VIDEO: Drepturile tale ca angajat și ce să faci în caz de concediere

Dacă până acum am abordat etapele de dinaintea angajării, adică crearea unui CV puternic (aici, aici și aici) și pregătirea corectă a unui interviu (aici și aici), astăzi vom vorbi despre niște lucruri de care s-ar putea să te lovești după ce te angajezi. Mai exact despre drepturile tale, care nu de puține ori sunt încălcate sau, oricum, acolo la limită, aproape de a fi.

O să trecem foarte rapid prin toate și le vom dezbate doar pe acelea care se regăsesc în cele mai frecvente cazuri. Așadar, ca angajat, ai dreptul la:

 • salarizare pentru munca depusă
 • repaus zilnic și săptămânal
 • concediu de odihnă anual
 • egalitate de șanse și de tratament
 • demnitate în muncă
 • securitate și sănătate în muncă
 • acces la formarea profesională
 • informare și consultare
 • protecție în caz de concediere
 • negociere colectivă și individuală
 • dreptul de a lua parte la determinarea și ameliorarea condițiilor de muncă și a mediului de muncă
 • dreptul de a participa la acțiuni colective
 • dreptul de a constitui sau de a adera la un sindicat
 • alte drepturi prevăzute de lege sau de contractele colective de muncă aplicabile.

Bun. Haideți s-o luăm în ordine cronologică:

Contractul individual de muncă. Multe dintre probleme de care s-ar putea să te lovești pornesc chiar de aici, iar asta dintr-un motiv simplu: când e vorba de contract, în momentul în care ne angajăm suntem tentați să fim interesați de un singur lucru: salariul.

Dar pe lângă salariu mai există și alte clauze, pe care te sfătuim să nu le ignori. Una dintre ele e clauza de confidențialitate. Aici totul se rezumă la doar o frază: citește bine ce ai voie să spui și ce nu!

O altă clauză întâlnită, mai ales în vânzări, este clauza de neconcurență. În mare, aceasta te-ar obliga ca la următorul job să nu prestezi o activitate concurentă celei anterioare, pe o perioadă de maximum doi ani. Ce trebuie să știi aici e că, dacă angajatorul vrea să introducă acest lucru în contract, atunci e obligat să îți plătească o îndemnizație lunară, pe întreaga perioadă de neconcurență.

Poți negocia această sumă, cea minimă fiind 50% din salariu BRUT, calculat în ultimele 6 luni de dinaintea încetării contractului individual de muncă. În cazul în care durata contractului individual de muncă a fost mai mică de 6 luni, suma se calculează din media veniturilor salariale lunare brute cuvenite pe durata contractului.

Clauza de formare profesională. Pentru o dezvoltare profesională corectă, ai nevoie de cursuri. Nu încurca abilitățile dobândite prin practică cu formarea profesională! Primele sunt niște lucruri care vin la pachet odată cu experiența, iar cea din urmă înseamnă, printre altele, obținerea unei calificări profesionale. Angajatorul are obligația de a asigura participarea la astfel de programe cel puțin o dată la doi ani dacă are peste 20 de angajați, sau o dată la 3 ani, dacă are sub 21.

Am ajuns și la probabil cel mai de interes subiect legat de drepturile pe care le ai ca angajat: concedierea. Când vine vorba de concediere, prima reacție a majorității e să intre în panică, să privească lucrurile muuult mai dramatic decât sunt. Noi spunem că, în realitate, să fii concediat poate să fie chiar un lucru bun. Deoarece asta înseamnă bani!

Exceptând situațiile în care ai comis abateri grave, nu corespunzi profesional jobului, ești inapt fizic sau psihic ori arestat (caz în care concedierea e oricum ultima ta grijă), veștile sunt mai degrabă bune decât proaste. Pe scurt, legile din România sunt de partea angajatului, așa că e foarte complicat să fii dat afară. Cheia e să fii puternic, să reziști la clasicele presiuni și să ții cont de un lucru: cu cât angajatorul își dorește mai mult să pleci, cu atât suma pe care o vei primi va fi mai mare.

Nu calcula niciodată în funcție de nevoile tale, ci de veniturile angajatorului. Ca paranteză, cea mai mare sumă acordată vreodată în România pentru astfel de cazuri a fost de 4 milioane de euro. Ok, cel mai probabil n-o să primești atât, dar sfatul nostru e să nici nu te mulțumești cu un pumn de nasturi. Pentru că în primul rând trebuie să eviți presiunea financiară pentru a-ți face o strategie.

Numai așa vei avea timp să aplici la joburi, să mergi la interviuri și să te gândești care e cea mai bună variantă pentru tine, nu să alegi ceva doar din compromis. Iar joburi disponibile sunt destule. Doar aruncă o privire pe site și te vei convinge de asta.