Jurnal: Prima săptămână de muncă

Ziua 1

Sunt întâmpinat de oameni care îmi strâng mâna cu gesturi oficiale și zâmbete foarte largi. Cred că turnează o reclamă la pastă de dinți sau la asigurări de viață.

Ba nu. Unul dintre ei se oferă să îmi arate birourile. În fiecare dintre ele, ghidul, cu același zâmbet larg, repetă replica: ”el e colegul nou de pe Vânzări”. Ceilalți mă salută, apoi fiecare își spune numele. Vreo 10 nume diferite (sau nu) în fiecare încăpere. Nu știu ce le-a zis tipa de la HR, dar trebuie să mă considere foarte inteligent.

Observ că lucrurile stau diferit la IT. Ei doar se uită (câțiva) către mine și mișcă un pic din buze (câțiva) murmurînd ceva, fără să-și spună fiecare numele. Se pare că ei știu că nu sunt foarte inteligent…

via GIPHY

Ziua 2

Ora 16:54. Am spus deja de 27 ori unde am lucrat înainte, de 17 ori ce facultate am terminat, de 11 ori ce hobby-uri am, de 7 ori în care parte a orașului locuiesc și am răspuns de 33 de ori la întrebarea cum mi se pare până acum aici. Am identificat 7 prieteni în comun cu interlocutorii mei și am primit 1 friend request.

via GIPHY

Ziua 3

Sunt singur în bucătărie și stau cu o ceașcă goală în mână în fața aparatului de cafea. Mă uit la eroarea de pe ecran, la butoanele de pe aparat și la sertarele acestuia. La scurt timp decid să nu mă bag, ci să aștept să intre cineva să-l facă să funcționeze, timp în care mă voi preface că îmi spăl cana.

Tactica a funcționat. A intrat o colegă, ocazie cu care am ajuns la 28 de repetări a numelui jobului anterior, 18 ori ce facultate am terminat, 12 ori ce hobby-uri am, 8 ori în care parte a orașului locuiesc și 34 de ori de cum mi se pare până acum aici. Am 2 friend requests.

În cele din urmă observ că e băutoare de ceai…

via GIPHY

Ziua 4

Ochii mi se mișcă în mod alert, după cursorul mentorului meu. Am trecut prin 7 programe ”foarte intuitive și ușor de folosit”, din câte mi se promite. Aud tot felul de prescurtări (CRM, ROI, CTR, CPC etc.) și mă prefac că e totul limpede. Nu îmi dau seama dacă fața pe care o am când mă uit la mentorul meu mă dă sau nu de gol.

Se pare că cei de la IT au avut dreptate…

via GIPHY

Ziua 5

E vineri. La sfârșitul primei mele săptămâni, am învățat deja multe. Știu de exemplu că există un cuvânt magic, anume ”Spor!”. Îl folosesc atunci când vreau să părăsesc o încăpere sau să ies subit dintr-o discuție de complezență. Recunosc totuși că încă mai trebuie să acumulez experiență. Poate cu timpul îmi voi da seama dacă să zic sau nu poftă mare când intru în bucătărie și cineva mănâncă.

16:59. ”Weekend fain!”

via GIPHY