SQL, Mailchimp etc.

Hai să vedem împreună un model al competențelor digitale din CV, în funcție de nivel:

Competențe de bază:

 • Scrieți, modificați și editați texte folosind o aplicație de procesare a textului, de ex. Word
 • Creați și editați fișiere simple de calcul, de ex. Excel
 • Creați prezentări de bază, de ex. PowerPoint
 • Știți cum să trimiteți e-mailuri
 • Înțelegeți cum puteți căuta, evalua rezultatele căutării și să descărcați informații de pe internet

Competențe de nivel intermediar:

 • Înțelegeți sistemele de operare
 • Înțelegeți cum să utilizați unități flash și carduri de memorie
 • Știți cum să inserați hyperlink-uri și tabele pe aplicațiile de procesare a textului
 • Înțelegeți cum puteți insera legături și videoclipuri în prezentări
 • Știi să folosești playere CD, DVD și mp3
 • Modificați semnătura, recunoașteți și sortați spamul și recunoașteți formatele de fișiere atunci când utilizați e-mail
 • Efectuați sortarea complexă, aplicând filtre și utilizând diferite vizualizări pe foi de calcul și baze de date

Competențe digitale de nivel avansat

La un nivel avansat de competență computerizat, ar trebui să:

 • Înțelegeți componentele hardware și software ale computerului
 • Executați operațiuni complexe, formatare și tabele în aplicațiile de procesare a textului
 • Integrarea elementelor multimedia în prezentări
 • Creați liste de distribuție și completați transferuri avansate de fișiere cu ajutorul e-mailului
 • Creați declarații „if”, creați grafice / diagrame complexe și utilizați funcții complexe, cum ar fi macro-urile și VLOOKUP în foile de calcul
 • Înțelegerea fundamentală a principiilor și conceptelor de programare

Adăugarea abilităților tale digitale este o modalitate de a-ți îmbunătății CV-ul. Afișându-le în cadrul descrierii studiilor sau experiențelor din CV-ul tău veți ușura sarcina potențialilor angajatori de a stabili rapid dacă ești candidatul de care au nevoie.