VIDEO: Când e momentul să-ți dai demisia?

Ultima data am discutat despre cum să formulezi o cerere de mărire de salariu atunci când crezi că muncești prea mult -sau prea bine- pentru cât primești, așa că astăzi vorbim despre pasul pe care probabil îl faci în cazul în care ești refuzat: demisia.

E adevărat, nu întotdeauna un refuz de mărire de salariu duce la demisie, însă, oricum, banii rămân principalul motiv pentru care asta se întâmplă. Și mai ales pentru care asta nu se întâmplă. În cele mai multe cazuri, oamenii nu-și dau demisia din frica de a rămâne fără un venit. Din păcate, acești oameni acceptă să fie mai mereu triști, deprimați, nervoși, neproductivi, nemulțumiți cu jobul lor și cu tot ce se întâmplă în jur.

Pe scurt, de prea multe ori ne sacrificăm toată liniștea pentru o singură zi de bucurie: cea de salariu. Ceea ce nu-i deloc logic. E ca și cum ai purta papuci cu un număr mai mic doar pentru senzația de eliberare pe care o ai după ce-i dai jos din picioare.

Nu vrem să spunem că trebuie să-ți dai demisia fără să te gândești la nimic. Din contră, așa cum propunem mereu, tocmai pentru a nu rămâne în aer, fă-ți o strategie și acordă-ți timp pentru o analiză mai profundă!

Întreabă-te dacă impulsul pe care îl simți e un simplu act de rebeliune sau ai identificat exact ce te nemulțumește de fapt. Ești sigur că sursa nemulțumirii tale e legată de muncă și nu de niște emoții negative transferate din viața personală? Este o problemă ce ține într-adevăr de compania la care lucrezi? Ești plătit prea prost, e prea departe de casă, își tratează angajații într-un mod neplăcut? Crezi că nu ești apreciat? Ești nemulțumit de performanțele tale? Un alt job rezolvă lucrurile?

Analizează bine situația și încearcă să găsești soluții pentru fiecare problemă. În unele cazuri o simplă discuție cu managerul poate rezolva tot. În altele e nevoie doar de un antrenament mai serios, pentru a fi mai mulțumit de performanțe, de exemplu. Sau să-ți schimbi stilul de interacțiune cu cei din jur, astfel încât relațiile să fie mai bune și așa mai departe.

Oricum ar fi, nu acționa ”la cald”! După ce elimini toate posibilitățile și în continuare consideri că demisia e cel mai înțelept lucru pe care îl poți face, atunci îndepărtează-ți fricile și ține cont de câteva sfaturi-cheie.

În primul rând, caută din timp un loc de muncă. Spuneam la început că banii nu ar trebui să fie singurul motiv care ne leagă de un job. Cu toate astea, n-ar fi prea înțelept nici să căutăm unul pe stomacul gol. Începe să aplici la joburi, să mergi la interviuri, să analizezi bine eventualele oferte. Sigur, dacă din punct de vedere financiar ești acoperit, atunci varianta ideală ar însemna 2-3 luni de pauză.

Apoi, odată ce ai găsit ceea ce cauți, acționează! Dar ai grijă cum. Oricât de tentant ar putea fi uneori să începi să reproșezi anumite lucruri, renunță la asta! E un bumerang întotdeauna aruncat atât de prost încât riști să te izbească direct în cap. Retine ca angajatorii obișnuiesc să ceară referințe de la locul de muncă anterior. Sau că oamenii din domeniu se cunosc de cele mai multe ori între ei.

Dacă șeful s-a purtat mereu urât, asta spune multe despre el, nu despre tine. Tu fii calm, și rezervat, și fair play. Anunță-ți întâi de toate superiorul, nu colegii, și nu părăsi corabia exact în momentul unui proiect important, oricât de mult ți-ai dori să scapi mai rapid. Apropo de grabă și de atitudine, stai în preaviz și fii profesionist până la capăt! Oferă-te să-ți ajuți colegii care urmează să-ți preia activitățile și fă-ți treaba la fel de bine ca și cum nu s-ar fi întâmplat nimic.

Nu motiva niciodată în scris cauzele pentru care pleci. Nici în cererea de demisie, care ar trebui să fie doar pentru a acoperi partea legală a situației, nici pe email. Dacă simți nevoia să o faci verbal, eventual la un exit interviu, si crezi ca motivele pentru care le pleacă oamenii reprezintă un subiect de interes pentru companie, atunci fii cât mai sincer, dar în niciun caz negativist.

În concluzie, alege ce e mai bun pentru tine, dar fă asta în urma unei analize sincere. Altfel vei alege doar ceea ce crezi că e mai bun pentru tine. Apoi, fii profesionist, inteligent și diplomat și nu trânti ușa în urma ta.