Cum arată candidatul ideal în viziunea recrutorilor români

Interviul. S-a discutat mult despre interviu de-a lungul timpul, așa că internetul e plin de sfaturi referitoare la abordarea acestuia astfel încât să-ți crești șansele de angajare. Ba chiar am amintit și noi despre câteva (aici sau aici, de exemplu).

Totuși, chiar dacă cele mai valoroase dintre ele sunt oferite de recrutori renumiți la nivel mondial, există o mică problemă: nu întotdeauna se pot aplica peste tot în lume, iar asta din cauza diferențelor culturale dintre țări. Pe scurt, ideile, concepțiile și viziunile pot fi de multe ori diferite.

Așa că, firesc, rămâne următoarea întrebare: cum gândesc recrutorii români?

Cât de mult contează prima impresie, ce atitudine trebuie să adopți, ce skill-uri să scoți în evidență, cât de urmărit ești pe Facebook etc. etc. Pentru a afla răspunsuri precise pentru toate acestea, trebuie să intrăm în mintea angajatorilor. Angajatorilor din țara noastră.

Așadar, haide să dezbatem un studiu recent la care au participat cei mai activi recrutori de pe BestJobs și să încercăm să găsim răspunsurile despre care am amintit anterior.

Prima impresia. Se spune că interviul durează, de fapt, doar câteva minute. 5 mai exact. Tot ce urmează după este încercarea recrutorilor de a găsi elemente pentru a-și confirma convingerile. Având în vedere că 95% dintre companii spun că prima impresie e ”importantă și foarte importantă”, avem toate motivele să validăm teoria.

Ce trebuie să reții de aici: Fii mai degrabă motor pe benzină, nu diesel! Pregătește-te de discuție din timp și dă tot ce ai mai bun încă din primele minute. Nu aștepta ”momentul potrvit”. Acela va veni dacă îl vei crea tu pe parcursul discuției. Dar până atunci fii foarte atent la prag, să nu te împiedici chiar la început.

”Fii tu însuți” e un sfat care nu se potrivește pentru toată lumea. Mai degrabă fii cum vor ei să fii în ora aceea și mai ales în cele 5 minute despre care am vorbit înainte. Nu spunem în niciun caz să minți, ar fi chiar ironic tocmai în dreptul unui studiu din care reiese că onestitatea e cea mai urmărită caracteristică de către angajatori.

Ba chiar din contră, te îndemnăm să fii onest chiar dacă de regulă mai scapi câte o minciună, să arăți cât de eficient ești deși în multe situații ai cam procrastinat și să fii cooperant cu toate că uneori simți că funcționezi mai bine ca un lup singuratic. Fii, deci, inteligent, analizează un pic ce caută ei și descoperă-le exact varianta aceea a ta!

Aparent, între încredere de sine și aroganță e doar un pas. Destul de mare, din fericire, dacă ne întrebi pe noi. Cu toate acestea, simțim nevoia să punctăm diferențele. Dacă în cazul aroganței atitudinea (una sfidătoare) e redată de ignoranță, în cel al încrederii în sine lucrurile stau exact pe dos: tocmai lipsa ignoranței, adică stăpânirea informațiilor și cunoștințele relevante despre subiect îți fac ”rost” de această virtute atât de apreciată de către companii.

Pe scurt, fără prea multă vorbă, urmează un sfat pe care l-am mai dat și în trecut: pregătește-te bine înaintea unei discuții, fă research și creează-ți o strategie! Astfel nu te vei simți nici precum picat din cer în mijlocul acțiunii, nici ”atacat” așa încât să te înarmezi cu aroganță în încercarea de a fi defensiv.

Adevărul e că am introdus și răspunsul acesta pentru a nu fi acuzați că toate sfaturile pe care le dăm și tot ceea ce prezentăm sunt lucruri minunate, ca în horoscoapele de la radio. Deci dacă aștepți sfaturi de la noi referitoare la subiectul ăsta, atunci s-ar putea să te dezamăgim. Toată treaba asta cu șarmul personal e simplă: ori îl ai, ori nu. Asta e partea proastă.

