Interviul de angajare: sfaturi pentru un interviu de succes

Iuhuu! Am primit o invitație la interviu, ce urmează?

Cum să accepți corect o invitație la interviu

În primul rând: felicitări!
Dacă ai primit o invitație printr-un mesaj sau email nu uita să confirmi, să mulțumești pentru invitație și să afli unde ești așteptat. Verifică de două ori textul transmis, ai grijă să nu ai greșeli, nu uita să te prezinți si mai ales să fii politicos.

Dacă ești contactat prin telefon folosește un ton prietenos. Vorbește clar. Confirmă ora întâlnirii alegând cel mai convenabil moment pentru tine dintre variantele pe care poate să ți le ofere angajatorul pentru a vă întâlni. Salvează datele de contact ale angajatorului, în caz că ai intrebări suplimentare înainte să ajungi la interviu.

Și mai ales, niciodată, dar niciodată să nu renunți la un interviu după ce l-ai confirmat, fără a anunța în avans. Astfel de mișcări te pot face să pierzi orice șansă de a mai primi un intreviu la acel angajator, dar și la alte companii. De exemplu, pe BestJobs candidații care nu se prezintă la 3 interviuri confirmate la trei angajatori diferiți  și nu anunță în avans că nu vor ajunge la interviul cu care au fost de acord, riscă să nu mai poată folosi platforma. Așa ca, dacă se întâmplă ceva neprevăzut și nu poți să ajungi, anunță în avans, cel mai bine cu cel puțin o zi înainte. Este posibil să ți se ofere posibilitatea reprogramarii interviului.

Interviul de angajare: sfaturi pentru un interviu de succes

Acum că avem interviul stabilit continuă să citești mai jos pentru a afla cum te pregătești  pentru întâlnirea care ar putea să îți aducă jobul la care visezi de mult timp.

Află detalii despre angajator și despre job
Încearcă să afli cât mai multe detalii despre compania la care ai interviu. Este o probabilitate mare ca în timpul interviului să ajungi în situația în care ești întrebat ce știi despre companie. Dar chiar dacă nu ești, îți va fi util să înțelegi care este domeniul de activitate, care sunt valorile si procesele, detalii despre industrie și competitori, toate aceste date îți vor aduce extra puncte în timpul conversației și vor demonstra interesul tău real pentru poziția pentru care ai aplicat și ai acum interviul.  Poți afla astfel de date de pe profilul de angajator al companiei de pe BestJobs  sau de pe site-ul acelui angajator, din articole din presă, sau de la actuali angajați, dacă ai acces la aceștia.

Construiește-ți prezentarea, exersează și vorbește despre calitățile tale
Angajatorul nu va dori să vorbeasca doar el sau doar despre job. Dacă vrei sa iei jobul va trebui să vorbești despre experiența ta, cunoștiințe, aptitudini și competențe, precum și despre cariera ta de până acum, realizările tale. De aceea te sfătuim să îți pregătești o scurtă introducere in avans, care să reamintească parcursul profesional, studiile, doar cel mai înalt nivel de educație precum și posibilele certificări și traininguri  specifice jobului pentru care candidezi. Gândește-te la posibilele întrebări ale angajatorului și pregatește-te pentru ele pentru a nu te panica în timpul interviului și pentru a putea să răspunzi natural.

Sfat: poți exersa această prezentare în două moduri, apelând la un prieten sau rudă care îți poate da feedback constructiv, sau filmându-te și urmărind apoi înregistrarea. Vei vedea astfel care sunt aspectele care pot să fie îmbunătățite sau corectate, dacă ai ticuri verbale sau de expresie și daca ai momente în care te împotmolești în discurs și trebuie să îl pregătești mai bine.

Pregatește lista de întrebări pentru angajator
Pentru a înțelege mai bine dacă un job/ companie sunt potrivite pentru tine, pune întrebari in timpul interviului despre activitate, program, echipa, conducere, postul liber, colegi. Vezi aici o lista completă pregătită de astfel de întrebări, cu motivațiile lor. Poți întreba de ex. Cum a devenit acest job disponibil? Care sunt dificultațiile pe care s-ar putea să le întampin in această poziție? După ce criterii va fi evaluată munca mea? Ce fac cei mai de succes si valoroși angajați ai companiei bine? Folosește-te de acest moment atât de prețios pentru a merge dincolo de întrebările standard, astfel încât să poți afla lucruri cu adevărat utile, dar mai ales să poți câștiga puncte bonus pentru participarea ta.

