Roboți, oameni și reconversie profesională

În ultimii ani, odată cu avansul tehnologic, s-a vorbit tot mai des despre înlocuirea oamenilor cu roboți. Automatizarea, inteligența artificială și robotica stau la pândă, observă aptitudini și atitudini omenești și se pregătesc să preia controlul mediului profesional.

Paradoxal, rezultatul acestei frici e unul pozitiv. Un studiu complex, realizat de BestJobs și Boston Consulting Group pe un eșantion de 366.000 de oameni din 197 de țări indică faptul că angajații sunt dispuși să apeleze la reconversie profesională pentru a-și perfecționa aptitudinile, în ideea de a fi mai greu de înlocuit de mașinării.

Datele indică faptul că roboții mexicani, din Panama și Republica Domnicană sunt cei mai în pericol să rămână pe drumuri, având în vedere că 90% dintre angajații acestor țări sunt deschiși să își schimbe domeniul, parțial sau total. La popul opus îi avem pe iranieni, bulgari și polonezi, unde doar 53% își doresc să învețe lucruri noi pentru a-și păstra job-ul.

Cât despre români, dintr-un total de 19.099 de respondenți, se pare că 2 din 3 îmbrățisează ideea de reconversie profesională, în condițiile în care 61% dintre angajații din țară se simt amenințați de schimbările tehnologice din piața muncii. Cei mai mulți dintre ei activează în domenii precum digital & analiză și automatizare (59%), IT și tehnologie (52%) și finanțe și audit (45,6%). În schimb, Robotului de pe Wall Street nu-i prea oferă credit angajații din vânzări (31%), iar respondenții care activează în Juridic (24%) și Asistență Socială (23%) sunt și mai puțin îngrijorați de acest aspect.

Învață, dezvață, reînvață!

Poate unul dintre principiile de bază când vine vorba despre mediul profesional și viață în general. Pe lângă rezultate ușor de urmărit, cum ar fi dezvoltarea sau perfecționarea unor aptitudini, principiul are un impact pozitiv și asupra unor elemente precum stima de sine, încrederea în propria persoană. Pentru că una dintre caracteristicile pe care mintea noastră le are e aceea de a ne oferi valoare atunci când deprindem noi cunoștințe și de a căuta validare la ceea ce știm deja.

Și pentru că am stabilit deja de ce e important să învățăm lucruri noi sau să le privim dintr-o altă perspectivă pe cele pe care deja la cunoaștem, nu ne rămâne decât un singur lucru: să urmăm sfatul Nike. Just do it!

Nu sta prea mult pe gânduri și acționează! Poate la început nu o să vezi niște rezultate uimitoare, însă chiar și numai bucuria de a duce la capăt un obiectiv îți va influența starea. Dacă simți nevoia de a face ceva dar nu știi exact de unde să te apuci, gândește-te la prietenii tăi. Este vreunul împlinit de munca lui? Sau poate de activitățile pe care le face în afara job-ului? Ți s-a spus vreodată că ești bun la ceva, dar traseul tău a ocolit acel ”ceva”?

Învață o limbă străină nouă, mergi la conferințe și cursuri din domeniul tău, apucă-te de fotografie, învață să gătești, editează video, mergi la dansuri etc. Educația și expunerea continuă la experiențe îți provoacă creativitatea și modul de a gândi și îți va oferi mereu pespective noi, fie că e vorba de a avansa la job-ul tău sau de amenințarea tehnologică de care am amintit la început.

În principiu, te va face să-ți descoperi cea mai bună variantă a ta.

#discoveryourbest