Video: Cea mai importantă etapa de dinaintea interviului

Până acum, în episoadele anterioare, am discutat despre CV. Am aflat că există o regulă importantă de redactare, ce cuvinte atrag atenția recrutorilor și ce soluții avem pentru evitarea celor mai frecvente greșeli.

Bun. Să presupunem că ai urmat toate sfaturile de până acum și ai primit telefonul pe care îl așteptai. Ești, deci, chemat la un interviu. Ce faci acum?

Astăzi vom vorbi nu neapărat despre interviul de angajare în sine, ci despre o etapă de cele mai multe ori ignorată de candidați: pregătirea lui. Întâi de toate, să stabilim din capul locului un lucru: interviul are loc înainte să… chiar aibă loc. Ceea ce vreau să spun e că, în cele mai multe cazuri, angajatorul va avea deja o percepție asupra felului tău de a fi în urma research-ului pe care îl va face. Da, asta înseamnă că dacă adresa ta de e-mail, din NU vrem să știm ce motiv, e pisicutza69@yahoo.com, vei fi probabil judecată chiar și de către cei mai mari iubitori de pisici din recrutare.

Profilul de Facebook. Așteaptă-te să primești vizite online din partea angajatorilor. Desigur, fiecare postează și, în general, face ce vrea în timpul liber, dar adevărul e că noi, oamenii, suntem subiectivi. Așa că, dacă nu vrei să riști să trezești repulsii, asigură-te că postările mai ”personale” rămân personale.

Dar research-ul e o armă la care ai și tu acces iar pentru a o folosi la capacitate maximă, fă în așa fel încât să dispui de timpul necesar. Dacă ți se propune ca interviul să aibă loc în următoarea zi, amână-l politicos astfel încât să ai la dispoziție două zile, sau cel puțin una întreagă pentru pregătiri.

Apoi, află cu cine îl vei susține. De obicei ți se va spune numele persoanei respective fie la telefon, fie prin email. Caut-o pe rețelele sociale și încearcă să îți dai seama ce fel de om e și dacă aveți lucruri în comun. Vei putea folosi informația în avantajul tău ceva mai târziu.

Compania. Află cât mai multe și despre compania la care aplici, altceva decât ce apare pe Wikipedia. Vezi care e modelul lor de afaceri, cultura organizațională, dacă are programe sociale care impresionează ș.a.m.d. La fel ca-n cazul anterior, informația te va ajuta curând.

Anticipează! Mai toate interviurilor sunt cam la fel iar asta înseamnă că poți anticipa majoritatea întrebărilor. De ce ai plecat de la ultimul loc de muncă? ce știi despre compania noastră? De ce vrei jobul ăsta? Ne poți da un exemplu referitor la ce ai făcut în cutare situație? etc. etc.

Exersează! Pentru fiecare întrebare anticipată, scrie pe foaie un răspuns. Clarifică care sunt punctele tale forte, fă role-play-uri cu prietenii tăi sau cu reflexia din oglindă! Recită fiecare răspuns până te obișnuiești cu el îndeajuns încât să nu te bâlbăi, dar ai grijă să nici nu pari un robot programat din timp să spună asta.

Într-o singură frază, fă-ți o strategie! Caută, anticipează, exersează! Nu te arunca cu capul în față, ci pregătește-te bine înainte. Știm că nu e cel mai plăcut lucru, dar până la urmă întrebarea pe care trebuie să ți-o pui e ce vrei să pierzi: ziua respectivă sau jobul?!

Scrie-ne dacă ai nelămuriri, vom răspunde la fiecare în parte. Săptămână viitoare vom discuta despre ce trebuie să faci sau să NU faci atunci când ești deja la interviu. Pe curând!