Sfat: Toți vrem să aflam detalii de bază legate de job: salariul și programul. Dacă nu a trecut deja angajatorul peste ele încă, sigur o va face dacă și când îți va prezenta oferta de angajare. Poți desigur să ceri aceste date proactiv, dar încearcă sa nu fie aceasta prima întrebare pe care o adresezi. Folosește acest moment pentru a avansa în lista candidaților la interviu, demonstrând interes real pentru jobul la care ai depus efort să partici la interviu, adresând întrebări specifice. Odată ce ai clarificat acele aspecte, poți avansa către detaliile administrative, de genul cât timp vei investi și cum vei beneficia financiar de pe urma colaborării.

Te îmbraci casual sau in costum?
Un interviu e asemănător cu o primă întâlnire (doar fără componenta romantică), așa că prima impresie contează. Prima imagine pe care și-o face un intervievator despre tine, vrei, nu vrei, se va baza pe modul în care arăți și ce porți. Alege ceva clasic, ținută business (costum, imagine profesionistă, fără culori țipătoare), sau smart casual (ceva mai puțin formal decât un costum, relaxat, dar tot profesionist), in funcție de tipul de companie la care mergi la interviu.

Sfat: Regula de bază este ca ținuta sa fie un pic mai business decât modul în care se îmbracă angajații actuali ai acelei companii în zilele normale, de ex. daca ai interviu la o companie care acceptă ținute casual, unde angajații poartă în mod curent tricou și jeanși, tu poți purta la interviu o cămașa și jeanși. Dacă ai interviu la un angajator cu reguli business pentru îmbrăcăminte sau pentru poziții ce necesită un anumit tip de vestimentație, de exemplu în domeniul legal, atunci poartă un costum. Și nu exagera cu bijuterii sau machiaj excesiv.

Să nu ajungi târziu!
Chiar și două minute, chiar dacă traficul e dezastru sau a venit o furtună. Pregătește-te din timp, planifică cum ajungi acolo, doar nu întârzia! Este mai bine să ajungi mai devreme, să poți să îți aduni gândurile, decât să forțezi angajatorul să te aștepte. Atât timp cât ai 5-10 minute în plus te poți familiariza cu spațiul, poți să urmărești cum interacționează angajații între ei. Asta te va ajuta să tragi câteva concluzii preliminare despre atmosfera de muncă pe lângă faptul că poți să „îți tragi sufletul” înainte de discuția pe care o vei purta.

Zambeste și promovează reușitele tale:)
Nu uita să zâmbești in timpul interviului, fii prietenos, nu te îngrijora si nu răspunde monosilabic (da/ nu), elaborează in răspunsurile tale. Fii natural si deschis, să minți la un interviu este calea perfectă către eșec. Dă detalii despre punctele tale forte, reușitele tale, angajatorul vrea să afle cum poate beneficia prin angajarea ta, pentru el este important că ai redus costuri pentru fostul angajator prin creșterea performanței tale sau a echipei ca urmare a unor decizii luate de tine, sau că ai marit vânzările sau baza de clienți. Cuantifică aceste detalii: oferă date, cifre, sume, explică pașii de implementare, vorbește despre posibilele probleme întâmpinate și cum ai trecut peste ele. Personalizează aceste informații pe tipul de job pentru care ai interviul și dă detalii relevante mereu. Dacă ți-ai făcut temele corect despre poziție și angajator vei putea deja să oferi detalii despre cum ai aborda anumite situații pe acea poziție.

Încheie interviul corect
Confirmă cu angajatorul când și cum vei afla decizia lui, dacă acesta nu ți-a comunicat-o deja în cadrul acestei întâlniri. Dacă promite că vei fi sunat, vor trimite un email sau un mesaj, întreabă care este perioada în care să le aștepți. Nimănui nu îi place să aștepte la nesfârșit, până la urma cu căt cunoști mai repede rezultatul interviului, cu atât mai bine. Cel mai probabil, dacă vei avansa în procesul de recrutare, acest interviu este primul pas. Posibil vor urma întâlniri cu alți angajați din companie, posibil managerul direct, sau vei fi invitat pentru testări, în funcție de tipul jobului.

Interviu angajare de succes

Care e pasul urmator după primirea feedback-ului?
Dacă ai fost invitat să te alături echipei- felicitări! Căntărește oferta, iar dacă o accepți îți dorim mult succes! Vezi aici ce e nevoie să știi înainte să semnezi contractul de angajare.

Dacă nu ai luat interviul- continuă căutarea. Cere feedback în urma interviului, dacă angajatorul este dispus să îl ofere. Află de ce nu ai luat jobul, analizează situația, trage concluziile, și îmbunătațește punctele menționate.

Multă bafta!