Dar partea bună e că există totuși 43% dintre respondenți care nu sunt impresionați de șarm personal. Cel puțin nu la nivel declarativ. Plus că sunt șanse ca în momentul în care ceilalți 57% au răspuns la sondaj, să fi coborât Saturn în Venus și să fi deplasat ciclic domeniul vibrațional în care au avut loc procesele de concentrare. Orice ar însemna asta…

În realitate chiar nu ai motive să îți faci griji în legătură cu șarmul personal. După cum vezi în dreptul întrebării de aici, e pe plasat pe ultimul loc, mult sub niște atribute care pot fi lucrate: încrederea în sine, abilitatea de a rămâne calm sub presiune și capacitatea de convingere.

Dacă despre primul am discutat ceva mai devreme și am ajuns la concluzia că e foarte importantă partea teoretică, abilitatea de a rămâne calm sub presiune ține mai mult de experiența practică. Dacă ești la început de drum, e greu de crezut că vei răspunde la presiune cu calmitate.

Dar, odată cu timpul, vei vedea că îți vei forma niște automatisme care te vor ajuta să fii mult mai echilibrat decât în trecut. Dacă ești și genul de om mereu prezent și atent la ceea ce se întâmplă în jurul tău, atunci vei ajunge și mai repede la acel echilibru.

Cât despre capacitatea de convingere… ei bine da, ”vinde-mi pixul acesta” mai e încă la modă. Însă internetul e plin de tactici care promit să te învețe că vei vinde chiar și o ascuțitoare alături de acel pix.

Că tot am amintit despre clișeele interviului, se pare că au mai rămas puțini recrutori interesați să știe ”unde te vezi peste 5 ani”. 30% mai exact, dar având în vedere că o parte importantă din ei angajează pentru poziții de management, unde un plan pe termen lung e ceva ce nu ar trebui să îi lipsească candidatului, sunt șanse mici să fii respins pentru acest motiv.

Așa că mai degrabă gândește-te unde te vezi peste câteva luni și fă acum tot ce trebuie să faci pentru a ajunge acolo.

Fie că ți-ai dat deja demisia sau ești pe punctul de o face, nu te gândi să începi asaltul de reproșuri, oricât de tentant ar putea fi. E un bumerang care în peste 63% din cazuri se poate întoarce cu mare viteză înapoi.

Ce vezi aici cu albastru e ”Doar pentru pozițiile high-level” (33,72%), în timp ce cu galben ”Da, atât pentru pozițiile high-level, cât și pentru cele low-level” (29,7%). Adică nici 35% dintre companii nu recrutează fără să ia legătura cu foștii angajatori. Așa că ai grijă cum te joci cu bumerangul acela.

Regula cu ”viața personală e viață personală, cea profesională e cea profesională”, e perfect valabilă. E perfect valabilă până când ajung angajatorii tăi pe profilul de Facebook. De aici lucrurile se schimbă puțin: pentru mai mult de jumătate din cei peste 60% dintre angajatorii care verifică candidații pe Facebook contează mult și foarte mult ceea ce găsesc pe respectivele profiluri. Putem chiar suspecta că procentul e și mai mare de atât, dar câțiva dintre respondenți sunt influnțați de asta fără ca nici măcar să își dea seama.

Desigur, fiecare postează și în principiu alege să facă ce vrea în viața personală. Dar sfatul nostru e ca măcar postările mai îndrăznețe să le afișezi doar prietenilor. Ar fi păcat să pierzi un loc de muncă bun pentru că ai o strategie de conținut ceva mai… diferită.

Iată, probabil, și unul dintre motivele pentru care profilurile de Facebook sunt verificate înainte de interviu. În orice caz, partea bună e că în cel puțin 70%, (”nu, m-am gândit la asta dar nu m-am îngrijorat” – 37,21% și ”Da, am fost uneori îngrijorat” – 32,56%) un recrutor are grijă să nu ai parte de colegi periculoși 🙂