Răspunsuri la cele mai importante 5 ”de ce-uri” din recrutarea online

Probabil că ți s-a întâmplat să te întrebi de ce timpul trece și nu-ți găsești un job, de ce CV-ul tău nu e vizualizat, de ce e vizualizat și nu ești chemat la interviu, de ce după interviu nu ai mai fost contactat pentru a primi răspuns, de ce ai fost contactat și ți s-a oferit un răspuns negativ., de ce nu poți apela tu direct compania.

DE CE, DE CE, DE CE? 

Astăzi vom încerca să oferim cele mai probabile ”pentru că-uri” care să răspundă celor mai des întâlnite ”de ce-uri”.

1) De ce CV-ul meu nu e vizualizat?

Așa cum tu primești oferte cu cele mai potrivite locuri de muncă pentru tine, și în lista angajatorilor candidații sunt afișați în funcție de relevanță. Asta înseamnă că cele mai mari șanse de a ieși în evidență le ai dacă adaugi cât mai multe informații în CV legate de experiența ta și aplici la cât mai multe joburi care se potrivesc profilului tău.

Un alt motiv e răbdarea. Sau mai degrabă lipsa ei. Resursele Umane reprezintă un domeniu complex și implică mai multe responsabilități. Pe lângă diverse alte taskuri, un angajator are mai multe proiecte de recrutare, nu doar unul singur unde se regăsește jobul la ai aplicat tu. În plus, acesta nu își promovează anunțurile printr-un singur canal de comunicare. Așa că așteaptă-te să treacă puțin timp până ajunge la CV-ul tău.

De regulă, selectarea CV-urilor durează undeva la 20-25 de zile de la momentul aplicării. Înarmează-te cu răbdare, e o virtute valoroasă care îți va folosi peste tot în viață.

2) De ce mi-a vizualizat CV-ul dar nu m-a chemat la interviu?

Pentru că ”postul e deja ocupat, ăjtia pun gioburi doar de ochi lumi”.

În realitate sunt mai multe explicații cu mult mai logice decât cea din citatul de mai sus. Ne asumăm riscul ca majoritatea să nu convină, dar ne-am bucura dacă măcar ai ține cont de unele sfaturi.

Primul ar fi să arunci o privire peste CV-ul tău. Dacă tot ce vezi e o simplă înșiruire a unor responsabilități mai degrabă decât un spațiu cu ajutorul căruia îți sunt puse în valoare aptitudinile și realizările, atunci e momentul să aloci mai mult timp redactării acestuia. Un punct de plecare ar fi ”aici”, aici și ”aici.

După ce ai acceptat că nu ai lucrat suficient la CV și că e loc de mai bine, că o oră – două în plus pot influența decisiv întregul tău parcurs profesional, e timpul pentru un alt exercițiu de sinceritate, poate și mai dur: să accepți și faptul că experiența de până acum probabil nu acoperă cerințele din anunț. Știm, e greu să admiți că nu poți (deocamdată) avea ceea ce îți dorești, dar tocmai o analiză sinceră te va ajuta să ajungi la un echilibru între dorințe și limite actuale.

Pe de altă parte, pentru că nimeni nu deține adevărul suprem, bineînțeles că se poate întâmpla ca și recrutorii să greșească și să elimine CV-uri potrivite. Sau să facă asta în mod subiectiv, pentru că pur și simplu nu le-a plăcut ceva din al tău. Oricum ar fi, acestea sunt cazuri izolate, iar noi mereu am ales să ne concentrăm mai degrabă pe lucrurile pe care le putem schimba, nu pe cele la care nu avem niciun control.

3) De ce nu primesc răspuns după interviu?

Adevărul e că unele companii au un volum prea mare de muncă pentru a-și permite să contacteze fiecare candidat în parte, iar altele, probabil din frica de a oferi un feedback negativ, preferă să nu o facă deloc.

Indiferent de situație, asta nu trebuie să te blocheze și să te oprești din procesul de căutare de job, chiar dacă sentimentul acesta al așteptării nu e unul plăcut. Amintește-ți de ceea ce spuneam înainte: nu te consuma pentru lucrurile pe care nu le poți controla!

Maximul pe care îl poți face în această situație este să revii tu la ei cu un telefon, în cazul în care ai pus pe ”hold” o altă ofertă în așteptarea acestui răspuns. Dar, din nou, ai puțină răbdare. ”Puțină răbdare” înseamnă în jur de o săptămână.

4) De ce am primit un răspuns negativ?

Aici simțim nevoia să stabilim ceva din capul locului: în procesul de recrutare, precum în viață în general, vei primi mai mulți de ”nu” decât de ”da”. Trebuie să ții cont de acest principiu îndeajuns de mult încât să nu fii dezamăgit peste măsură, dar nu atât încât să te mulțumești cu situația fără să încerci să progresezi.

Iar progresul se obține odată cu informarea și cu exercițiul. Concret, asta înseamnă să dedici timp necesar pentru partea de teorie (o poți lua de aici și de aici) și să o pui în practică de fiecare dată când ți se ivește ocazia. Uneori merită să mergi la un interviu fie și numai pentru experiența în sine, pentru a vedea cum decurge unul și care e prestația ta, ca să fii mai sigur pe tine la următorul.

5) De ce companiile nu au număr de telefon?

În recrutarea online, așa cum sugerează chiar numele, lucrurile se întâmplă ”online”. În principiu, așa e mai bine pentru toată lumea. Pentru companii deoarece au un loc în care pot gestiona cu ușurință sute și chiar mii de candidați și pot reveni oricând la CV-uri atunci când e nevoie, pentru tine deoarece ai posibilitatea de a aplica la mult mai multe joburi din domeniul tău într-un timp infinit mai scurt decât ai face-o prin telefon, iar pentru noi… ei bine, ca orice business și acesta trebuie să fie unul sustenabil. Îndeajuns de corect, nu? 🙂

În încheiere, nu ne rămâne decât să te încurajăm să explorezi secțiunea Learn, să pui în aplicare informațiile de acolo și să intri pe BestJobs pentru a aplica la joburile care ți se potrivesc. Multă baftă!